|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
електрическа тенджера
|
|
Автор |
thai_amethyst (непознат
) |
Публикувано | 05.01.10 19:36 |
|
помните ли старите електрически тенджери, в които се готвеше всичко и се печеше и кекс? много ми се иска да си купя пак такава или нещо подобно. моля, ако имате опит, купували сте скоро, споделете откъде и каква.
благодаря предварително.
| |
|
В магазин РАХОВЕЦ на Мария Луиза могат да ти доставят и на пазара при арменеца има.
Годинките минават и те сграбчи носталгията ли?
прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ
| |
Тема
|
Re: електрическа тенджера
[re: ha!]
|
|
Автор |
Luchezara () |
Публикувано | 06.01.10 12:34 |
|
Майка ми прави страхотни печени кюфтета в тази тенджера. Много по-хубави и по-полезни от пържените.
| |
Тема
|
Re: електрическа тенджера
[re: Luchezara]
|
|
Автор |
ha! (дрисльо) |
Публикувано | 06.01.10 15:14 |
|
Разбира се, че печено и пържено имат различен вкус.
Обикновена фурна + тавичка покрита с фолио не вършат ли същата работа?
Познавам жена, която има тава за баница, тава за дърпана баница, тава за содена питка, тава за месена питка, тава за сукана пита....
прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ
| |
Тема
|
Re: електрическа тенджера
[re: ha!]
|
|
Автор |
Luchezara () |
Публикувано | 06.01.10 15:54 |
|
Не, аз не обичам печени кюфтета на фурна, нито пък на скара.
Обаче в електрическата тенджера, може би защот реотаните са близо, става почти като пържено и ми станаха любими.
| |
Тема
|
Re: електрическа тенджера
[re: Luchezara]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 06.01.10 18:31 |
|
И каква е, според тебе, разликата, ако нагряването не е отдолу, както е при скарите, а отгоре, както е при въпросната тенджера?
Всъщност, понеже явно става въпрос за ОТКРИТИ реотани, значи става въпрос и за другия известен вид тенджери - с откритите реотани...
А най-старите бяха със закрити реотани междудва алуминеви капака. Дъното им беше като обикновен, леко конусовиден гювеч.
Имаше и немски такива, но с по-малък диаметър на капака и дъното, а капакът можеше да се обръща и да ляга на три порцеланови крачета, така че да се пече не отгоре, а на дъното на тенджерата, т.е., тенджерата да ляга на капака все едно, че е котлон.
Така, че ако говорим изобщо за някаква такава тенджера, особено желателно е да се уточни съвсем точно за кой от трите вида става дума.
| |
|
Ти направо ме разби, сега ще ме караш да проверявам. Но имам спомен, че са открити реотани.
Ами запържва се от близоста на каймата по някакъв начин. Майка ми намазва кюфтетата с олио и по някое време ги обръща. Дъното също е намазано с олио. Това е. Но от близостта на реотаните, предполагам, че се разтопява някаква мазнина в самата кайма и става леко като запържено, но всъщност не е. Страхотен ефект, ако човек не иска да яде пържено.
| |
|
Пак долната част на тенджерата е конусовидна, ляга на метална стойка, която се слага допълнително. А реотаните са само на капака, който се захлупва отгоре. На капака стърчат малки керамични крачета, за да сложиш капака върху тях, когато го отвориш.
Описвам по памет.
| |
Тема
|
Re: електрическа тенджера
[re: Luchezara]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 06.01.10 22:53 |
|
Малко ще трябва да те разочаровам по отношение на хигиената на храненето.
Това, което описваш, по нищо не се отличава от пържено кюфте, затова ти е толкова вкусно...
Дали едно кюфте ще се пържи, нагрявайки се отдолу, при пряк достъп до нагряването или ще се пържи чрез нагряване отдолу и отгоре (защото освен нагряването на реотаните, температурата нагрява силно и самия метал на тенджерата), със сигурност си е пържене.
Но ако ако ти е приятно да си мислиш, че не ядеш пържено кюфтенце, а с някакъв друг вид термообработка, по-хигиенична, защо пък - няма лошо... Важното е да ти е кеф.
| |
|
Е, като се нагрява отгоре, кюфтето е само леко намазано с олио, напълно недостатъчно, за да се изпържи. Отдолу където е тенджерата остават сурови и затова трябва се обърнат по средата на готвенето.
Пържените кюфтета определено са по-мазни и имат друг вкус.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|