|
Тема
|
И да се отбележи за протокола!
|
|
Автор |
rade6ki (професионалист) |
Публикувано | 12.10.10 00:20 |
|
Суровата туршия е направена!3 глави карфиол,3 кг. моркови,2 кг.запъстрели дребни доматчета,1 кг. чушки селски,целина-една връзка,500 гр. сол и една бутилка оцет,другото е вода до запълването на 25 л. бидонче.(Едва ги натиках вътре тия зарзавати,но се събраха.Сега следва претакане 2 седмици,но после е много вкусно.От няколко години правя така и винаги става.Ние я изяждаме бързо,но ако остане я разпределям в 3 литрови буркани,като заливам с нейната саламура и добавям па 6 аспирина на буркан.
| |
Тема
|
Re: И да се отбележи за протокола!
[re: rade6ki]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 12.10.10 19:07 |
|
Рапорт приет! Да ви е сладко.
| |
|
+вместо да претакаш - използвай помпичка за аквариум
Опитай да направиш и маринован лук - използват се дребен до среден размер обелени глави червен лук, вода с оцет + малко чер пипер и евентуално копърчета. Само внимателно да седи на хладно, инак главите лук омекват прекалено и се скашкват
| |
Тема
|
Re: Браво!
[re: jamie]
|
|
Автор |
rade6ki (професионалист) |
Публикувано | 17.10.10 23:42 |
|
Нямаше ме една седмица,ама ей ме на-пак съм тук.Ти не ме мисли за претакането.То не е истинско.Ние си ги гледаме туршиите в банята(че то баня като хол)и милото като се къпе търкаля бидончето по плочките.Това е претакането.Ама става туршийка като на баба навремето(и сега си е такава нейната де,да е жива и здрава още много години!)Ама и моята мързелива технология дава чудесни резултати.За една седмица и вече мирише на туршия,като отвориш бидончето.На вкус саламурата е екстра,зеленяшите според мен до 2 седмици ще са готови.После на студено и Пей съце!Явно на гадинките,дето я правят тая млечно-кисела ферментация нашата баня им харесва.
И лук направих днес.Свеки е гледала тази година един,който вместо една глава оформя няколко дребни главички една до друга с общи корени.Та от него-с оцет,сол и вода на вкус.Той не е в банята,направо в мазето го тикнах.Ще видим какво ще стане.
Редактирано от rade6ki на 17.10.10 23:46.
| |
|
Направо си представих как милото голо търкаля бидончето.
А този лук с няколко главички съм го виждала в една руска книга. Не помня как се казва, но ме впечатли. Питай дали има оставено семе, че да го завъдим в Габрово. Аз нямам двор, но ще го дам на две приятелки да го засеят. Пък може да го засея в саксия на балкона. Любопитна съм.
Лек и плодотворен ден!
| |
Тема
|
Re: Браво!
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 18.10.10 13:23 |
|
Хм, това нормален лук ли си е така или мутирал?
Ако е мутирал, защо ще трябва да се разпространява и разсажда мутация?
Например, има един чесън, от китайския, който със сигурност е ГМО и ако ти останат скилидки до пролетта и решиш да го засадиш, получава се един огромен чесън, като топче, без скилидки, всъщност, само една голяма кръгла скилидка...
| |
|
Нормален лук е, но друг вид. Имам му картинката в една руска книга отпреди повече от 20 години. Ще погледна в библиотеката си, ама няма да е скоро, че утре или в други ден ще влизам в болница.
| |
|
|
|
|