|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Леко офф топик - дървени вилици
|
|
Автор |
Cлapтибapтфacт (магратеанец) |
Публикувано | 19.02.10 09:33 |
|
Един имам. Първоначално реших, че женският клуб е най-подходящ, но май и за тук става.
To ensure ongoing quality of service, your death may be monitored for training purposes.
| |
|
На пазара . За София - на Кирков съм виждала .
| |
Тема
|
Re: Леко офф топик - дървени вилици
[re: бaбa 3aйka]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 19.02.10 11:39 |
|
Виждала съм в Банско на пазара, също в Етъра. На подобни места можеш да видиш и пак не е сигурно, че ще стават за хранене.
Трябва ти майстор на дървени лъжици, който е мераклия.
Редактирано от papyy на 19.02.10 11:40.
| |
|
Ами... Може би трябва да обясниш за какво ти са точно "дървени вилици за хранене"... Защото звучи твърде загадъчно и не особено логично.
Хората отдавна са се ориентирали към метал, при това неръждаем или пластмаса, точно защото не ръждясва и защото могат да се ползват многократно, могат да се мият при висока температура и с различни дезинфекциращи препарати.
Дървените изделия не издържат на такъв тест, независимо от какво дърво са, че дори и от бамбук.
Точно по тези причини в кухните на ресторанти са забранени дървените дъски за обработка на продукти и дървените прибори за готвене - точно защото са порести, попиват сокове от продуктите в дълбочина и на практика е невъзможно да бъдат дезинфекцирани идеално...
Аз от години ползвам и дървени дъски, и дървени прибори за готвене и си ми е много кеф...
Но аз съм си в къщи и ще си правя каквото си искам.
Или, както се казва в едно стихче "Аз си знам какво да правя и ще правя аз какво'т си знам...".
Но не бих си и помислил да ползвам ДЪРВЕНИ вилици, освен ако не става въпрос за дръжките им. Бамбукови клечки за хранене - да, имам поне 7-8 вида, и за еднократно, и за многократно ползване. Но това, както казват, е "друга бира".
Според мене няма толкова твърдо и жилаво дърво, от което да могат да се направят зъби на вилица, които да издържат екстремните натоварвания, на които се налага да бъдат подлагани, че и да се мият и дезинфекцират по много пъти на ден с вряла вода и препарати.
Затова никак не е лошо да обясниш какво точно имаш предвид.
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
| |
|
Ами имам предвид вилици за хранене, направени от дърво . Но не от онези за еднократна употреба. От това по-просто не мога да го обясня.
Има резон в думите ти за порестите дървени прибори, но мисля, че има и доста "непорести" и твърди видове дървесина. А и не мисля да ги подлагам на никакви екстремни натоварвания.
To ensure ongoing quality of service, your death may be monitored for training purposes.
| |
|
Съжалявам, може би не си прочел(а) внимателно постинга ми...
Принципно не биха могли да бъдат изработени такива вилици, независимо от вида дърво, освен ако не се направят зъбите им непропорционално къси и/или дебели за здравина. А това ще ги направи много грозни, груби и неудобни. Като пример мога да ти дам бамбуковите шишчета, които са с диаметър между 1,5 и 2 мм., защото механичната якост на бамбука допуска това, но ако ги направиш от по-меко дърво, те неминуемо ще трябва да бъдат с диаметър до 31 че и 4 мм. Представяш ли си да набучваш шишчета на толкова дебел шиш?
От дизайнерска гледна точка и размерът на вилицата - дължина, ширина, дължина на зъбите и техния размер, плоскост и извитост трябва да бъдат съобразени с човешкото тяло. Затова и детските прибори са съобразени с размера на ръцете на децата...
Има закони на механиката, които не могат да бъдат пренебрегвани по нашето желание.
В историята на приборите за хранене има такава еволюция - най-напред са се използвали само различни видове ножове, по-късно двузъба вилица и доста по-късно - лъжица. Четиризъбата вилица се появява много, много късно, и още от началото от метал.
Явно, просто на никого не му е възникнала мисълта да прави тънки и дълги зъби на вилица от дърво.
Но ти все пак не отговори на въпроса ми за смисъла на вилицато от дърво...
Нож от дърво или пластмаса има смисъл - най-малкото за рязане на салата, дървени лъжици има десетки видове и разновидности, но те не са подложени на екстремни механични натоварвания и се изработват лесно, вилици за салата или като прибор за готвене също има доста видове, но за вилици за хранене, подобни по функция и външен вид на металните до този момент не съм чувал...
Разбира се, това не означава, че няма... Просто аз не знам.
Между другото, ако ще ги ползваш единствено за мека торта, може би може, но ако ще ги ползваш за ежедневно хранене - бодене на пържола или друг вид по-твърдо и жилаво ядене, просто няма да стане...
И още един специален въпрос: Защо реши, че точно в Женския клуб ще е мястото, където ще ти отговорят на този въпрос? Жените са по-добри в механиката, дървообработването, храненето, готвенето, дизайна на хранителни прибори или в мисленето, като цяло?
"Ако искаш любов, вземи си куче..."Редактирано от Sapiens на 19.02.10 17:04.
| |
|
Не знам дали ще ти свърши работа, но...На няколко партита ми през последните години ми направи впечатление, че ползват дървени прибори за еднократна употреба. Преди 3 седмици видях в София на приятелски р.д. Изглеждат елегантно, "био" са и имаха по-добра твърдост от пластмасовите. Фенът каза, че ги взел от Метро.
| |
|
Да, виждал съм в Метро - бамбукови са.
| |
|
To ensure ongoing quality of service, your death may be monitored for training purposes.
| |
|
Остава и китайците да започнат да произвеждат дървени лъжици
и тогава наистина ще настане световен глад!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|