|
Тема
|
керамична тенджера
|
|
Автор |
ragazzo (минаващ) |
Публикувано | 19.05.10 23:38 |
|
Какво може да се готви в керамична тенджера. Интересно ми е дали може да се сложи директно върху котлона или трябва да е във вода(на водна баня).
| |
Тема
|
Re: керамична тенджера
[re: ragazzo]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 20.05.10 00:05 |
|
Става въпрос за съвременна тенджера, а не за заятчийска изработка, нали? Аз я слагам директно на газов котлон. Тя е по-яка за температурата от всякакви метални.
Справка: Плочките за температурна защита на американските совалки и Буран са керамични, изработват се в Италия. За съжаление май всички совалки се закотвиха.
| |
Тема
|
[re: papyy]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 20.05.10 11:26 |
|
Занятчийската изработка също става, но за най-обикновен котлон - плоча. Изпробвано - на 2-3та степен от общо 4.
Върху керамичните плотове според мен има реална опасност да се надраска /плота де/, тъй като дъната не са гледжосани.
Не смея да пробвам - затова във фурната
| |
Тема
|
[re: ket1234]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 20.05.10 16:08 |
|
Аз готвя на газ, затова си купих Ceramika Monetti, не стават за индукционен котлон, там се иска метална тенджера. Страхотни са, готвенето е с 30-40% по-бързо.
Много съм доволна, сега има едни, които също ми хванаха око, но са скъпички. Но ще си купя тенджерка и гювеч/ тиган. Общо около 250лв.
Метални, с 6 слойно покритие. стават за индукционен котлон. Внукът каза, че ще ми купи един и ще ми трябват нови съдини.
| |
Тема
|
[re: papyy]
|
|
Автор |
zxld (познат) |
Публикувано | 21.05.10 08:53 |
|
Някои от тези съдове керамичините също не стават и за микровълнова.
Папи под индукционен котлон какво разбираш?
| |
Тема
|
[re: zxld]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 21.05.10 10:52 |
|
Не стават - така пише на обложката. особено чичовото производство се разпада гнусно.
Ами не мога да ти кажа принципа на действие, но в магазините така им казват индукционни котлони.
Препис и дано авторът не се сърди:
Индукционните котлони, за разлика от останалите котлони загряват директно съда за приготвяне на храната, без да имат нагряващ елемент. Това се получава чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда. Директно казано, когато магнитен материал се постави в това електромагнитно поле в него се индуцира енергия и той се загрява.
1. Захранва се бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле.
2. Полето прониква в метала на съда за готвене и индуцира токове създавайки топлина.
3. Топлината генерирана в съда се предава на съдържанието му.
4. Нищо извън съда не е засегнато от магнитното поле – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира.
Тъй като топлината при тези котлони се получава в съда за готвене от магнитно поле, много е важно съдът да е от феритен материал – например желязо. Материали като алуминий, мед, стъкло са неизползваеми с индукционни котлони. Това означава, че за готвене с тези котлони са необходими железни или стоманени тенджери и тигани.
Предимства
* Енергийна ефективност – Индукционните котлони са значително по-икономични от другите електрически котлони. Енергията, която изразходват е малко по-малко от нормалните плочи, но освен това тя се изразходва до два пъти по-ефикасно. Това се дължи на факта, че се загрява директно съда, а не загряващ елемент, който чрез топлообмен (при който има загуби) да предава топлина на съда. Като цяло индукционните котлони са около два пъти по-икономични от останалите електрически котлони.
* Контрол – Загряването става веднага след включване на котлона и поставяне на съда – подобно на газовите котлони не се налага да се изчаква загряване на загряващ елемент. Също така промените в силата стават веднага след като завъртите копчето.
* Безопасност – Самият котлон е студен и дори на най-голяма мощност не се затопля. Това означава, че вие (а и малчуганите около вас) няма как да се изгорите на котлона. Внимание – съдът може да бъде топъл!
* Комфорт – Тъй като не се губи енергия за самото затопляне на съда, вашата кухня като цяло ще бъде по-хладна отколкото със стандартните електрически или газови котлони.
* Чистота – Тъй като самият котлон не се загрява, няма как нещо да капне, да загори и мирише и след това да се налага дълго търкане докато се изчисти.
Недостатъци
* Специални съдове – Нуждата от използване на специални съдове е най-основният недостатък на индукционните котлони. Както казахме вече съдовете трябва да са от феритен материал (които реагират на магнит) като желязо или стомана и съдове от алуминий, мед и стъкло не са използваеми. Друго изискване е дъното да бъде абсолютно плоско – ако има дори малки извивки няма да се получава равномерно загряване. Тъй като контролирането на температурата често се извършва с поредици включване и изключване на магнитното поле е възможно в много тънък съд храната да прегори. Най-добре е при покупка на съдове е да се проверява в спецификациите им дали са подходящи за индукционни котлони. Някои фирми предлагат специализирани продуктови линии.
* Внимание при готвенето – Важно е съдовете върху котлона да съдържат течност или храна, да не са празни за да може топлината да се абсорбира. В противен случай, може да се стигне до прегряване и повреди на съда поради рязкото увеличаване на температурата.
* Нова технология – Ограничен избор от продукти – както за плотове, така и за съдове. Също така и цените са по-високи от тези на конвенционалните варианти.
| |
|
|
|
|