Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:13 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Как запазвате?нови  
Автор Asen38 (член)
Публикувано20.03.10 00:35



Аз запазвам Кайзер филета и луканките като ги завивам по отделно в пиргаментова партия и ти прибирам в хладилника. Дори пък луканките стегнато завити във фолие и във Фризира.

Как постъпвате вие?



Редактирано от Asen38 на 20.03.10 00:48.



Тема Re: Как запазвате?нови [re: Asen38]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано20.03.10 11:57



В пластмасова кутия с капак, за да не се изсушават от хладилника и да не са на пряк достъп до въздуха.

"Ако искаш любов, вземи си куче..."


Тема Re: Как запазвате?нови [re: Sapiens]  
Автор Asen38 (член)
Публикувано20.03.10 16:53



В кутията не се ли изпотяват и мухлясват? Покриваш ли кутията с кухнинска хартия?

Тази година закъснях много и времето се стопля бързо и за това съм доста загрижен. Но ще опитам както аз си го правя /поотделно завити/ и след това ще ги поставя в кутията.
Как ли ги правят индустриялно?






Тема Re: Как запазвате?нови [re: Asen38]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано20.03.10 20:30



в хартия обаче виж за температурата не съм сигурен, че на много студено понякога изсъхват.



Тема Re: Как запазвате?нови [re: Asen38]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано20.03.10 21:32



Изпотяване се получава само ако има разлика в температурите.
А в хладилника няма такава, температурата навсякъде е една и съща.
За всеки случай, преди да ги сложиш в кутията и да затвориш капака, остави месните продукти да постоят една нощ на открито в хладилника.

"Ако искаш любов, вземи си куче..."


Тема Re: Как запазвате?нови [re: Sapiens]  
Автор bobiO8 (новак)
Публикувано20.03.10 22:22



Когато завиваш филетата /суджуците и т.н./ те трябва да са студени или образно казано да са с температурата на хладилника
Sapiens е прав в това отношение.
Не трябва много дълго да стоят /съхраняват така/. Все пак поемат влага , независимо дали са увити в хартия или в плътно затворен съд /също студен/.
Съхранявал съм така суджуци и филета, в оризова хартия, пластмасови кутии или в найлонови кесийки на които им се изтегля въздухът. Един вид вакумират.
Максимум се запазват още месец- месец и половина преди да почнат да побеляват / да ги обхваща плесен/.

Да станеш човек е изкуство.


Тема Re: Как запазвате?нови [re: bobiO8]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано20.03.10 22:32



Няма откъде да поемат влага в кутия с плътно затворен капак. Освен това, хладилникът определено изсушава, защото за образуването на лед е необходима влага. Плесента е естествен процес и се "храни" от остатъчната влага на месния продукт.
Ако поставиш в пластмасова кутия с капак добре изсушена пъстърма, в която няма грам влага, просто няма да плесеняса. И ще си стои годна ако щеш и две години...

"Ако искаш любов, вземи си куче..."


Тема Re: Как запазвате?нови [re: Sapiens]  
Автор bobiO8 (новак)
Публикувано20.03.10 22:52



Надявам се под добре изсушена пастърма, да не е такава, която ако ударим някого по главата да се получава цицина. [ namigam] В годната за консумиране, изсушена пастърма винаги има остатъчна влага и затова е по мека. Когато стане много твърда, просто я нарязвам на парчета и слагам при варенето на леща, боб или зеленчукови яхнии.
Споделям личен опит,всяка година правя суджуци

и пастърми.

Обикновено производителите на фабрична пастърма дават следните срокове за съхранение.

Температура на съхранение: от 0° до 5° С
Трайност: 90 дни

Да станеш човек е изкуство

Редактирано от bobiO8 на 20.03.10 23:05.



Тема Re: Как запазвате?нови [re: bobiO8]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано20.03.10 22:57



в краен случай кани ни на една гощавка и намаляме размера на това, което трябва да се съхранява...





Тема Re: Как запазвате?нови [re: MoPcKu]  
Автор bobiO8 (новак)
Публикувано20.03.10 23:01



Присъединявам се

- имам отлежал осмарски пелин-червен.

Да станеш човек е изкуство.


Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.