|
Тема
|
Бейлис - трюфели от бял шоколад.
|
|
Автор |
ECLlPSE (Nutella Mentor) |
Публикувано | 15.10.10 10:57 |
|
Вчера ми се наложи да направя завидно количество трюфели от бял шоколад.
Да, обаче за завършеността на рецептата ми трябваха целувки - сещате ли се? Тези сладки от захар и белтък? Мислех си, че ще влезна в първия магазин и ще намеря цял ред с целувки. Винаги съм била с впечатлението, че са много евтини, достъпни и най-вече - масово разпространени. Да, ама ги няма в Карфур, в по един обиколен Пикадили, 345, Фантастико, както и в 2 квартални магазина. Направо онемях...както и да е, направих трюфелите без целувки. Недоволна съм, но определено пак са много вкусни, пробвайте
400 гр. бял шоколад
200 мл. течна сметана (неподсладена, ако искате да не е много сладко, и подсладена, ако по-”силно” усещане за бонбон)
30 гр. масло
4-5 големи целувки
бейлис/лимончело
100 гр. лешници
100 гр. кокосови стърготини
Сметаната се загрява на водна баня, след което към нея се прибавя начупения на дребно бял шоколад и нарязаното на парченца масло. Разбърква се с бъркалка за яйца, докато се получи еднородна смес.
Готовият ганаш се изспива в чиста купа, покрива се с прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 2 часа. Като минат двата часа, леко втвърдената смес се вади и се добавят към нея натрошените целувки и 3 с.л. Бейлис или Лимончело. Може и ром, но е прекалено рязък като аромат и ще са достатъчни 2 с.л. от него. Пак се разбърква до еднородна смес и се прибира в хладилника за поне 8-10 часа.
След като сместа престои и се стегне добре (при мен стана за около 8 часа), с чаена лъжичка се загребва по малко от ганаша и се оформя между ръцете топче, в което се слага по един лешник. След това всяко топче се овалва в кокосови стърготини, много ситно натрошени лешници или филирани бадеми и се поставя в хартиена формичка за трюфели или в кутия. Аз си купих такива формички от Карфур, с диаметър 2,5 см.
Можете да консумирате трюфелите веднага, след като ги оваляте, иначе се съхраняват в хладилник, в затворена кутия. Стават около 30 бонбона .
Free your mind and the rest will follow.Редактирано от ECLlPSE на 15.10.10 14:02.
| |
Тема
|
Re: Бейлис - трюфели от бял шоколад.
[re: ECLlPSE]
|
|
Автор |
Cвeтa_3мия (драма) |
Публикувано | 15.10.10 12:59 |
|
Забелязала съм, че пускаш невероятни рецепти за сладкиши. За което получаваш искрени поздравления от маника на тема сладко като мен.
Относно трюфелите - много ли ще прецакам нещата, ако спестя бейлиса?
| |
Тема
|
[re: Cвeтa_3мия]
|
|
Автор |
ECLlPSE (Nutella Mentor) |
Публикувано | 15.10.10 14:05 |
|
Благодаря, искрено се надявам да оставаш доволна от въпросните сладкиши
Не, няма да прецакаш нещата много.Можеш да пробваш с друг алкохол, ако нямаш Бейлис - уийски, коняк, ром...или в краен случай, има на Др. Йоткер аромат за сладкиши с мирис на ром или бадеми :)
Free your mind and the rest will follow.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
бaбa 3aйka ((бившия Заек)) |
Публикувано | 15.10.10 14:11 |
|
Ми що не каза , в нашата бакалия винаги има.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Cвeтa_3мия (драма) |
Публикувано | 15.10.10 14:13 |
|
Благодаря за уточнението. Всъщност желанието да избегна бейлиса е, защото не понасям никакъв вид алкохол. Но оценявам, че си изборила всички дурги варианти
| |
Тема
|
|
|
Автор |
бaбa 3aйka ((бившия Заек)) |
Публикувано | 15.10.10 14:15 |
|
Ша си ги направя с най-голямо удоволствие .
| |
|
|
|
|