|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Конско месо
|
|
Автор |
Dame (КОМУНИСТ) |
Публикувано | 26.01.10 18:06 |
|
От познати съм чувал че салами и пъстарма от конско месо са много хубави. Преди години от Елемаг в София си купих малко италиански конски салам, ама беше доста скъп - около 90лв/кг. Сега се чудя дали се продава някъде, защото в Елемаг вече няма?
| |
Тема
|
Re: Конско месо
[re: Dame]
|
|
Автор |
Kиkc () |
Публикувано | 26.01.10 18:21 |
|
В "Пикадили", Варна гледах конско месо, но мисля, че беше осолено. А цената е около 70 лв за килограм.
| |
Тема
|
Re: Конско месо
[re: Dame]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 26.01.10 20:06 |
|
Конското месо е най-здравословното месо за човека, защото в него няма и грам холестерол, абсолютно чисто и много приятно на вкус.
Но мисля, че е неоправдана толкова висока цена.
Много конско месо се консумира традиционно в Унгария, Австрия и Германия. Не ми се вярва и там да е чак толкова скъпо...
| |
Тема
|
Re: Конско месо
[re: Dame]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 26.01.10 20:41 |
|
Преди няколко дни ядох суджук с конско месо (не съм сигурен, но май беше микс месо - конско и друго). Много интересен вкус имаше.
Друг е въпроса, че не мога да си представя някой да отглежда коне с цел да ги яде.
| |
|
Много конско месо се консумира традиционно в Унгария, Австрия и Германия.
Не е така.
В изброените страни се използва основно в колбаси.
При това в много малки количества.
Консуматорите на сготвено конско месо са изключително Белгия и Франция и отчасти Италия и там конското месо /разфасофки в магазините/ е изключително скъпо,
за да съм точен - най-скъпото.
Друг е въпроса, че лично аз не бих ял конско, както не бих ял и
кучешко месо, но всичко е въпрос на разбиране.
| |
Тема
|
Re: Конско месо
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 26.01.10 22:01 |
|
Разбира се, но това е другата страна на въпроса некулинарната.
Аз съм ял конско месо години наред, но без да знам, че това е конско...
Преди доста години в Пловдив, в подножието на Бунарджика имаше един много приятен терасовиден ресторант, тип "малко над квартална кръчма", наречен "Малкия Бунарджик".
В него, между другото се правеха и сервираха разкошни едри и сочни кюфтета на скара. И понеже това беше в рамките на нашата махала, хлапетиите от махалата ходехме да хапнем по някое и друго кюфте.
Кюфтетата бяха характерни с това, че бяха с доста червено месо.
Години по-късно се разбра, че въпросните разкошни кюфтета били от конско месо...
Аз чудесно зная, защо никога няма и да си помислиш да опиташ нещо от пконско месо, точно както аз не бих опитал за нищо на света кучешко, независимо от това, че съм известен кулинарен експериментатор и любопитник, и няма нещо, което става за ядене, което не бих опитал...
Още повече, че неведнъж съм заявявал, че не понасям табута в никоя сфера на човешкия живот.
Но тук въпросът вече не е кулинарен, а дълбоко морален и точно както не бих опитал човешко месо, така и не бих и помислил да опитам месо от животно, което е сантиметално привлекателно за човека.
Но тази тема е твърде сложна и може да бъде прекалено дълга, ако се опитаме да я разнищим психологически.
По тази логика, свинята отдавна е обявена за едно от най-интелигентните животни, едно агънце също буди мили и сантиментални чувства, както и теленце, яренче и т.н., и т.н..
За съжаление, нещата не са толкова елементарни и едноизмерни.
Няма и не би трябвало да има животно, което би могло да бъде убивано за храна и такова, което не би могло, такава дискриминация не е справедлива от никоя гледна точка.
Но пък по тази логика, автоматично трябва да станем вегетарианци...
Абе, въпросът си остава открит и всъщност ние си затваряме умишлено и съзнателно очите за моралната страна, за да нахраним тялото си с протеини...
| |
|
Аз чудесно зная, защо никога няма и да си помислиш да опиташ нещо от пконско месо, точно както аз не бих опитал за нищо на света кучешко, независимо от това, че съм известен кулинарен експериментатор и любопитник, и няма нещо, което става за ядене, което не бих опитал...
Аз нещо се обърках! Не би опитал кучешкото, защото идеята за вкуса на месото те отвращава или защото имаш сантиментални чувства към кучетата?
А делфин би ли опитал?
| |
|
Кюфтетата бяха характерни с това, че бяха с доста червено месо.
Години по-късно се разбра, че въпросните разкошни кюфтета били от конско месо...
Червени кюфтета стават от магарешко месо, знам от личен опит. За кюфтета от конско - не знам, не съм ял такива. Иначе конското месо се ползва предимно за СКЪПИ сухи колбаси (смесено със свинско), като унгарския Херц' салам. Който нашенските познавачи казват че в последните години не е същия защото са ограничили...или изобщо забранили да се ползва конско месо за него.
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
| |
|
кюфтета стават от МЕСО, да ви таковам в редките познавачи и експериментатори (на соев шрот)
| |
|
СЛЕД пърженето ли им бе..."умник"/"на 'сяка манджа мерудия"?
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|