|
Тема
|
мелене зърно
|
|
Автор |
wiz (змей) |
Публикувано | 13.05.10 21:23 |
|
положително впечатление ми правят машините за печене на хляб
има доста мнения че хляба които се продава за пълнозърнест/типов всъщност е бял с кафе за оцветяване, а и царевичното брашно почва да горчи ако стои повече
та се чудя дали може да се намери малка машинка за мелене колкото е необходимо за еднократно ползване - килограм,два
не можах да видя в техномаркет, технополис и подобни
през нета гледам се продават извън бг
http://www.shopkitchenaid.com/product_detail.asp?T1=KTA+KGMA&.
та се чудя дали има някъде из бг нещо подобно
какво мислите?
no pain, no gain
| |
Тема
|
Re: мелене зърно
[re: wiz]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (горгона Медуза) |
Публикувано | 13.05.10 21:40 |
|
Мисля, че става с машинки за кафе, но в много малки количества. Аз купувам истинско бяло брашно и го смесвам с трици, и с пшеничен зародиш.
| |
Тема
|
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
wiz (змей) |
Публикувано | 13.05.10 21:48 |
|
ами като гледах кво са писали из нета казват че не трябва да се мели кафе на тази от снимката
така че може би има разлики ама дали са проблем не е ясно
no pain, no gain
| |
Тема
|
[re: wiz]
|
|
Автор |
kartofata (непознат
) |
Публикувано | 14.05.10 11:21 |
|
Истинските мелнички за зърно почват в Германия от 150 Евро, с мелнични камъни от корунд и много силен мотор, вечни са. Регулира се финността на брашното до отделни парчета зърно. Пълнозърнещото брашно не е трайно и затова не се продава. "Фоллкорн" - "пълнозърнест" го пише на пакетите, но това не е защитено търговско понятие в Германия. Но да се опече хляб от такова брашно е съвсем друга работа - аз до сега не съм успял да го докарам. Става въпрос за тъмните бръшна - ръж и дива пшеница "Динкел" по немски. Те са най-полезните. Горе описаните мелнички не мелят царевица, защото се замазват камъните
| |
|
"Пълнозърнещото брашно не е трайно и затова не се продава."
Защо не е трайно?
| |
Тема
|
[re: _maycal]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 14.05.10 14:33 |
|
И кое точно прави едно брашно трайно или нетрайно?
След като се пишат такива неадекватни за широката публика констатации, редно е да се защитят с някакви факти.
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
| |
|
Не съм професионалист, а любител готвачт и съм благодарен за забележки и поправки, затова пиша тук. Мен са ме учили, че веществата от обвивката на зърното, които при финото брашно са отстранени, допринасят за неговото вграняване. В тези вещаства, които образуват т.нар. остатъчна пепел, се намират обаче полезните витамини, eнзими и знам ли какво си още.
| |
|
Липсата на глутен води до невъзможноста да се получи хляб с нужната пореста консистенция.
| |
|
|
|
|