Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:59 04.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема мелене зърнонови  
Автор wiz (змей)
Публикувано13.05.10 21:23

положително впечатление ми правят машините за печене на хляб

има доста мнения че хляба които се продава за пълнозърнест/типов всъщност е бял с кафе за оцветяване, а и царевичното брашно почва да горчи ако стои повече

та се чудя дали може да се намери малка машинка за мелене колкото е необходимо за еднократно ползване - килограм,два

не можах да видя в техномаркет, технополис и подобни

през нета гледам се продават извън бг

http://www.shopkitchenaid.com/product_detail.asp?T1=KTA+KGMA&.

та се чудя дали има някъде из бг нещо подобно
какво мислите?

no pain, no gain

Тема Re: мелене зърнонови [re: wiz]  
Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано13.05.10 21:40

Мисля, че става с машинки за кафе, но в много малки количества. Аз купувам истинско бяло брашно и го смесвам с трици, и с пшеничен зародиш.

Тема Re: мелене зърно [re: Kaлoмaин]  
Автор wiz (змей)
Публикувано13.05.10 21:48

ами като гледах кво са писали из нета казват че не трябва да се мели кафе на тази от снимката

така че може би има разлики ама дали са проблем не е ясно

no pain, no gain

Тема Re: мелене зърнонови [re: wiz]  
Автор kartofata (непознат )
Публикувано14.05.10 11:21

Истинските мелнички за зърно почват в Германия от 150 Евро, с мелнични камъни от корунд и много силен мотор, вечни са. Регулира се финността на брашното до отделни парчета зърно. Пълнозърнещото брашно не е трайно и затова не се продава. "Фоллкорн" - "пълнозърнест" го пише на пакетите, но това не е защитено търговско понятие в Германия. Но да се опече хляб от такова брашно е съвсем друга работа - аз до сега не съм успял да го докарам. Става въпрос за тъмните бръшна - ръж и дива пшеница "Динкел" по немски. Те са най-полезните. Горе описаните мелнички не мелят царевица, защото се замазват камъните

Тема Re: мелене зърнонови [re: kartofata]  
Автор _maycal (refab)
Публикувано14.05.10 14:14

"Пълнозърнещото брашно не е трайно и затова не се продава."

Защо не е трайно?

Тема Re: мелене зърнонови [re: _maycal]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано14.05.10 14:33

И кое точно прави едно брашно трайно или нетрайно?
След като се пишат такива неадекватни за широката публика констатации, редно е да се защитят с някакви факти.

"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд

Тема защотонови [re: _maycal]  
Автор kartofata (непознат )
Публикувано15.05.10 09:30

Не съм професионалист, а любител готвачт и съм благодарен за забележки и поправки, затова пиша тук. Мен са ме учили, че веществата от обвивката на зърното, които при финото брашно са отстранени, допринасят за неговото вграняване. В тези вещаства, които образуват т.нар. остатъчна пепел, се намират обаче полезните витамини, eнзими и знам ли какво си още.

Тема Re: мелене зърнонови [re: kartofata]  
Автор zxld (познат)
Публикувано17.05.10 09:44

Липсата на глутен води до невъзможноста да се получи хляб с нужната пореста консистенция.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.