|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Червен пипер
|
|
Автор |
Kaлoмaин (горгона Медуза) |
Публикувано | 06.09.10 10:35 |
|
Да ви попитам как правите червен пипер? Миналата година сушихме и направихме, но той побеля. Същото стана и с пиперите на съседките. Има ли тук експерти по технологиите за домашен червен пипер?
| |
|
Аз не съм експерт, носъм чувал, че това сушене се прави на сенчесто и проветриво място, съвсем не на слънце.
Аз съм сушил само люти чушки и тези, които бяха на сянка останаха яркочервени, а тези, които бяха на слънце, избеляха, но това не се отрази на вкуса им...
"Безкрайни са само Вселената и човешката глупост.“ Айнщайн
| |
Тема
|
напоследък се снабдявам с едро смлян червен пипер
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 07.09.10 10:50 |
|
от бабичките на видинския пазар: хем е истински и го виждаш, хем го избираш на вкус(лютивина)
Имам много далечни смътни спомен като малък как го правеше прабаба ми, ала помня само че го стриваше в един голям съд, нарочен, за целтА.
знае ли някои защита на дама.и защита на хората споделете free И БОГ ще ви дари с здраве
| |
Тема
|
Re: Червен пипер
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 08.09.10 12:36 |
|
АЗ суша по унгарска рецепта чушките на парчета. Като слагам печени в хладилника и засушавам семенниците. Оттам има най-много сухо вещество.
На сянка както каза Сапи. След това го меля в кухненския робот и готово.
Колкото по малка и нежна е ципата на чушките толкова по-хубав става червения пипер. Не купувай капии.
Ако става въпрос за люти чушки, то избирай не най-душманските сортове, защото след това ще имаш проблеми със стомаха и още по-лошо на митницата.... :(((((( Лютите червени чушки по принцип суша на връзки около хладилника и фризера там е топло и сухо отзад до изпарителите. Иначе цели сухи пиперки си купувам, мухлясват ми.
МОЛЯ подкрепете читанка.инфо
http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html
| |
Тема
|
Re: Червен пипер
[re: papyy]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 08.09.10 18:42 |
|
papyy, вече съм убеден, че си гений...
Това, с изпарителите на фризера и хладилника просто е абсолютно гениално. Едновременно на сянка и едновременно на "кротка" топлина, а на всичкото отгоре и на възходящ въздушен поток, който винаги съществува на такова място...
Просто нямам думи от възхищение.
Обаче нещо не ми станаха много ясни две неща -
печени чушки в хладилника и семенниците, просто не бях чувал да се сушат (така е, хладилникът изсушава, въпреки твърденията на един "професионален готвач", че хладилникът и фризерът овлажнявали продуктите) печени чушки.
Виж, по отношение на тънките ципи, положението е много сложно - тъмночервените месести чушки, все пак са капиите, не съм се замислил за сортовете, които хем са силно червени, хем са с тънка ципа.
Според мене, най-тънкоципести са Сиврията, според дългогодишния ми опит, но те пък не са месести...
Доколкото знам, у нас се прави червен пипер от специален сорт чушки - Гороглед.
Не съм го виждал, както се казва, "на живо".
Виж, за лютите си абсолютно права.
| |
|
Ами проблемът при нас е, че въздухът не позволява добро изсъхване. Всичко мухлясва. И ги сушихме и на отворена фурна. И сливи направихме така и станаха великолепни. А пиперът изсъхна, но скоро след като го смляхме се обезвети.
| |
Тема
|
Re: Червен пипер
[re: papyy]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (горгона Медуза) |
Публикувано | 08.09.10 20:24 |
|
Не купувам - има в градината. Доматите свършиха, но пипер ще има още доста.
| |
|
Суша от така наречените селски чушки. С много тънка ципа и леко лютивички, едни накъдрени и безформенички. В Радомирския край гледат предимно от тях в градините си и местните комшийки с удоволствие се надпреварват коя да ми даде разсад.
След това леко във фурната да се запекат, но съвсем лекичко и като изстинат и станат трошливи в една електрическа мелничка за кафе, която не използваме по предназначение.
А сладък червен пипер от 5-6 години си поръчвам от Сърбия
През три месеца ми носят по половин кило и ми е достатъчен. Великолепен е!
| |
Тема
|
без никаква връзка
[re: ket1234]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 08.09.10 22:44 |
|
като се сетите, питайте, дали може да се намери инсектицидът РЕГЕНТ там: тук малоумните чиновници от Евросъюза забраниха този единствено ефективен и уникален инсектицид(изчиства за година и половина напред хлебарките). Питам сериозно - вариантът е от Сърбия или Турция.
знае ли някои защита на дама.и защита на хората споделете free И БОГ ще ви дари с здраве
| |
Тема
|
Re: без никаква връзка
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 08.09.10 23:08 |
|
Относно питането ти за защита на дама и защита на хора, ако съм разбрала правилно виж това http://www.facebook.com/group.php?gid=132412820134963
А за Регентът ще питам като се върна на работа на 13,09. Брат ми се е справил с гадините с някаква паста, но ще го питам утре, че сега времето не е много подходящо да му се обаждам
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|