| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Как запазвате? 
 | 
 
 |  
| Автор | 
Asen38 (член) |  
| Публикувано | 20.03.10 00:35 |  
             |  
           | 
            
           
  Аз запазвам Кайзер филета и луканките като ги завивам по отделно в пиргаментова партия и ти прибирам в хладилника. Дори пък луканките стегнато завити  във фолие и във Фризира.
 
 Как постъпвате вие?
 
 Редактирано от Asen38 на 20.03.10 00:48. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Как запазвате? 
[re: Asen38]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 20.03.10 11:57 |  
             |  
           | 
            
           
  В пластмасова кутия с капак, за да не се изсушават от хладилника и да не са на пряк достъп до въздуха.
  "Ако искаш любов, вземи си куче..."
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  В кутията не се ли изпотяват и мухлясват? Покриваш ли кутията с кухнинска хартия?
 
 Тази година закъснях много и времето се стопля бързо и за това съм доста загрижен. Но ще опитам както аз си го правя /поотделно завити/ и след това ще ги поставя в кутията.
 Как ли ги правят индустриялно?
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Как запазвате? 
[re: Asen38]
 | 
 
 |  
| Автор | 
MoPcKu  (звяр) |  
| Публикувано | 20.03.10 20:30 |  
             |  
           | 
            
           
  в хартия обаче виж за температурата не съм сигурен, че на много студено понякога изсъхват.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Как запазвате? 
[re: Asen38]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 20.03.10 21:32 |  
             |  
           | 
            
           
  Изпотяване се получава само ако има разлика в температурите. 
 А в хладилника няма такава, температурата навсякъде е една и съща.
 За всеки случай, преди да ги сложиш в кутията и да затвориш капака, остави месните продукти да постоят една нощ  на открито в хладилника.
  "Ако искаш любов, вземи си куче..."
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Когато завиваш филетата /суджуците и т.н./ те трябва да са студени или образно казано да са с температурата на хладилника
 Sapiens е прав в това отношение.
 Не трябва много дълго да стоят /съхраняват така/. Все пак поемат влага , независимо дали са увити в хартия или в плътно затворен съд /също студен/. 
 Съхранявал съм така суджуци и  филета, в оризова хартия, пластмасови кутии или в найлонови кесийки на които им се изтегля въздухът. Един вид вакумират.
 Максимум се запазват още месец- месец и половина преди да почнат да побеляват / да ги обхваща плесен/.
  Да станеш човек е изкуство.
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Как запазвате?
[re: bobiO8]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 20.03.10 22:32 |  
             |  
           | 
            
           
  Няма откъде да поемат влага в кутия с плътно затворен капак. Освен това, хладилникът определено изсушава, защото за образуването на лед е необходима влага. Плесента е естествен процес и се "храни" от остатъчната влага на месния продукт.
 Ако поставиш в пластмасова кутия с капак добре изсушена пъстърма, в която няма грам влага, просто няма да плесеняса. И ще си стои годна ако щеш и две години...
  "Ако искаш любов, вземи си куче..."
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Надявам се под добре изсушена пастърма, да не е такава, която ако ударим някого по главата да се получава цицина. [ namigam] В годната за консумиране, изсушена пастърма винаги има остатъчна влага и затова е по мека. Когато стане много твърда, просто я нарязвам на парчета и слагам при варенето на леща, боб или зеленчукови яхнии.
 Споделям личен опит,всяка година правя суджуци и пастърми.
 
 Обикновено производителите на фабрична пастърма дават следните срокове за съхранение.
 
 Температура на съхранение: от 0° до 5° С 
 Трайност: 90 дни
 
 Да станеш човек е изкуствоРедактирано от bobiO8 на 20.03.10 23:05. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Как запазвате? 
[re: bobiO8]
 | 
 
 |  
| Автор | 
MoPcKu  (звяр) |  
| Публикувано | 20.03.10 22:57 |  
             |  
           | 
            
           
  в краен случай кани ни на една гощавка и намаляме размера на това, което трябва да се съхранява...
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Как запазвате? 
[re: MoPcKu]
 | 
 
 |  
| Автор | 
bobiO8 (новак) |  
| Публикувано | 20.03.10 23:01 |  
             |  
           | 
            
           
  Присъединявам се- имам отлежал осмарски пелин-червен.
  Да станеш човек е изкуство.
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |