|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Мразя мазни храни
|
|
Автор |
Archibald (Капитан) |
Публикувано | 19.04.10 05:38 |
|
Помня по студентските столове как готвеха едни мазни храни. А и сега по различни причини се налага да се уча да готвя. И искам да попитам по учените от мен-Каква функция изпълнява мазната част на храната (олио, масло) и може ли без нея?
| |
|
Не може изцяло без мазнини. Както не може и изцяло без холестерола в тях. Холестерола в храните е градивна единица на практика на абсолютно всички хормони в тялото ти. Не е част от рецептите а от здравословният начин на хранене.
Ако не можеш да понасяш масло и олио, опитай със зехтин. Ако наистина те е гнус от мазнините, слагай ядки в салатите (със слънчоглед и сусам - стават велики вкусотии). Ако имаш парички да си го позволиш, най-богатият на мазнини плод е авокадото. Също отличен заместител на мазнината в салатата са различните сирена.
Иначе манжда, направена на котлон без мазнина за мен си е похабяване на ресурса - по-добре да направя нещо на скара или плоча, за да изтекат мазнините, от колкото абсолютно постна манджа.
Не, не ме интересува, че знаеш!
| |
|
част от важните съединения във храните единствено се разтварят във мазнини и от там по лесно се усвояват от организма. Например витамините, имаме водно и мастно разстворими.
Голяма част от подправките също отделят миризмите си най-добре в мазнина.
Самото смилане на храната в организма ни става с наличие на допълнително внесена мазнина.
Тук е въпроса каква мазнина да използваш и в какво количество.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
|
Именно. За най-добър вкус, броколите за варят във вода, а аспержите се задушават в мазнина.
| |
Тема
|
Re: Мразя мазни храни
[re: Пaньo Дoнeв]
|
|
Автор |
Ф (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 19.04.10 18:17 |
|
За мен варенето на пара е най-сполучливо за броколито, Панчо.И макар домашните ми да ги харесват с разни комбинации от по-мазни сирена, смятам,че маслото и малко сол е достатъчно допълнение за него.
Редактирано от Ф на 19.04.10 22:56.
| |
|
сме в Готварския - по готварски.
Мазнината прави месото сочно и по-вкусно, което обаче не означава че трябва да е в изобилие. Мазнината е и отлична за внасяне на аромати от (почти винаги -- сухи) подправки в месо/зеленчуци.
Различните типове мазнина са подходящи за различни цели, но винаги гледай да е отцедена и да не капе от храните - най-просто казано да не се вижда и усеща в крайния продукт
| |
|
Много благодаря на всички за полезната информация. Научих много нови неща.
| |
Тема
|
Re: Мразя мазни храни
[re: Ф]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 20.04.10 17:43 |
|
и сос само да има пак става и в него може съвсем малко масълце за да завърши целия вкус...
Между другото за столовете и в казармата количеството олио, което слагаха беше прекалено, ама нали всичко им е разпределено и тубата е изливаха цялата в гювеча...а може да се сложи само за аромат...
Така, че готвим с толкова, колкото ни харесва, но без мазнина ядене не става...
| |
Тема
|
Re: Мразя мазни храни
[re: Ф]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.04.10 18:32 |
|
Броколито е значително по-безвкусно от карфиола, но пък е малко по-полезно. Аз не обичам да го ползвам като отделна, самостоятелна гарнитура, а предпочитам да го използвам заедно с други зеленчуци в обща смес - букет, в супи, манджи и ястия, тип "китайски", с минимално като време, но интензивно термично въздействие, естествено, в уок...
Но споделям мнението ти, че масло и сол са достатъчните му подправки.
Е, за гастрономи и "една идея" хрян, прах от уасаби или, в краен случай, мъничко дижонска горчица, заради аромата.
Със сирена се комбинира значително по-успешно карфиолът.
И с друго съм съгласен с тебе - че и карфиолът, и броколито, възможно най- добре се обработват термично единствено на пара.
При варенето, независимо каква е температурата, цветчетата, като много нежни, се сварява много бързо, а стеблените им части се сваряват значително по-бавно.
Затова неопитните кулинари се ориентират по стъблата и така правят на каша цветчетата (розичките). Това не става при варенето на пара.
Едно мое приятно ядене, което не съм публикувал като отделна рецепта - В тенджера (предпочитам тефлонирана или керамична) половин глава карфиол на цветчета, стъблата отделно нарязани на равномерни парчета, цяла глава броколи, по същият начин, моркови и тиквички на къси едри жулиени, 60 г. масло, малко сол, малко бял пипер, вода 200 мл.
Вари се под капак на слаб огън - 120° около час, като се поглежда периодически да не изври съвсем водата и да не загори.
Целта е да остане минимално количество сок, но все пак да има.
Подарявам ти тази рецепта, мисля, че ще ти хареса, нищо, че изглежда простичка...
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."
| |
Тема
|
Re: Мразя мазни храни
[re: Ф]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 20.04.10 19:38 |
|
Не ям броколи, не ми харесват, знам, че са полезни, но вкусът ми е остър. Опитвах различни начини, защото е изключително полезно, но дядото не го хареса. Дори по чешки маниер, предварително попарен, изхвърлена 1-2 води и със сметана, магданоз, лимонов сок и захар/ на вкус, нали е по чешки/
Карфиол ям на яхния и естествено супа, в борш. Карфиолът е вкусен и паниран, на шницелчета.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|