Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:59 04.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано17.02.10 19:29

На базата на оригиналния постинг реших да преработя основно указанието и да го допълня, за да го припомня, понеже мина доста време, а и в момента подготвям една фантастична рецепта за много особен вид ястие, за което ще бъде нужна равна и чиста пилешка пържола от бут.

За съжаление няма възможност да ви го демонстрирам, обяснението никога не е достатъчно, по-добре е просто човек веднъж да погледне...
Значи, работи се с остър, тесен, островърх нож.
В долният край на бутчето, точно над кокалчето подрязваме пръстеновидно околовръст, за да пресечем многото сухожилия, които са концентрирани именно там.
След това (обяснявам обезкостяването на цяло бутче, с долна и горна част) поставяте бутчето с външната му страна в дланта на лявата си ръка, вътрешната му страна гледа към вас.
С върха на острия нож промушвате като с игла от долния край вътрешно, плъзгайки по кокала до средната става, след което с натиск нагоре просто прорязвате месото.
Така се отваря и вижда кокала. Обръщате цялото бутче надолу и като го държите за кръглата долна част на кокала като за дръжка, с върха на ножа внимателно забелваме месото покрай кокала, като внимателно заобикаляме онова остро като игла кокалче, и то остава към по-големия кокал.
Така обезкостяваме долното бутче до ставата.
Внимателно, също с върха на ножа, прорязваме около ставата и я освобождаваме.
Отново поставяме в дланта си външната част на вече горното бутче и по отработения вече начин, с върха на ножа, най-напред пробождаме , след това прорязваме покрай горния кокал до горната става.
По установената вече процедура, отново с върха на ножа, забелваме месото около горния кокал. Стигаме до горната става, където или срязваме с ножа напречно ставата, или просто я пречупваме с известно усилие.
Остава ви една горна част с една лопатковидна кост, покрита отвътре с малко месо и отвън с малко месо и кожа, като не е необходимо да се престаравате, защото няма да се получи, а и там, в нещо като лъжичка се намира най-вкусното парченце месо от цялото пиле.
Когато обезкостявам по няколко бутчета, аз запазвам тези кости и ги пека на скарата цели. Страшна вкусотия... Може и да се съхранят за употреба в супа.
И ви остава една прекрасна, голяма, напълно чиста пържола.
Вторият вариант за обезкостяване е като се започне обезкостяването отгоре-надолу, т.е., като се започне с отстраняването именно на тази лопатковидна кост чрез подрязването й над горната става и пречупването или отрязването й от ставата. След това прорязваме мускула на горното бутче покрай кокала до средната става и го освобождаваме от месото.
После подрязваме месото около средната става, пробождаме и прорязваме мускула покрай кокала от вътрешната страна на долното бутче (игловидният кокал остава винаги от външната страна на бутчето) и отново прорязваме околовръст в края на кокала, за да освободим сухожилията.
И при двата варианта получаваме два тръбни кокала, свързани със става в средата, една лопатковидна кост с малко месо по нея и голяма чиста пържола.
От двата варианта си избирате този, който ви е най-приятен и удобен.
Ако решите, че ви трябва пържола за скара, която да завършва с лопатковидната кост, можете да предпочетете първия вариант, а ако ви е необходима абсолютно чиста пържола, не само за скара, но и за рула, руладини или вид киевски котлет от бут, тогава може да предпочетете втория вариант, като получите като бонус чудесната лопатковидна кост за скара или супа.

Ей, забравих да допълня - с острия и островърх нож - само по бутчето и кокалите, по ръчичката - НЕ!

Нов вариант - 15.02.2010

"Ако искаш любов, вземи си куче..."

Тема Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържоланови [re: Sapiens]  
Автор wiz (змей)
Публикувано18.02.10 09:32

може да ти е интересно как един от троян показва

лесно се прави с веб камера

no pain, no gain

Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано18.02.10 15:18

Аз цепвам по дължината от вътрешната (тясната) страна на бутчето до кокал, след което "обелвам" кълката и подкълчника с пръсти. С нож подрязвам трите края под хрущялите и готово. Отнема 30-40 секунди на бутче, ама е доста досадно.

