Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:04 21.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
Тема Евтини вкусотиинови  
Автор NikiFin (стар клубар)
Публикувано14.01.10 12:24



Предлагам в тази тема да пускаме истински вкусотии направени с най евтините продукти на пазара. Като казвам евтини нямам предвид расъл за 1 месец бройлер пълен с хормони и антибиотици, а просто евтини продукти - боб, зеле, картофи, брашно, лук, домати (през лятото разбира се, че зимата сигурно са по скъпи и от луканката) и т.н. Сега признавам, че не е много ясно кои продукти са по скоро евтини и кои по скоро скъпи. Но все пак.... луканки, пастърми, пушени риби, морски деликатеси, дори кашкавал и т.н. (всеки си има собствена представа за скъпо разбира се) може да се водят примерно за скъпи за средностатистическия българин.
Ориентировъчно примерно да кажем манджа в рамките на 5-6лв за 4 членно семейство е ОК.



Тема Re: Евтини вкусотиинови [re: NikiFin]  
Автор !!Фakличka!! (fuego)
Публикувано14.01.10 20:29



ама Ники това е невъзможно за 5-6 лв за 4 човека, поне 10-12 трябва да е


Ако е лятото да, даже и с месо ще е, но сега зимата може да е нещо постно, боб, леща, е може с някакви кокали примерно

Любовта започва с усмивка, увеличава се с целувка и завършва със сълза.

Тема Ок...нови [re: NikiFin]  
Автор mirror_ (mirror image)
Публикувано14.01.10 21:08



Сега ще спретнем една евтина манджа



Сваряват се 1,5 - 2 кг картофи, белят се, намачкват се на по-грубо пюре и се посолява. Отделно запържваш 1 кг. пилешки дробчета със стрък-два праз. Добавяш подправки по твой вкус.

В една намаслена тава, разстилаш половината от пюрето. После изсипваш дробчетата и ги разпределяш равномерно. Върху тях разстилаш останалата половина от пюрето. Най - отгоре слагаш малко мазнина, според предпочитанията. Запичаш.

По груба сметка, до тук имаш 3, 50 лв.

До 5 лв., можеш да настържеш кашкавал отгоре, да добавиш нещо към дробчетата. Въобще, инпровизирай



Тема Re: Ок...нови [re: mirror_]  
Автор !!Фakличka!! (fuego)
Публикувано14.01.10 21:11



хм браво Мирър, явно одеве не съм мислила с акъла си, но сега вече се сетих за доста ястия, но утре ще пиша



Любовта започва с усмивка, увеличава се с целувка и завършва със сълза.

Тема Re: Ок...нови [re: mirror_]  
Автор NikiFin (стар клубар)
Публикувано14.01.10 23:17



стига бе, чак такива деликатеси не съм очаквала да сътворите. Дояде ми се чак на мен.



Тема Картофена супанови [re: !!Фakличka!!]  
Автор NikiFin (стар клубар)
Публикувано14.01.10 23:26



че то боб и леща са си вкусни, че и полезни.
Все пак въпреки че не съм в БГ явно горе долу добре съм преценила че с 5 лв може да се наяде семейство.
Ето ви от моя рецептурник една от любимите ни супи

1. 6 картофа
2. 1 чушка
3. 1 голяма глава лук
4. 2-3 моркова
5. 2-3 домата или от консерва
6. Фиде или спагети.
7. Сирене
8. Кисело мляко
9. Сол

Зеленчуците на парченца и фидето без доматите се сваряват в леко подсолена вода. Добавят се доматите, когато картофите са сварени. Ври още 15 мин. Сервира се с 2-3 лъжици кисело мляко и натрошено сирене на вкус в купичката.

Редактирано от NikiFin на 14.01.10 23:38.



