Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:59 19.10.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Пиле "Сапиенс"нови  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано26.04.10 21:25

Отново ви предлагам една много елементарна и интересна, но много спорна рецепта с пилешко.

ПИЛЕ "САПИЕНС"
================
Едно пиле се сварява и обезкостява.
Нарязаното на късчета месо се обърква със 125 г разтопено прясно масло и подправки - магданоз, копър,чубрица, джоджен, черен пипер и сол.
Подправките може да са пресни или сухи, според сезона.
Тази рецепта е изключително характерна с това, че "носи" всякакъв вид подправки.
Всичко се слага в подходяща тавичка, отгоре се покрива с тънко отрязани пластинки топено сирене ( реже се по-лесно, ако го подържиш 1 час във фризера).
Полива се с поливка от 4 яйца, 250 мл. прясно мляко и 3 суп.лъжици брашно.
Пече се на дъното на фурната при 250° за 20 мин + 10 мин. само отгоре.

"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак...

"

Тема Re: Пиле "Сапиенс"нови [re: Sapiens]  
Автор papyy (стара коткарка)
Публикувано28.04.10 08:44

Имах гости вчера и нямах нищо за ядене. Извадих от фризера онова варено пиле / каквото беше останало от него/ и го направих по този начин. Без да го размразявам го сложих във фурната за 10 минути на 100 градуса с малко масълце под капака на тенджерата. Размрази се и след това по рецептата. 4 яйца ми се видяха много и сложих 3.

Беше отлично.

Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано28.04.10 10:05

Комбинацията от гьозум и чубрица, не е подходяща. Гьозума ще убие магданоза, черния пипер. Двете подправки като се съберат, водят до тежък мирис и допълнително добавят горчив вкус към гозбите. Ефекта е много осезателен, когато са сухи подправките. За тези които имат по чуствителни рецептори препоръчвам да внимават.

Това е лично мое мнение, базирано върху наблюдения и опити. Не ангажирам с него автора на рецептата и тези които ще е пробват.

Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Djasta-Prasta на 28.04.10 10:06.</EM></FONT></P>

Редактирано от Djasta-Prasta на 28.04.10 10:45.

Тема Re: Djasta-Prasta [re: Djasta-Prasta]  
Автор AGLER ()
Публикувано28.04.10 10:39

В боба слагам и джоджан и чубрица и магданоз /пресен магданоз, сух никога не съм ползвал/, нито горчи, нито подправките се неутрализират. В пълнени постни чушки и всякакви други зеленчуци слагам същата комбинацията от изброените 3 подпрзвки,плюс черен пипер - отново никога не съм имал проблеми, Всичко зависи от пропорцията и дозата на подправкитките явно.

Тема Re: Djasta-Prastaнови [re: AGLER]  
Публикувано28.04.10 10:44

А ето тук едно важно заключение каза, важна е дозата и пропорциите. Включително дали са сухи или пресни подправките. За това ще направя една редакция на това което съм написъл.

Тема Re: Пиле "Сапиенс"нови [re: Djasta-Prasta]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано28.04.10 14:47

О, какво виждат очите ми - някакви проблясъци на възпитание в постингите...
Значи можело да има някакъв прогрес...

Апропо, в рецептата ИЗРИЧНО съм написал следното:
"Тази рецепта е изключително характерна с това, че "носи" всякакъв вид подправки. "
И щом като съм го написал ИЗРИЧНО, значи отговарям за това, че написаното е ВЯРНО.
Аз не съм като тебе, да плещя безотговорно всичко, каквото ми дойде на езика, прикривайки се зад някакъв фиктивен "професионализъм", на който е изключително трудно да се повярва, като се съди от това, което пишеш...
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."

Редактирано от Sapiens на 28.04.10 14:55.

Тема Re: Пиле "Сапиенс"нови [re: Djasta-Prasta]  
Автор leonora7 (momi4e)
Публикувано29.04.10 01:52

Ако питаш мен , само за боб сварен е подходяща тази комбинация!

Автор leonora7 (momi4e)
Публикувано29.04.10 01:57

Но някой тука няма елементарно възпитание, щом се мисли за :
(The Pope's Boss-друга тема!
Защо непрекъснато се заяждаш с Джаста-Праста?
Грозно е!
Досаден си Сапинес!
Хората тук искат да си пишат рецепти.
Някой ако допълни нещо-добре, ако ли не , не да се обиждаме, кой колкото може!
Щото реално, никой не знае, отсрещният какво наистина може!

Тема Re: Аз също слагам джодженнови [re: Kиpo]  
Автор papyy (стара коткарка)
Публикувано29.04.10 09:25

Аз слагам джоджен дори на кюфтета пържени и печени - много отдавна още докато ядях месо. Вкусно е. Джодженът е вариетет на ментата и е много добър за стомаха и червата - успокоява коликите, подпомага чревната перисталтика. Древните средноевропейци са го наричали "Гали стомахче" и са го слагали на много ястия. Например във всички ястия с зелениши, в ястия със сосове тип песто, овкусява се зехтин за макаронени изделия и т.н.
Не мислех да пиша мнение, но ме провокира идеята, че една подправка, каквато и да е тя е само и единствено за едно определено ястие или суровина. Всеки готви с каквито подправки му харесва или е свикнал. Не ви натрапвам моят начин за употребление, защото не е обичаен за региона - Балкански полуостров.

Тема Re: ejнови [re: Kиpo]  
Публикувано29.04.10 10:10

Киро
1. Ако считаш че меря нещо със Сапинчо, много си сгрешил.
2. Подадената от мен РЕПЛИКА е напълно конструктивна, тук става въпрос за кулинария, и всяко мнение е добро дошло. А това че Сапинчо се дразни много, когато му правят разбор на рецептата си е негов проблем.
3. Щом публикува рецепти на публично място, трябва да се съобразява и с чуждото мнение.
4. Ако не му харесва чуждото мнение, направете му едно негово местенце да си пиши там, пуснете вътре малко публика да пляска под команда по подобие на шоуто на слави и въпроса ще се реши.
Мирно и тихо да е.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.