|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
Голяма излагация!
|
|
| Автор |
Asen38 (ентусиаст) |
| Публикувано | 11.09.10 02:25 |
|
|
Днес направих най отвратителната си шкембе чорба!!! С какъв акъл правя запръжка, кога ли съм я правил така? То чорбата да не е супа дявол го взел.
Жалко за шкембето!
Такъв глупав човек като мен няма, запържих ситно нарязан лук /никога не съм го правил/ прибавих и 2 СЛ брашно и после го разредих с бульона от шкембето. Отвратителна работа, да си го бех направил както си знам с пресно млекчице, чесън в оцета, на грубо начуканата лютива чушчица, бял хлябец и готово. То самото му име си казва чорба, а не измишльотеница.
Та го пиша това да ви се оплача от мен - кофти готвача и може би да предпазя от рисковани експеременти.
Развалих си Уекенда /Weekend/, пък и шкембето не се намира винаги!
Както и да е, не ми потънаха гимиите! Ще го преживея
| |
|
|
|
С какъв акъл правя запръжка, кога ли съм я правил така? То чорбата да не е супа дявол го взел. Що? Супите със запръжка ли трябва да са? На мен всяка запържена супа ми мирише на стол и това ме отказва от нея завинаги.
Не плачи! Направи още една без запръжка и ни покани да я хапнем.
Най обичам да чета, ама не мога.Редактирано от ПOЛУидиoтчeтo на 11.09.10 08:52.
| |
|
|
|
Добре де, тогава каква е разликата между супа и чорба?
За мен чорбата си е бульона с нещо, а супата е с яйца, к. млеко и пр. - "рафинирана" така да се каже.
Точно така и ще правя, шкембенце сварено в "гола водичица" и млекце, чесенче, оцетец, люти чушлета - така както и бабето ни я правеше. Дали традиционото е било така? Не знам, но ни беше вкусно
Хубаво че се обади, да знаеш ще те поканя на чорба - ще си хапнем и ако искаш ще си пиинем нещичко.
| |
|
|
|
"Чорба" е турцизъм, а думата"супа" е с френски произход мисля, а на български не знам как е
Но в края на краищата се отнася до едно и също нещо.Може със запръжка, може и без запръжка да е чорбата/супата, според предпочитанията.
Ти недей да жалиш, защото всички "майстори", ако си напишем издънките тук, знаеш ли колко много теми ще има с тях.....
Редактирано от vyprosche на 11.09.10 18:37.
| |
|
|
|
Може и да си прав/а/, не съм много сигурен. Виж тука:
Вкуснотийки и рецепти за чорби и супи за всеки ден и вкус.
Значи все пак е различно. Аз смятам че чорбата е по тънка /курбан чорба, пача, фасул чорба и пр./ а супата е подправена т.е. с яйца и пр. дори се казва и крем супа, а не е крем чорба.
Ако пишеш за френкото влияние, което е и по целия свят- чорбата е като бульона т.е. прозрачна, а супата си е супа по сгъстена е.
Както и да е, теорията си е теория, но да обобщим: че когато се застройва с яйце е супа, а без - чорба
Важното да е вкусна, а как се казва е все едно!
| |
|
|
|
Сигурно си прав, но да изчакаме търпеливо мнението на Сапи, мисля че ще ни даде точен отговор.
| |
|
Тема
|
Re: Голяма излагация!
[re: Asen38]
|
|
| Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
| Публикувано | 11.09.10 23:21 |
|
|
Ако си беше направил труда да потърсиш в Архива, най-вероятно щеше да намериш това: и щеше да си спестиш голямото разочарование...
Копирай си линка или рецептата и винаги ще имаш удоволствието да хапваш истинска шкембе-чорба...
А, ако беше погледнал и в блога ми, щеше да видиш, че тази рецепта е една от първите, които съм публикувал в блога.
| |
|
|
|
И определено ще бъдеш права...
| |
|
|
|
Да, четох оня ден Пловдивската шкембе чорба в блога ти. Обаче има да пишеш още доста, така, че не се офлянквай.
| |
|
|
|
"...Най-добрата шкембе-чорба, разбира се, е ПЛОВДИВСКАТА..."
А ако беше дал и адрес (с телефон за питане как се допълзява до мястото и как им е работното време) къде у Филибето сервират шкембе чорба...цена нЕмаше да имаш
П.С. Ако някой софиянец знае къде правят готина шкембе чорба да се обади. Мойта любима (и както разбрах "култова") шкембеджийница, на Графа срещу 6то, от години я нЕма. Опитах тук таме...не е тая. А и времето се застуди та е таман за шкембе' с бира.
THESE ARE MY PRINCIPLES. AND IF YOU DON'T LIKE THEM, I HAVE OTHERS.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|