|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Как запазвате?
|
|
Автор |
Asen38 (член) |
Публикувано | 20.03.10 00:35 |
|
Аз запазвам Кайзер филета и луканките като ги завивам по отделно в пиргаментова партия и ти прибирам в хладилника. Дори пък луканките стегнато завити във фолие и във Фризира.
Как постъпвате вие?
Редактирано от Asen38 на 20.03.10 00:48.
| |
Тема
|
Re: Как запазвате?
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.03.10 11:57 |
|
В пластмасова кутия с капак, за да не се изсушават от хладилника и да не са на пряк достъп до въздуха.
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
| |
|
В кутията не се ли изпотяват и мухлясват? Покриваш ли кутията с кухнинска хартия?
Тази година закъснях много и времето се стопля бързо и за това съм доста загрижен. Но ще опитам както аз си го правя /поотделно завити/ и след това ще ги поставя в кутията.
Как ли ги правят индустриялно?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 20.03.10 20:30 |
|
в хартия обаче виж за температурата не съм сигурен, че на много студено понякога изсъхват.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 20.03.10 21:32 |
|
Изпотяване се получава само ако има разлика в температурите.
А в хладилника няма такава, температурата навсякъде е една и съща.
За всеки случай, преди да ги сложиш в кутията и да затвориш капака, остави месните продукти да постоят една нощ на открито в хладилника.
| |
|
Когато завиваш филетата /суджуците и т.н./ те трябва да са студени или образно казано да са с температурата на хладилника
Sapiens е прав в това отношение.
Не трябва много дълго да стоят /съхраняват така/. Все пак поемат влага , независимо дали са увити в хартия или в плътно затворен съд /също студен/.
Съхранявал съм така суджуци и филета, в оризова хартия, пластмасови кутии или в найлонови кесийки на които им се изтегля въздухът. Един вид вакумират.
Максимум се запазват още месец- месец и половина преди да почнат да побеляват / да ги обхваща плесен/.
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
Публикувано | 20.03.10 22:32 |
|
Няма откъде да поемат влага в кутия с плътно затворен капак. Освен това, хладилникът определено изсушава, защото за образуването на лед е необходима влага. Плесента е естествен процес и се "храни" от остатъчната влага на месния продукт.
Ако поставиш в пластмасова кутия с капак добре изсушена пъстърма, в която няма грам влага, просто няма да плесеняса. И ще си стои годна ако щеш и две години...
| |
|
Надявам се под добре изсушена пастърма, да не е такава, която ако ударим някого по главата да се получава цицина. [ namigam] В годната за консумиране, изсушена пастърма винаги има остатъчна влага и затова е по мека. Когато стане много твърда, просто я нарязвам на парчета и слагам при варенето на леща, боб или зеленчукови яхнии.
Споделям личен опит,всяка година правя суджуци и пастърми.
Обикновено производителите на фабрична пастърма дават следните срокове за съхранение.
Температура на съхранение: от 0° до 5° С
Трайност: 90 дни
Да станеш човек е изкуствоРедактирано от bobiO8 на 20.03.10 23:05.
| |
Тема
|
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 20.03.10 22:57 |
|
в краен случай кани ни на една гощавка и намаляме размера на това, което трябва да се съхранява...
| |
Тема
|
[re: MoPcKu]
|
|
Автор |
bobiO8 (новак) |
Публикувано | 20.03.10 23:01 |
|
Присъединявам се- имам отлежал осмарски пелин-червен.
Да станеш човек е изкуство.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|