Тема
|
Сироп от вишневи листа
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 10.07.10 17:33 |
|
СИРОП ОТ ВИШНЕВИ ЛИСТА
=========================
2 шепи вишневи листа се заливат с 12 чаши вода и врат на слаб огън 2 часа. Отварата изстива, прецежда се и се оставя една нощ, за да се утаи.
На сутринта се прецежда през няколко слоя тензух.
4 чаши от сока, заедно с 6 чаши заха, се варят до сгастяване на сиропа.
накрая се поставя малко червена фруктова боя и 1/2 ч.л. лимонтузу.
Моя забележка: Тези "две шепи" листа, вероятно са 100 листа, известни от някои други рецепти, но това показва и че не е чак толкова важно съвършено точното количество листа, като се има предвид, че различните сортове и плодни дръвчета имат различно силен аромат на листата.
Това е въпросната уникална рецепта, която зная и помня от детствето си и съм опитвал многократно като приготвен сироп.
Но, в моя тефтер има още 3 рецепти, използвам повода да ги публикувам заради разнообразието.
СИРОП ОТ ВИШНИ
================
40 - 60 вишни,
100 листа от вишна,
3 л. вода (добре е да бъде изворна или трапезна минерална)
Варим до разпукване на вишните.
Прецеждаме и на 1 л. прецеден сок поставяме 1,5 кг. захар.
Варим до кипване.
След леко изстиване добавяме 3/4 ч.л. лимонтузу и бъркаме до разтварянето му.
===============================================
СИРОП ОТ ВИШНИ БЕЗ ВАРЕНЕ
========================
Добре узрели вишни се намачкват и прецеждат през тензух.
На 1 л. прецеден сок се поставя 1,5 кг. захар и 3/4 ч.л. лимонтузу.
Разбърква се до разтварянето на захарта и лимонтузуто и се бутилира.
НЕ СЕ СТЕРИЛИЗИРА ИЛИ ВАРИ!
===============================================
ФАЛШИВ СИРОП ОТ ВИШНИ
=======================
3 л. вода
50 джанки
100 листа от вишна
3 кг. захар
3 ч.л. лимонтузу
Джанките със вишневите листа в 1 л. вода варим 1 ч. на слаб огън. Оставяме да изстине, прецеждаме се през тензух, оставяме 1 нощ да се утаи, отново прецеждаме.
Добавяме захарта и два литра вода, варим до кипване, оставяме малко да поизстине, добавяме лимонтузуто.
Бутилираме горещо, да прелее от гърлото, запечатваме с капачка.
===============================================
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
|
|
|
Имам някакъв смътен спомен как баба ми правеше сироп от вишни - 100 вишни , 100 листа и 100 дръжки . И съм до тука за захар и вода по колко вече не си спомням . Била съм малка когато ги е правила , после отсякоха вишните и сиропите секнаха . Ако някой се сети продължението на рецептата нека напише .
|
|
Тема
|
Re: Сироп от вишневи листа
[re: бaбa 3aйka]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.07.10 14:17 |
|
Вишните и листата, ясно...
Ама чак пък дръжките...
Костилките имат някакво съдържание на цианиди, мисля...
Досега не бях забелязал дръжките да имат някакъв аромат.
Тая вишна ще надмине по усвояемост и прасето.
Нещо за кората да е ставало въпрос...
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
|
|
|
Баба ми почина преди 23 години , така , че няма как да я питам защо и дръжките са слагани.
|
|
Тема
|
Re: Сироп от вишневи листа
[re: бaбa 3aйka]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.07.10 21:48 |
|
Уви, всички сме смъртни, въпросът е, че не всички мислим за това и вместо през този ограничен период да творим добро, ни е с пълна пара творим злини - на себе си или на околните, като че ли ще имаме няколко живота, за да поправим това, което сме натворили...
Лека й пръст и вечна й памет на баба ти.
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
|
|
|
Ще се направи непременно.Няма да остана явно само със сироп от рози
|
|
|
А може ли рецепта за този сироп от рози? Много екзотично звучи, не знам дали съм пила някога такъв сироп
|
|
|
Има рецепта за сладко от вишни с дръжките и листенцата, без да се слага много захар. Използва се при коктейли. След измиване, плодовете,дръжките и листенцата служат за украса или се слагат в чашите.
Да станеш човек е изкуство.
|
|
Тема
|
Re: Сироп от вишневи листа
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
bobiO8 (член) |
Публикувано | 12.07.10 15:10 |
|
Хубави рецепти.
