|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Старовремска датска рецепта с телешко
|
|
Автор |
NikiFin (стар клубар) |
Публикувано | 30.01.10 23:50 |
|
Това го направихме за сватбата си преди малко повече от 5 години, защото дори най-капризния датчанин ще го яде и защото е адски елементарно и безпроблемно за готвене.
| |
Тема
|
Re: Старовремска датска рецепта с телешко
[re: NikiFin]
|
|
Автор |
leonora7 (непознат) |
Публикувано | 31.01.10 00:13 |
|
A това на мен ми прилича, на едно най-обикновено телешко варено, само остава въпроса, какво ще е това месо-телешко ( може би прадядото на телето), че да му е нужно над 3 часа.
| |
Тема
|
Re: Старовремска датска рецепта с телешко
[re: leonora7]
|
|
Автор |
NikiFin (стар клубар) |
Публикувано | 31.01.10 00:40 |
|
За да се свари добре голямо парче месо точно от този вид 3 часа е горе долу ориентировъчно времето за да е крехко и каквото трябва да бъде. Сигурно и след 2 часа ще е готово, но просто няма да е същото. Ако го нарежеш на парченца гаранция времето за варене ще се съкрати сигурно наполовина. Но тогава не знам какво ще се получи, не съм го пробвала.
| |
Тема
|
Какво представлява този
[re: NikiFin]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 31.01.10 01:01 |
|
оцветител? Питам от любопитство, защото едва ли бих употребила. Бих запекла брашното за цвят и за вкус.
Апропо...щом има оцветител, рецептата няма да супер древна, нали така?
| |
Тема
|
Старинна илюстрирана рецепта за варена пуйка
[re: leonora7]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 31.01.10 01:04 |
|
A това на мен ми прилича, на едно най-обикновено телешко варено, само остава въпроса, какво ще е това месо-телешко ( може би прадядото на телето), че да му е нужно над 3 часа.
Заради кафявия оцветител за сос се вари 3 часа.
Иначе не става нищо.
Ако ще използваш лилав оцветител за сос, тогава се вари 4 часа и 45 минути.
Елементарно.
Ако пък искаш да получиш туткал - тогава задължително 7 часа варене.
Аз използвам тази старинна рецепта за варене на весела жива пуйка, много стара рецепта,
но много лесна и вкусна.
Първо, намирате весела пуйка.
Ще я познаете, че е весела, за разлика от обикновените по това, че...
.....може да е скачаща на въже............
........може да е играеща тенис.................
...............или просто една танцуваща пуйка............
Следващият ход е малко по сложен и изисква повече готварски умения.
Пуйката трябва да се омаломощи с възможно най малко подледствия за готвача, в това е майсторлъка.................
................следва елементарно поставяне в тенджера и варене
3 часа, редувайки ту под похлупак, ту без похлупак...............
Сервира се в чиния ...............
.................с гарнитура от..............
...............опс, пардон, грешка, гарнитура от............
Както вече писах, майсторлъка е в омаломощаването на пуйката,
защото в противен случай резултата може да бъде.................
......................или.................
което и в двата случая е нежелателно....................
| |
Тема
|
Re: Какво представлява този
[re: mirror_]
|
|
Автор |
NikiFin (стар клубар) |
Публикувано | 31.01.10 01:31 |
|
Прави се от карамелизирана захар. Сигурно може да се ползва и др кафяв оцветител за храна какъвто има наличен в магазините. При липса може сама да си го направиш по следния начин:
Разтопяваш захар в съд докато стане тъмно кафява. Добавяш малко масло за да спреш загарянето. И след това вода докато добие консистенция на рядък сос. От това нещо се слага в соса накрая като е готов. Оцветява много затова се слага капка по капка докато си докараш желания цвят.
Др варианти са малко чист натурален шоколад или обикновен соев сос. Разбира се дава отражение на вкуса, но не е фатално. Ако ще се оцветява със соев сос се внимава колко сол се слага, защото той е доста солен. Аз лично не бих оцветила със соев сос защото ще придаде китайски привкус, а аз си предпочитам традиционния.
Кафяв сос в Дания се ползва сигурно от 1 век насам и е много типичен за датската кухня.
| |
Тема
|
Re: Старинна илюстрирана рецепта за варена пуйка
[re: AGLER]
|
|
Автор |
slynze () |
Публикувано | 31.01.10 01:41 |
|
Не е истина...
| |
|
Малко нетрадиционен вкус ще има сосът после, защото е с карамел.
| |
|
то е толкова малко, че нищо не се усеща.
| |
Тема
|
Re: Старинна илюстрирана рецепта за варена пуйка
[re: AGLER]
|
|
Автор |
noble (любител) |
Публикувано | 31.01.10 09:42 |
|
EEE, супер, благодаря ти много! Хубаво е да почнеш деня със смях. Много ми хареса!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|