Тема Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържоланови [re: Mишo Шaмapa]  
Автор papyy (стара коткарка)
Публикувано18.02.10 16:56

Аз си купувам готови обезкостени от магазина на Джиев. Много са хубави. Моите гости така казват, аз не съм месоядец.
Но Сапи е прав, онова там месенце е най-вкусничко

. Спомням си аз. Понякога ми се дояжда месце или пилешка кожичка препеченка като гледам порцията на дядото и си поръчвам в ресторант. Всеки път ми призлява и се изнасям скопостижно. Защо ли го правя, дали има друга причина освен непобедимата лакомия?

Тема Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържоланови [re: wiz]  
Публикувано18.02.10 17:15

Твърде добре изглежда, но аз няма как да го направя визуално, затова се опитвам да го обясня по-подробно и точно.

Тема Има, има.....нови [re: Sapiens]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано18.02.10 21:58

..... ще ти призная, че винаги съм си мечтал да видя снимки на рецептите, които постваш.
Съвсем честно го казвам.

Тема Re: Има, има.....нови [re: abettor]  
Публикувано18.02.10 23:58

Честно казано, и аз...
Разбира се, хубавата рецепта се подкрепя от една хубава снимка, но това съвсем не отменя доброто и интелигентно обяснение, защото именно то е същината на рецептата.
А помислил ли си, че един добър фотограф (а аз съм много добър фотограф, между другото...) винаги може да направи невероятно привлекателна и чаровна снимка и на най-глупавото ядене, създадено по най-загубената и некадърна рецепта, дори само заради това, че снимката, освен манипулируемите цветове, осветеност, светлосенки и нюанси, абсолютно нищо друго не може да ти предаде и внуши...
Докато едно кадърно и чаровно обяснение с думи може да напълни устата ти със слюнки и да те накара да усетиш в пълна степен вкусът на яденето.
Всъщност, ти си адвокат и прекрасно знаеш цената на думите...

Тема Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържоланови [re: papyy]  
Публикувано19.02.10 00:11

Трудно може да се сравни удоволствието от това, което можеш да направиш с ръцете си сам (сама) и да се насладиш на резултата от дейността си...
Всеки може да хвърли на месаря някакви пари и да замъкне в къщи килограм готови пържоли.
Но със същото презрение към собственото творчество ще ги направи на нещо, на някакво изделие, плод на ума и таланта на ръцете ти.
И резултатът ще бъде съответно...
По тази логика, естествено, всеки може да си купи 5 сочни, тлъсти и мазни кюфтета от която и да е улична скара, вместо да си избере подходящото месо или смес от меса, да направи съответната, желана от него кайма, да подбере правилните и съобразени с вкуса му подправки, да се поопуши, докато ги пече на скарата и накрая да се гордее много пред близките или приятелите си с напълно "авторски продукт"...
Винаги съм казвал, че готвенето за обичащите кулинарията е вид творчество, вид почивка на психиката и гордост и удовлетворение от това, което създаваш с ръцете си. Сравнимо единствено с удоволствието от музициране, писане, рисуване...

Автор papyy (стара коткарка)
Публикувано19.02.10 03:23

Така е , ама си забравил да кажеш, че се иска добро око, здрава и точна ръка за да не се яде пилешко с бабешки пръстчета. Не виждам да си обезкостя

, бялото месо го докарвам някак, но бутчетата не!

Автор AGLER ()
Публикувано19.02.10 12:17

рудно може да се сравни удоволствието от това, което можеш да направиш с ръцете си сам (сама) и да се насладиш на резултата от дейността си...
Всеки може да хвърли на месаря някакви пари и да замъкне в къщи килограм готови пържоли.

Честно казано предпочитам месото да ми е обезкостено, транжирано и почистено от жили. Винаги бих намерил по приятно занимание за "ръцете си" ако има кой да свърши това. Не, че не ми се налага понякога, но спокойно мога да мина без подобни "приятни занимания".

А и работата на майстор-готвача не е да бели картофи и да
обезкостява месо.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.