|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
ПИЛЕ САЛАМУРА
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 26.04.10 21:03 |
|
Всъщност, рецептата е 2 в 1...
ПИЛЕ САЛАМУРА
==================
ПРОДУКТИ
половин пиле или 4 бутчета,
2 гл. лук,
3 с.л. олио,
черен пипер, сол на вкус,
3 скилидки чесън,
300 мл. вода,
джоджен,
200 гр. (1/2 бурканче) печени чушки и домати.
Пилешкото месо се прави на порции и се задушава с олиото.
Когато поомекне, се добавя лукът, нарязан наситно.
Посолява се.
Когато омекне напълно лукът, се слагат чушките и доматите, скилидките чесън, налива се и водата.
Като поври малко, се добавя черният пипер.
Ври 15 мин. и преди да се свали от огъня, се добавя малко джоджен.
Рецептата има нужда от две обяснения:
1. Яденето не е яхния, а е по-близко до супа, т.е., рядко е.
2. Употребените чушки и домати се приготвят през лятото като чушките се пекат по установения начин, почистват се и се нарязват на парченца, а доматите се пекат в тава цели, необелени, разрязани на половинки, посолени.
Когато са готови, тавата се оставя, докато изстинат под лек наклон.
Течността се оттича, а се взема само месестата изпарена част от доматите, като люспата се отделя и обелва много лесно.
Така изпарените домати се объркват с чушките и се затварят в бурканчета.
Целта е точно тази манджа, но тази приятна комбинация би могла да се ползва за още много други неща, в най-различни ястия, както и за салата, като бурканчето се изсипва в купа, размачква се с вилица и се добавя или ситно нарязан пресен или стар лук или през зимата - ситно нарязан праз, добавя се само олио и няколко капки оцет.
Разбира се, червени чушки почти всеки има затворени или могат да се купят, а домати могат да се поизпарят допълнително и да заместят тази комбинация.
А през есента да не забравите да си затворите тази приятна зимнина.
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."
| |
|
Консервираните чушки и домати ще се разварят и ще станат на парцали вероятно това е целта.
При 300 м.литра вода и 200 гр домати и чушки ще се получи гъста смес. Вероятно може и да загори.
А какво ще кажеш да се пасира бульона.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
|
Аз също правя пиле- саламура с печени и консервирани чушки, както и с изпечени и съхранявани във фризер. Не се разваряват изобщо, пък и зависи колко време ще ги вариш ( правя саламурата като супа).
Да се усложнява е просто, да се опростява е сложно.
| |
|
Е щом казвате нека да е така. Супа да е.
Само да добавя че пилето в тоя случай ще трябва предварително да се глазира и след това да се посвари. Иначе все ще си е меко.
Тоя път ми се струва че някой е бързал за някъде.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
|
Аз мисля, че най- хубавата саламура се прави с печено пиле, а даже съм пробвала и с пушено, като тази саламура има също специфичен, но приятен вкус.
Да се усложнява е просто, да се опростява е сложно.
| |
|
Ми да бе, но тая гозба лично не бих е опитал нещо не ми е по вкусът.
А много си права месото трябва да е поизпечено или позапържено добре.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
|
А защо си правиш труда изобщо да отговаряш на такъв......(от деликатност си спестявам определенията)?
Не виждаш ли, че му доставя явно удоволствие да демонстрира колкото се може по-нагло неграмотност и да дава акъл, без да го има, във всяка една рецепта...
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."
| |
|
Аз съм роден парламентьор, бе, Сапи, и искам да съдействам за опазването на мира с всички възможни средства.
Да се усложнява е просто, да се опростява е сложно.
| |
|
Последното да не се бърка с лицемер- по важните ми каузи съм безкомпромисна понякога, ама не ми се ще да правя скандал около фрикасето или щрудела.
Да се усложнява е просто, да се опростява е сложно.
| |
|
Парламентьорството, или "укротяване на топката", обикновено е уникален талант...
Можеш да се гордееш.
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|