|
Тема
|
Лютеница
|
|
Автор |
Kapинka (членка) |
Публикувано | 18.09.10 22:31 |
|
Бихте ли споделили опит и рецепти? На няколко пъти пробвам и все нещо не й е тамам ....
| |
|
Вечер ми е трудно да пиша, а най вече да си намирам рецептите. Ако, не е късно в близките два дни ще напиша рецертата.
Да станеш човек е изкуство.
| |
|
Знаеш ли това е много лесна работа, но същевременно е и свързано с доста съвестно провеждане на стъпките.
Каринке, давам ти един пример:
По 1 кило продукти
1 кг червени пиперки, около 1 кг месести домати, 1 патладжан, сол на вкус - посоли покъсно когато вече се е изпарила течността и прибавяй постепенно, защото иначе ще стане пресолено. Важна е и захарта, без нея няма да упееш лютеницата ти да има този фин вкус и омекотяването на киселеността. Въпрос на вкус, но аз прибавям един дафинов лист, който после го изваждам, ако обичаш - аз слагам накрая и една счукана скалидка чесън, Олио около 120мл.
Та това е!
Печеш чушките и патладжана, белеш ги и после ги смилаш заедно с бланшираните и обелените домати.
Слагаш смяното в тавата прибави олиото и имай търпение, избягвай бързото варенето - внимавай да не потъмнее много. Някои варят доматите екста и после щом като се сгъстят, прибавят чушките. Не забравяй също даф. лист. Разбира се, че можеш да сложиш и едно люто чушле - не става лютиво, но е приятно пикантно. Пробвай, пробвай, пробвай.
Постояното разбъркване ще ти донесе успеха, значи това е сигурно най важното. Сред 20 -25 м вече остава следа от бъркалката, пази се от "ерупцията" от тавата, че горещите пръзки изгарят жестоко - но това си го знаеш.
Грешки не стават - важното е постояната контрола на цвят и вкус. Малко преди да сметнеш че е готово, може да сложиш и чесъна - ако желаеш може и повече. АЗ НЕ СЛАГАМ ЧУБРИЦА.
За стерелизирането си го знаеш: щом заври водата изчакай 15 -тина минути, по добре са 20 м., и ги извади от водата - постави бурканчетата после за 5-8 минути обърнати върху капачката си, но не ги забравяй така.
Аз не виждам нищо сложно и се надявам че още много, много колеги ще ти пишат много хубави рецепти. Сигурен съм че има най малко още 500 рецепти
коя от коя по хубави
| |
|
Пет килограма , чушки -печени , белени , четири килограма домати , по два килограма сварени моркови и карфиол , половин чаена чаша захар , сол на вкус , три четвърти чаша олио , чесън по желание . Всичко това се смила и се вари до консистенцията на лютеница . аз го харесвам така , а моите преди поднасяне си го пасират и се получава лютеница като от магазина .
| |
|
5 кг. червени чушки - печени
1 кг моркови - сварени
1 кг доматено пюре
150 - 200 гр. захар /може и по-малко ако чушките и морковите са много сладки/
сол на вкус
магданоз на вкус
чесън на вкус /може и без него, но.../
черен пипер
150 - 200 мл. врящо олио
Всичко се смила с машинка за месо /по желание на консумиращия - едра или дребна решетка/.
Ние мелим и чесъна и магданоза.
Разбъркваме всичко и заливаме с врящото олио.
Стерилизираме 10-15 мин.
По принцип на тази рецепта се добавя и 1 кг. печен патладжан, но у дома по здравословни причини се консумира само от мен и дъщеря ми, та го пропускаме
| |
Тема
|
благодаря на всички ви
[re: Kapинka]
|
|
Автор |
Kapинka (членка) |
Публикувано | 24.09.10 13:12 |
|
особено на engel2 за технологията
Ще докладвам резултата!
Единственото, което остана при мен като въпрос: Когато затварям нещо горещо в буркани на винт, обикновено само обръщам затворените вече буркани с горещата смес и като изстинат са се херметизирали. Ако я затварям горещата лютеница по този начин, пак ми да я стерилизирам?
| |
|
Не е необходимо да стерилизираш . Ако я сипваш в топли буркани и тя е топла , пълниш , затваряш и завиваш добре в старо одеало или китеник . Аз пълня бурканчета от лютеница и всички ги слагам плътно едно до друго с капачката нагоре и добре увити в одеало седят десетина дванадесет часа и свалям в мазето .
| |
Тема
|
Re: благодаря на всички ви
[re: бaбa 3aйka]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 24.09.10 20:34 |
|
Тази технология не бях я чувала ама много добре звучи.
| |
Тема
|
Re: благодаря на всички ви
[re: Гинec]
|
|
Автор |
бaбa 3aйka ((бившия Заек)) |
Публикувано | 25.09.10 16:13 |
|
От едно 15 години правя така и на 100 буркана 2 - 3 най много да не хлътнат .
| |
|
|
|
|