|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
ПИЛЕ ФРИКАСЕ
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 26.04.10 21:16 |
|
ПИЛЕ ФРИКАСЕ
=============
ПРОДУКТИ:
2 големи пилешки филета, предварително сварени,
1 чаена чаша прясно мляко,
1 яйце,
5 с. л. брашно,
пилешки бульон,
100 г настърган кашкавал,
черен пипер,
сол,
100 г краве масло,
1 ч.л. разтворено във вода лимонтузу (няколко кристалчета, на върха на ножа, разтворени в малко количество вода). Но не и лимон, има голяма разлика в киселината на лимонтузуто и лимона.
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се запържва в мазнината и се залива с пилешкия бульон, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки.
След като поври и се сгъсти, кашичката се застройва с разбърканите яйце и прясно мляко (може и кисело), добавя се обезкостеното и накъсано на конци или нарязано на малки парченца бяло пилешко месо.
Подправя се с черен пипер, сол и лимонтузуто.
Фрикасето се сервира поръсено с настърган пармезан.
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."
| |
|
Е Сапи не го приемай лично, но вместо лимонтозу ще сложа сок от лимон. Вярно заради високата Т на фрикасето част от лимоновия сок ще се разгради но по добре натурален продукт от колкото химикалец. А и мириса от лимона е незаменим за фрикасето, допълва се идеално.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
|
Как правя аз пиле фрикасе?
Сварявам пилето /или бутчета напр./, нарязано на порции, в подсолена вода, където съм срязала на едро 1 глава лук, може и един морков /лука и моркова за аромат просто/. След като се свари пилешкото, го оставям да изстине. В друга тенджера слагам 5 лъжици брашно и с постоянно бъркане го запичам на котлона /подчертавам, че пека брашното, не го пържа/. След като леко се позапече, отмахвам от огъня и наливам малко олио и започвам да наливам от бульона, постоянно бъркам и внимавам да не стане на грашки /тук понякога ми се получават грашки и разбивам с миксера/. След като поразредя достатъчно, колкото да се получи не много гъст сос, оставям го да ври и разбърквам 2 жълтъка в кофичка /или може по-малко/ кисело мляко и добавям лимонов сок, както е написано по-горе. Сипвам млякото с разбитите жълтъци към соса, поизчаквам да заври, слагам месото, ври още 5 минути и слагам наситно нарязан или счукан чесън, най-накрая поръсвам и чер пипер. Преди сервирането нарязвам магданоз и поръсвам във всяка чиния.
С прясно мляко не става ли сос бешамел?
С тази рецепта правя и кюфтета фрикасе.
Научила съм я от един вестник, който си купувах, когато бях млада булка.
За да те уважават, трябва да си нагаждач, ако ли не - и сам войнът е войн.Редактирано от Milley на 27.04.10 11:50.
| |
|
И аз го приготвям по този начин, като изключвам магданоза.
Явно Сапиенс е внесъл някои свои елементи в класическата рецепта.
Да се усложнява е просто, да се опростява е сложно.
| |
|
Хихи ми точно бешамел, хаха и остава само да му добавиш малко захар и е готов за десерт.
А между другото за допълнителна окраса върви магданоз стрък и оцветено кр.масло със моркови. Настърган морков едвам се запържва леко във маслото.
Щото виждам че избягваш запръжките.
| |
|
Някой е бързал за някъде.
| |
|
А случайно да си чувала, че от милионите рецепти, "класическите" просто се броят на пръстите на едната ми ръка?
Няма "класически рецепти", както и "национална кухня на Балканите"...
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."
| |
|
За теб може и да няма, за мен има.
За това ти предлагам към всяка рецепта с определено име да добавяме още нещо за да поясним че е обновена или подобрена.
| |
|
Не вложих нищо лошо в това, че си внесъл свои корекции в т.нар "кулинарна класика". Аз много обичам да импровизирам в кухнята, въпреки че не смея много да ви запознавам с моите импровизации при вида на толкова кулинарни капацитети, с почти академично отношение към кулинарията. А и, в итерес на истината, съм в период на избягване на готвенето, доколкото е възможно, тъй като съм диетична, дъщеря ми пък е вегетарианка, но и тя се пази пролетно- лятно, така че нямам особени кулинарни предизвикателства. Но пък си оставам болна на тема събиране на всякакви рецепти- обичам даже само да ги чета понякога и да си представям какво би се получило на финала.
Да се усложнява е просто, да се опростява е сложно.
| |
|
Амчи тя, класиката, е точно бяло пилешко месо, прясно мляко, масло, брашно и жълтъци. С кисело мляко обикновено се готвеше в ученическите столове.
Мъ колко народ толкоз и класици
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|