Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:52 12.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Голяма излагация!нови  
Автор Asen38 (ентусиаст)
Публикувано11.09.10 02:25



Днес направих най отвратителната си шкембе чорба!!!

С какъв акъл правя запръжка, кога ли съм я правил така? То чорбата да не е супа дявол го взел.
Жалко за шкембето!
Такъв глупав човек като мен няма, запържих ситно нарязан лук /никога не съм го правил/ прибавих и 2 СЛ брашно и после го разредих с бульона от шкембето. Отвратителна работа, да си го бех направил както си знам с пресно млекчице, чесън в оцета, на грубо начуканата лютива чушчица, бял хлябец и готово. То самото му име си казва чорба, а не измишльотеница.
Та го пиша това да ви се оплача от мен - кофти готвача и може би да предпазя от рисковани експеременти.
Развалих си Уекенда /Weekend/, пък и шкембето не се намира винаги!
Както и да е, не ми потънаха гимиите! Ще го преживея



Тема Re: Голяма излагация!нови [re: Asen38]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано11.09.10 08:51



С какъв акъл правя запръжка, кога ли съм я правил така? То чорбата да не е супа дявол го взел. Що? Супите със запръжка ли трябва да са? На мен всяка запържена супа ми мирише на стол и това ме отказва от нея завинаги.
Не плачи! Направи още една без запръжка и ни покани да я хапнем.
Най обичам да чета, ама не мога.

Редактирано от ПOЛУидиoтчeтo на 11.09.10 08:52.



Тема Re: Голяма излагация!нови [re: ПOЛУидиoтчeтo]  
Автор Asen38 (ентусиаст)
Публикувано11.09.10 12:55



Добре де, тогава каква е разликата между супа и чорба?



За мен чорбата си е бульона с нещо, а супата е с яйца, к. млеко и пр. - "рафинирана" така да се каже.

Точно така и ще правя, шкембенце сварено в "гола водичица" и млекце, чесенче, оцетец, люти чушлета - така както и бабето ни я правеше. Дали традиционото е било така? Не знам, но ни беше вкусно
Хубаво че се обади, да знаеш ще те поканя на чорба - ще си хапнем и ако искаш ще си пиинем нещичко.



Тема Re:нови [re: Asen38]  
Автор vyprosche ()
Публикувано11.09.10 18:32



"Чорба" е турцизъм, а думата"супа" е с френски произход мисля, а на български не знам как е


Но в края на краищата се отнася до едно и също нещо.Може със запръжка, може и без запръжка да е чорбата/супата, според предпочитанията.
Ти недей да жалиш, защото всички "майстори", ако си напишем издънките тук, знаеш ли колко много теми ще има с тях.....

Редактирано от vyprosche на 11.09.10 18:37.



Тема Re:нови [re: vyprosche]  
Автор Asen38 (ентусиаст)
Публикувано11.09.10 20:47



Може и да си прав/а/, не съм много сигурен. Виж тука:
Вкуснотийки и рецепти за чорби и супи за всеки ден и вкус.
Значи все пак е различно. Аз смятам че чорбата е по тънка /курбан чорба, пача, фасул чорба и пр./ а супата е подправена т.е. с яйца и пр. дори се казва и крем супа, а не е крем чорба.
Ако пишеш за френкото влияние, което е и по целия свят- чорбата е като бульона т.е. прозрачна, а супата си е супа по сгъстена е.

Както и да е, теорията си е теория, но да обобщим: че когато се застройва с яйце е супа, а без - чорба
Важното да е вкусна, а как се казва е все едно!





Тема Re:нови [re: Asen38]  
Автор vyprosche ()
Публикувано11.09.10 22:10



Сигурно си прав, но да изчакаме търпеливо мнението на Сапи, мисля че ще ни даде точен отговор.





Тема Re: Голяма излагация!нови [re: Asen38]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано11.09.10 23:21



Ако си беше направил труда да потърсиш в Архива, най-вероятно щеше да намериш това: и щеше да си спестиш голямото разочарование...
Копирай си линка или рецептата и винаги ще имаш удоволствието да хапваш истинска шкембе-чорба...
А, ако беше погледнал и в блога ми, щеше да видиш, че тази рецепта е една от първите, които съм публикувал в блога.



Тема Re:нови [re: vyprosche]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано11.09.10 23:29



И определено ще бъдеш права...



Тема Re: Голяма излагация!нови [re: Sapiens]  
Автор vyprosche ()
Публикувано11.09.10 23:38



Да, четох оня ден Пловдивската шкембе чорба в блога ти. Обаче има да пишеш още доста, така, че не се офлянквай.





Тема Off off OFF TOPICнови [re: Sapiens]  
Автор MitreШoпa (OнзиСъщия123итн)
Публикувано12.09.10 00:27



"...Най-добрата шкембе-чорба, разбира се, е ПЛОВДИВСКАТА..."

А ако беше дал и адрес (с телефон за питане как се допълзява до мястото

и как им е работното време) къде у Филибето сервират шкембе чорба...цена нЕмаше да имаш

П.С. Ако някой софиянец знае къде правят готина шкембе чорба да се обади. Мойта любима (и както разбрах "култова") шкембеджийница, на Графа срещу 6то, от години я нЕма. Опитах тук таме...не е тая. А и времето се застуди та е таман за шкембе' с бира.


THESE ARE MY PRINCIPLES. AND IF YOU DON'T LIKE THEM, I HAVE OTHERS.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.