Сещам се за сироп от вишни- 300гр. плод. Изваждат се костилките, счукват се и се заливат с 100мл. хладка вода. Оставят се така. Изцежда се сока от вишните.Правим захарен сироп от 600мл. вода и 0.400кг. захар.Докато е горещ, прибавяме изцедените вишни, сока от тях и водата от накиснатите костилки.Варим още около 10мин. на умерен огън, като отстраняваме пяната. Оставяме да изстине и прецеждаме.
Да станеш човек е изкуство.
|
|
Тема
|
Re: Сироп от вишневи листа
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
бaбa 3aйka ((бившия Заек)) |
Публикувано | 12.07.10 17:53 |
|
Може освен сироп и сладко да е правила, нямам спомени . Била съм не по-голяма от 8- 9 годишна . Умря на 83 години , а аз съм била тогава на 20-21 години. Това е страшно много време и не си спомням почти нищо , само знам , че ме караше и дръжките да бера . В моето семейство вишни само под формата на ликиор се консумират .
|
|
Тема
|
Re: Сироп от вишневи листа
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
redjeep (TJ-Sport) |
Публикувано | 12.07.10 18:05 |
|
Извинявам се,че се намесвам,
да дръжките на вишните и черешите също се използват,
комфютюри и чай.
Не съм обаче подготвен да ви обесня,но и аз също като вас си спомням как дядо ми е правил чай от черешови и вишневи дръжки.Явно има обеснение за това.Става дума за русенския край.
Р.С.
Изказвам благодарности на сапиенс,от които готварски рецепти съм изключително доволен.
|
|
Тема
|
Re: Сироп от вишневи листа
[re: redjeep]
|
|
Автор |
Фиш (Емарципанена) |
Публикувано | 12.07.10 19:11 |
|
Хм, това с настойката от дръжки на череши и аз го помня.Но от баща ми беше, а той е бургазлия-сливналияТ.е. не знам дали от баба ми или от дядо ми е дошло.Дано майка ми се сети
|
|
|
Две шепи листенца от рози(цвета),1 кг захар,1 л вода,лимонтозу.
Листенцата леко се намачкват с ръце и се слагат заедно със студената вода да заврат.Варят се до омекване на листата.Изваждат се с решетъчна лъжица,а течността прецеждаме през тензух.Слагаме захарта и връщаме на огъня да се вари до сгъстяване.Сваляме от огъня и пак прецеждаме.Връщаме получения сироп на огъня,като към него прибавяме лимонтозуто.Горещ се налива в подсушени бутилки.Така го правя аз.Става супер.
|
|
Тема
|
В Българската медицина
[re: redjeep]
|
|
Автор |
martyr (m3lk0r) |
Публикувано | 13.07.10 08:17 |
|
дръжките от вишна се правят на отвара или настойка за лекуване на песъчинки в бъбреците и пикочният мехур.
В Гугъл има рецепти. Листата също се използват при "воднянка".
п.п. Вишната е много красиво дърво като цяло, а цъфналата вишна е национален символ на Япония.
Не, не ме интересува, че знаеш!
|
|
|
Много благодаря, страхотно звучи.
Само още малко уточнение - това варене на сиропа до сгъстяване как да го преценя?
Спомям си баба като вареше конфитюр капваше една капка от сиропа в чинийка и казваше, че е готово когато капката не се разлива... нещо подобно ли трябва да стане?
|
|
Тема
|
Re: В Българската медицина
[re: martyr]
|
|
Автор |
Фиш (Емарципанена) |
Публикувано | 13.07.10 13:14 |
|
|
|
Тема
|
Re: В Българската медицина
[re: Фиш]
|
|
Автор |
martyr (m3lk0r) |
Публикувано | 13.07.10 15:43 |
|
Arigatou gozaimasu ФИШ chan ^_^
Не, не ме интересува, че знаеш!
|
|
|
Зависи от гъстотата,която желаеш.Аз обикновенно варя 10/15 минути на бавен огън след стопяването на захарта и се получава един вид средна гъстота.Нито много гъсто,нито пък воднисто.
|
|
Тема
|
Re: В Българската медицина
[re: martyr]
|
|
Автор |
Фиш (Емарципанена) |
Публикувано | 15.07.10 13:43 |
|
Дано и моето аригату е подходящ отговор
|
|