|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Картофена салата
|
|
Автор |
Asen38 (член) |
Публикувано | 24.07.10 12:40 |
|
Въпреки че е лято, да попитам как правите картофена салата? Всеки си има някаква тайничка.
Моите картофи са сравнително меко сварени - меки са.
| |
|
Любимо е дома... Понякога само с масло и сирене, някой път добавям лук /стар или пресен/, или маслини, или кисели краставички, моите обичат и с майонеза + кисело мляко + една идея горчица, може с бекон, абеееее, има ли картофи и нещо допълнително в хладилника всякак става
| |
Тема
|
Re: Картофена салата
[re: Asen38]
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 24.07.10 13:58 |
|
Аз правя къри сос ( става с Миракел Вип или майо + къри и малко мляко)
Слагам много ситнонарязан магданоз и нарязана ябълка.
Тези 2те неща са много важни за мен
Добавям и къси лентички кашкавал.
За картофите писах ли, и тях слагам Взимам от по-твърдите.
п.п. Някой слагат бекон и ситнонарязана прясна чушка, може и малко краставица, но аз мисля че за тази тук това е прекалено много.
Същата може да се направи със сос с горчица, а не с къри. И да се сложи зелен, тънък лук (сибирски лук).
by himbeerРедактирано от himbeer на 24.07.10 14:05.
| |
|
Салати с варени картофи има в безброй варианти, ала през лятото за мен не всяка добавка към картофите е подходяща и предпочитам максимално олекотения вкус. Обикновено правя салата през лятото като добавям към картофите (много важно за вкуса е картофите да са все още топли) добре намачкан кромид лук, нарязан на полумесеци (предпочитам червен), нарязани на дребно кисели краставички, копър, черен пипер, зехтин и ябълков оцет ( или лимонов сок). Воала!
| |
|
Напоследък се усещам, че почти всичко правя с масло и лимон Не обичам миризмата на зехтина, иначе бих менкала маслото с него, ама поне от 6-7 месеца оцета и олиото са отишли в забрава почти
| |
|
Аз пък свикнах и ароматът на зехтина не ми пречи. Но, честно казано, през лятото особено, гледам да използвам минимално каквито и да било мазнини.
Днес, между другото, правих едни канапета с тиквички, които, нарязани на търкалца, първо запекох в тавичка върху готварска хартия, само леко намазани със зехтин. След около 15мин. ги извадих и отгоре покрих всяко търкалце със смес от три яйца, настъргано на едро сирене, настърган кашкавал, настъргах и мъничко тиквичка, която ми остана (не се побра в двете тави с тиквени търкалца), черен пипер, копър и мъничко смачкан чесън. После пак запекох до почервеняване. Станаха много вкусна добавка към основното ястие.
| |
|
Моят големият си има нови дрешки, маркови, суперски ииииии ......... не му стават, пък и гаджето явно е намекнало, че е шишкав... Та броим тука калории, не ядем това, не пием онова И най-смешното е, че е станал кардинален - хляб не яде, месо, хрупа плодове и зеленчуци и не мрънка за манджи!!!
Днес за вечеря иска ... пълнени зелени чушки със сирене!! Ура, оле, мой щастлив
С другите ще ходим на рожден ден, та ....
А това с тиквичките остана ли, да дойда да помагам???
| |
Тема
|
Re: Картофена салата
[re: Asen38]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 24.07.10 16:09 |
|
класика! Варени картофи, режем след това листа пресен лук, магданоз на ситно половин лимон, олио(зехтин) и сол на вкус...
| |
|
Не остана, Чавдарова, не остана! Хем две големи тави опекох! И мама беше у нас, и тя помогна, а пък щерка ми колко изяде, няма да ти казвам. Има още три търкалца- ако искаш, да ти ги хвърля на бележки!
| |
Тема
|
Re: Картофена салата
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 24.07.10 17:46 |
|
Засрами се, Чаве! Да питаш как се прави точно картофена салата...
Шегувам се, бе...
Просто няма такова нещо като "картофена салата", защото няма една определена и константна рецепта за това.
Картофени салати поне стотина...
Аз ще ти опиша тези две, в които съм сигурен, че са неотразимо вкусни, но и те, двете, също са коренно различни, макар, че и двете претендират за званието "картофена салата"...
ОБИКНОВЕНА или "КЛАСИЧЕСКА" КАРТОФЕНА САЛАТА
===========================================
Слагаш да се варят картофи (неопределено количество, защото досега не е имало случай в природата една картофена салата да не е била изядена, независимо от количеството й...), без да са обелени, само добре измити с четка. Варят се на среден огън поне половин час, като се пробват - бодваш с вилицата и ако вилицата влиза, значи са напълно готови, или пък установяваш, че са се понапукали, което означава, че изобщо не си ги поглеждала своевременно...
Изсипваш водата и ги оставяш под капак да поизстинат достатъчно, за да ги белиш.
Белят се значително по-лесно топли.
Като съвсем изстинат, ги нарязваш на кубчета.
Обелваш две яки глави воден лук и ги нарязваш на "лунички", колкото се може по-тънко.
Посоляваш лука обилно и го оставяш за половин час.
След това го промиваш с вода,отцеждаш го добре и го бухаш върху картофите.
Сега вече посоляваш по вкус.
Олио, също на вкус (носи), един лимон на сок, черен пипер (аз винаги ползвам бял, защото ми е по-симпатичен и аромата му е по-добър, макар че е малко по-лют).
Объркваш с чувство за мярка, за да не стане на пюре, макар че пак ще се изяде...
По желание можеш да подправиш накрая с пресен или сушен копър или пък пресен магданоз, но "върхът" е да осолиш салатата със сол Самардала.
За по-авторитетно, например да се изфукаш пред гаджето на сина си, можеш да объркаш и 3-4-5 твърдосварени яйца, нарязани на ситно или настъргани. Или пък на плочки върху цялата салата.
Освен нарязания и осолен лук, можеш винаги да добавиш и зелените пера от връзка пресен лук, става и по-вкусно, и по-красиво.
КАВЪРДИСАНА КАРТОФЕНА САЛАТА
====================================
Сваряваш по гореописания начин известно количество картофи (разбрахме се защо не уточнявам...), по същия начин обелваш и нарязваш.
60 г. хубаво масло разтопяваш и започваш да запържва, като пускаш в маслото залче хляб за индикатор.
Когато залчето се запържи добре, сваляш съда, в който запържваш, изчакваш 30 сек. и едва тогава слагаш 1 препълнена ч.л. червен пипер и енергично разбъркваш.
Добре е съдът, в който запържваш маслото да бъде тенджера, за да можеш веднага да изсипеш и разбъркаш и нарязаните картофи, от чисто прагматична гледна точка, защото ако е в тиган и изсипеш маслото при картофите, едно че ще се охлади бързо, преди да си го разбъркала с картофите, а друго - че половината масло ще остане по тигана и ще стане зян...
Солиш тази салата съвсем накрая, когато я разбъркваш.
Но, ако отново ползваш сол Самардала, ще стане абсолютно неотразима.
Не се заблуждавай от пространните ми обяснения, всичко става бързо и лесно...
"Волята може да бъде единствено свободна.“
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|