|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Баниците
|
|
Автор |
Asen38 (член) |
Публикувано | 03.08.10 11:55 |
|
Как ги обичате, как ги правите: мазни или по сухички и как е най правилното?
| |
|
С вкусна плънка и не много мазни.
| |
|
Какво е за теб вкусна плънка? Ние я правим с надробено сирене разбъркано с яйце и я заливаме после с 2 разбити яйца и разредани с 2 СЛ млеко или вода
| |
|
За мен наистина хубавата баница има нужда от повечко яйца, за да стане сочна. Освен плънката, в която обикновено слагам 1 яйце, обикновено заливам нарязаната предварително на парчета баница с 1 кафяна чашка разтопено краве масло, а и с разбити 4 яйца плюс малко сол и 1 газирана вода... Но има различни видове баници.
Иначе, честно казано, избягвам да правя тази, твърде калорична вкусотия.
| |
|
О да, така ще ми хареса и на мен. Трябва да опитам с повече айца, само да не стане на "омлет" и с маслото не сме правили - ще има страшен аромат.
Газираната вода, защо?
Е колко често правиш баница? Да не лъжа, понякога ми се струва, че заради
закуска с баница мога да принебрагна всички месни деликатеси и бели и жълти сирена.
Кой с каквото е израснал.
Благодаря ти за мнението!
| |
Тема
|
Не точени,
[re: Asen38]
|
|
Автор |
jamie (добре познат) |
Публикувано | 03.08.10 12:55 |
|
а теглени (т.нар. дърпана баница)
| |
|
Привет!
Обещавам ти да онагледя със снимки две от любимите ми баници, но след 15 август, защото сега съм в пост
"Добруджанска каварма":
Намаслявам с 5-6 суп лъж олио тава с диаметър около 35 см (или същия обем тава, ако не е кръгла форма)
1 пакет готови точени кори (400-500 гр) От тях вземам две и ги нагъвам на *хармоника*(както правехме ветрила в детските години) И така подреждам *хармониките*7-8 броя една до друга, без да се притискат много плътно Трябва са се съберат в тавата само на един ред ; Поръсвам с натрошено сирене около 200 г (не го мачкам с вилица, а с пръсти на дребно), като поръсвам и между гънките, за да не се слепват много-много корите , а да се запази доколкото е възможно въздуха между тях; Наръсвам с олио, дори не го сгорещявам и заливам със следната смес :4-5 яйца, 400 гр кисело мляко, щипка-две сол, Сода бикарбонат на върха на чаена лъжичка и капвам там оцет да се угаси; 3 суп лъж олио за блясък на баницата и половин каф чашка вода, ако сместа е прекалено гъста(това зависи от яйцата и млякото) Равномерно с черпак разпределям яйчната смес отгоре Пораздрусвам тавата за да се разпредели равномерно поливката и пека в предварително загрята на 200 градуса фурна Първо пека само отдолу и като порозовее ръбчето на баницата пека само отгоре; Фурната ми е на газ и няма вентилатор (Ох, неработи точката на клавиатурата)
Пече се около 30-40 мин Сл това се покрива за 10-тина мин с кърпа или алум фолио, Накъсва се на парчета с ръце и се сервира;
Така я правеше баба ми, Бог да я прости, но с домашно точени кори и продукти от *свободни животни*
Втори любим вариант баница е с пилешко месо- става малко *ала пица*
Пак в намаслена тава поставяш за основа 2 кори за баница, а отгоре надиплените бохчички(торбички):
Отново вземаш две кори за баница; намазваш с малко олио и поръсваш с парченца сварено(печено)пилешко месо, кашкавал, задушени гъбки,може пушено или топено сирене,чер пипер; Надипляш(събираш) като хлабава бохчичка и ги подреждаш една до друга в тавата; Заливаш с 2-3 разбити яйца с 2-3 суп лъж кисело мляко(за плътност) и 300 мл газирана вода, 2-3 щипки сол и тук-таме бучици краве масло ; Печеш в предварително загрята фурна около 30 мин
Обясненинята са дълги, но баниците стават бързо За втората баница слагаш каквото имаш, дори става и сварени картофки, останали сварени яйца и т,н, каквото ти хрумне
Редактирано от vyprosche на 03.08.10 17:34.
| |
|
Pipilota здравей, аз опитах твоята баница и ми хареса, мерси. Позволих си само да взема вместо 4 само 2 яйца защото нашата баница не беше голяма.
Супер стана.
| |
Тема
|
Re: Не точени,
[re: jamie]
|
|
Автор |
Asen38 (член) |
Публикувано | 07.08.10 11:19 |
|
Прав си, но който я може -жалко че направата й не е наследствена - баща ми я прави!
| |
|
Радвам се, че ти е харесала.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|