|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
пушено филе
|
|
Автор |
ragazzo (минаващ) |
Публикувано | 01.06.10 22:58 |
|
Купих филе от херинга(Реа фиш), студено пушено и много ми хареса:) Дали знае някой как се обработва рибата за да станат костите меки и дали мога да си го приготвя в домашни условия с друг вид риба.
| |
Тема
|
Re: пушено филе
[re: ragazzo]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 01.06.10 23:44 |
|
Херингата по начало има много тънки и нежни костички.
Това е познатата на всички "сельодка", за която повечето хора не знаят, че всъщност е херинга...
Винаги можеш да си направиш пресносолна херинга или всякаква друга риба, като добре почистена и измита я поставиш за една нощ в солен разтвор, примерно 20 г. сол на литър вода.
След което я обелваш от кожата и махаш гръбнака.
Нарязваш я на подходяши парчета и я затваряш в буркан, на редове, като ръсиш с подправки - черен пипер, бахар, може резенчета чесън, резенчета лимон, копър. Всеки слой заливаш със загрято и изстинало олио или зехтин, така че над рибата в буркана да има поне един пръст мазнина.
Така става фантастично вкусна, но не е много трайна, трябва да се изконсумира до месец.
А за студенопушената трябват специални условия, след подобно осоляване - окачване високо в комин, за да бъде опушвана от пушек от трици от специални видове дървесина.
В домашни условия много трудно ще го постигнеш, въпреки че може.
По света (даже и в Русия!) се продава т.н. "Течен пушек", специална химическа безвредна формула, която 100% имитира аромата на пушек, без да е вредна и канцерогенна.
Но, за съжаление, у нас все още не е известна.
С нея можеш да си спестиш опушването.
Дано да съм ти бил полезен...
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
| |
|
Sorry,е ви спамя темата.
Баннете ме!
Аз така или инъче никога не съм искала да живея в българска среда.
До скоро нещо бълг., може би ми липсваше-Но вече не се сещам кое е то?
Баннете ме, за да си бъдете спокойни!
Поздрави и учете езици!
От моята сладкарница откриване ще пратя една снимка!-колко човека ме чакат!
| |
|
Миналата седмица видях една пушилня в магазина за риболов (за въдици, не за риби ).
Беше от малките, които са със скара вътре. Уредът е голям колкото електрическа тенджера, те май всичките са големи.
Опушва се със специални стърготини, а преди това рибите се слагат в саламура с подправки и после се оставят за малко да изсъхнат. Има и готови миксове с подправки, даже и в магазина за въдици.
Има най-различни варианти на пушилня. Някои приличат на скара с похлупак, а други са направени за окачане на рибите, т.е. рибите висят вътре.
Това е най-малкият вариант, голяма е колкото електрическа скара.
Това са по-големите
by himbeerРедактирано от himbeer на 02.06.10 12:12.
| |
|
Мъка, боже, мъка...
| |
|
Аз не слагам банове.
Но пък (...Аз така или инъче никога не съм искала да живея в българска среда... ) презреният български народ е казал:
"Каквото сам си направиш и цялото село да се събере, не може да ти го направи...".
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
| |
|
та поне да се види че някой нещо е направил.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
Тема
|
Re: еххммм........
[re: himbeer]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 02.06.10 17:26 |
|
Не става въпрос за милата ни родна страна, нали...
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
| |
|
че става дума и за нея.
Лесно може да се доставят, аз лично съм им ГОЛЯМ ФЕН!
ПП: Студено пушената риба не се ли прави САМО с марината/течен пушек?
Тази която виси в комина си е винаги топло-пушена.
| |
Тема
|
А и дори да не го поръчаш
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 02.06.10 20:07 |
|
Това не е нищо сложно като конструкция. Всеки фен може да го направи
Аз какъв грил - барбекю видях в Гърция Чудесен
Беше направен от един варел, изрязан като истински грил, даже и отдолу имаше нещо, но не съм гледала какво се слага там.Имаше и колелца и 2 решетки-приставки с дълги дръжки.
Джейми може да ти обясни по-подробно
by himbeer
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|