Тема паста с месо и бял соснови [re: NikiFin]  
Автор NikiFin (стар клубар)
Публикувано14.01.10 23:32



Продукти(4 порции):

1. Месо (пилешко, телешко, свинско) - 250гр
2. Чесън 2 скилидки
3. Кисело мляко - 150 мл
4. Паста
5. Малко брашно
6. 1 пакетче бульон в зависимост от месото, а най добре ако имате домашен бульон - около 400 мл
7. Сол
8. Чер пипер

Месото се реже на малки паренца и се запържва до готовност. Изважда се от тигана и в същото олио се приготвя соса по стандартния начин със запържване на 2 лъжици брашно. После се добавя разтворения в 400мл вода бульон или пак толкова от домашния. Добавя се киселото мляко. Добавят се сол и чер пипер на вкус. Като стане готов сосът се настъргват вътре скилидките чесън и се прибавят изпърженото месо. Оставя се 5 мин да покъкри на слаб огън. Сервира се със сварена паста.



Тема Телешка супанови [re: NikiFin]  
Автор NikiFin (стар клубар)
Публикувано14.01.10 23:34



Продукти (6 порции):

1. Телешко месо (най добре от кокали) около 200гр.
2. 5 картофа
3. 2 моркова
4. 1 чушка
5. 2 глави лук
6. 400гр домати (може и от консерва)
7. Фиде или натрошени спагети
8. 1-2 яйца (за застойка)
9. 200гр кисело мляко (за застройка)
10. Сол
11. Лимонов сок или оцет.


Кокалите с месото се варят в достатъчно количество вода докато месото почне да пада от тях. Ако е само месо се вари докато стане достатъчно крехко - поне 2 часа.

Отделя се месото от кокалите и се реже на малки парченца. Бульонът се прецежда и после всичкия се използва за супата. В прецедения бульон с месото се слагат наразаните на парченца лук, моркови, чушка, картофи и фиде. Като се сварят картофите се добавят и нарязаните домати и ври още около 30мин на слаб огън. Важно е фидето или спагетите да варят достатъчно дълго време за да пуснат нишестето. Ако се налага се добавя още вода. Затройва се с яйцата и киселото мляко и се соли на вкус. При поднасяне може да се капнат няколко капки лимонов сок или оцет или пък да се добавят 1-2 лъжички кисело мляко.



Тема Пиле с ориз и къри соснови [re: NikiFin]  
Автор NikiFin (стар клубар)
Публикувано14.01.10 23:37



(за да се вмести в цената може и с половин пиле да се мине и да се наблегне на ориза хехе)

Продукти

1. Цяло пиле
2. Ориз (по възможност Басмати или Ясмин)
3. Малко соев сос.
4. Подправки по желание за овкусяване на пилето
5. 1 пилешки бульон (най добре вместо него да се ползва част от соса, който се е отделил от пилето при печенето му)

За соса

1. Къри
2. Мляко
3. Олио
4. Брашно
5. Сол


Пилето се разфасова и маринова в соевия сос. Аз само го потапям в соса и вадя веднага. Редя в тава и посолвам с подправки квито ми падне. Пече се докато се опече. На 200 градуса поне 1час 20мин примерно. Зависи си и от самото пиле разбира се.

Вари се ориза в оризоварка или тенджера без сол в съотношение ориз-вода 2:5 (пак зависи от ориза, то си пише на опаковката как точно. Но трябва да стане като китайския сух и да се отделят зрънцата, а не разкиснат).

Сос - запържва се в малко олио около 2 супени лъжици къри на бавен огън докато кипне, не повече. Не трябва да загаря, цветът трябва да си остане жълт. После се добавя малко брашно и се дозапържава и се прави соса като сос Бешамел с мляко и бульона (мазната от пилето) или купения бульон разтворен предварително в малко вода. Ако се налага се добавя допълнително сол.

Сервира се пиле с бял ориз и се залива отгоре със сос.



Тема Re: Пиле с ориз и къри соснови [re: NikiFin]  
Автор !!Фakличka!! (fuego)
Публикувано15.01.10 07:21



Ники хубави рецепти, но няма как да ме убедиш че с картофена супа, ако ще и за 1 лв, ще нахраниш 4 членно семейство


Или с 200 гр месо

Любовта започва с усмивка, увеличава се с целувка и завършва със сълза.


Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.