ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:05 28.08.14 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Леща яхния  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано09.10.10 19:57



Скоро един приятел ми призна, че от години не е ял и готвил леща, защото му се виждало трудно готвенето...


Аз направо подскочих възмутено и му заявих, че по-лесно и бързо готвене аз не познавам.
Затова, сигурен съм, че всички вие можете и готвите леща, но реших да ви подсетя и провокирам с една моя изпипана рецепта...

ЛЕЩА ЯХНИЯ

ПРОДУКТИ:
1 чаша леща (внимавайте, става дума за съвсем обикновена българска леща, оранжевата леща става за двойно по-кратко време и има опасност да я разварите на каша, ако я готвите по тази рецепта!)
1 стрък праз
2 дребни червени чушки (може и сухи, според сезона)
1 морков
малко парченце целина
4 с.л. олио
1/2 ч.л. стрита чубрица
(всеизвестно е, че не обичам чубрица и това е единственото ядене, в което употребявам чубрица)
1 ч.л. червен пипер
1 червена суха люта чушка
10 необелени скилидки чесън
1/2 с.л. винен оцет
2 ч.л. сол


ПРИГОТВЯНЕ:

Добре измитата леща заливаме с малко над литър студена вода, добавяме ситнонарязания праз и нарязаните чушки.
Варим на умерен огън 15 мин.
Добавяме червения пипер, чубрицата, солта и необелените скилидки чесън.
Варим още 10 мин., добавяме олиото, варим още 5 мин и сваляме от огъня.
След свалянето от огъня добавяме 1/2 с.л. оцет.
Най-вкусна е престояла едно денонощие, а скилидките чесън стават като чеснов крем и при консумация просто се притискат с езика към небцето и се изсмукват от люспата.




Тема Re: Леща яхниянови [re: Sapiens]  
Автор expert /ne vinagi / (непознат )
Публикувано10.10.10 20:30



По това време на годината добавям в леща и зрял боб нарязани на парчета зелени доматчета, опитайте !





Тема Re: Леща яхниянови [re: expert /ne vinagi /]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано10.10.10 20:56



Изключително интересна идея!
Много благодаря, ще се пробва при първото готвене на леща!
И ще се ползва за в бъдеще.




Тема Re: Леща яхниянови [re: expert /ne vinagi /]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано10.10.10 21:38



Това с доматчетата е много интересно, но не мешам леща с боб пък.



Тема Re: Леща яхниянови [re: Гинec]  
Автор expert /ne vinagi / (непознат )
Публикувано10.10.10 22:17



Не става въпрос за мешане, просто споменах двете ястия.
Зеленият домат се вари бавно, слага се още в началото.



Тема Re: Леща яхниянови [re: expert /ne vinagi /]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано10.10.10 22:18



Сега те разбрах.





Тема Re: Леща яхниянови [re: Sapiens]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано10.10.10 23:28



Оха, леща, супер.




Миналата седмица ядох един вегетариански вид на Шепердс пай.

Беше с леща, моркови, малко воден лук и отгоре както обикновено с картофено пюре.

Мисля че северноамериканските варианти са мнооого по-добри от европейските. Може би защото го няма подтекста на ястието


by himbeer

Тема Re: Леща яхниянови [re: himbeer]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано11.10.10 00:44



Боже, боже, боже, вегетариански Шепърдс пай...
Какво доживях!...
Абе, не съм конформист и традиционалист в никаква степен, ама...
Все пак, прав(а) си, важна е основната идея, а не подтекста на яденето, спор няма.
Точно затова повечето от моите рецепти се причисляват към стил "Фюжън"...
Ако спазваме 100% догмата в традицията, светът ще яде 20 традиционни яденета вовеки...




Тема Re: Леща яхниянови [re: Sapiens]  
Автор бaбa 3aйka ((бившия Заек))
Публикувано11.10.10 00:52



Да бе да , леща с боб. И двете се водят тежки храни . Миналата седмица една съседка готви боб на фурна с ориз , а на свекърва ми любимото ядене и е боб на фурна с кисело зеле . Това не се ли водят две манджи объркани в един общ съд ?



Тема Re: Леща яхниянови [re: Sapiens]  
Автор bobiO8 (член)
Публикувано11.10.10 08:16



Обичам леща яхния

, но си добавям към нея и малко суджук.


Да станеш човек е изкуство.

Тема Boah това е за Хелоуин и Хелло Китти едновременнонови [re: бaбa 3aйka]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано11.10.10 20:40



Ах това вече е бррр



А за сапи : Аз не съм фенка на Шепердс пай, но вегетарианския вариант е вкусен. На лещата недостатъка е, че изглежда странно, но пък е вкусна. Червената леща изглежда малко по-добре.


п.с.


A vegetarian version can be made using soya or other meat substitutes, or legumes such as lentils or chick peas.


Блах, по-добре с разни бобове и лещи, отколкото с мокра хартия имитираща месо Окей, има и сполучливи соя варианти.


by himbeer


Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.