|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 08.01.10 22:52 |
|
Арабите ще му го накълцат месото с нож ако поиска.
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 09.01.10 00:40 |
|
Вярно, дори ще му накълцат и лука, заедно с месото при желание от негова страна. Даже ще му сложат и сол и черен пипер.
Ползвал съм тяхната услужливост, ние сме твърде далеч от тяхното традиционно обслужване...
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 09.01.10 13:24 |
|
Аз от там пазарувам телешко и агнешко месо. Овкусяват го изключително вкусно.
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: papyy]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 09.01.10 14:53 |
|
Винаги съм им се възхищавал как обезкостяват агнешките ребра!
Правят и едни много хубави наденички - люти, с малко канела, но веднъж усетих вкус на овчо и от тогава не купувам.
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: abettor]
|
|
Автор |
Mишo Шaмapa (най-добрия) |
Публикувано | 11.01.10 14:38 |
|
Преписвам от предната тема: За мене варианта е екстрите да са отделно, за да мога да си смеся сам, по вкус. Обичам да го смесвам с черен пипер, малко зехтин, чили или табаско, уорчестър, горчица и лъжичка червено вино. Най-добре е да си пробваш сама, докато нацелиш което ти харесва.
Аз лично купувам прясно телешко филе, което смилам средно едро. Ако има говеждо на приемлива цена, тогава него. В домашни условия е трудно да си го накълцаш правилно, но ако ти зе занимава пробвай. Преди консумация го замразявам за около 3 седмици. Но винаги си имам по едно парче, което вадя преди консумация.
Малко за хигиената, защото усещам сериозно пренебрежение, граничещо с невежество , което е много опасно в този случай. Суровата кайма е нещо, което може да ви вкара за 20 дена в инфекциозното така, че всеки да си прецени риска откъде и какво купува. И дали да замразява или не.
Занимавал съм се много и мога да кажа, че говеждото което не е вакумирано и обработвано против паразити е крайно рисковано за директна консумация. А това от щанда в месарниците и кълцано на място по кървавите плотове и мелачки през които минава всичко, а после необработено директно във вашите уста си е чисто безрасъдство (за мен и откровен идиотизъм). Замразяването е единствения начин, по който може да си уредите спокойствие. Аз мога да се обзаложа, че ако месото е сурово, омесено със сумати подправки, няма да има осезаема разлика във вкуса дали е било или не замразявано. Поне за мен, тук дилема няма - макар да съм привърженик на пресните неща.
В България единственото месо, което с условностти става за директна консумация е вносното във вакуум, но то струва повече. Но и на него си пише, че не е за директна консумация. Хората си знаят защо. Друго с по-малък риск, е това за което можете да бъдете сугурни, че е било държано опаковано (респ. изолирано) от други продукти. За разлика от Дания и прочие страни, в България не се спазват строго хигиените норми, което прави суровомесоядството краен риск. Но всеки си е отговорен сам за здравето.
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: Mишo Шaмapa]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.01.10 21:25 |
|
Абсолютно резонно мнение по отношение не само на вкуса, но най-вече по отношение на хигиената.
Съвършено си прав, че когато става въпрос за истинско суровоядство, както в случая, компромис не трябва да има.
Съвсем друг въпрос е, че отваряш една много ценна тема - за замразяването във фризер като вид обезпаразитяване - нещо, което мсеки кулинар трябва прекрасно да познава.
P.S. За огромно съжаление имам познато семейство, което се зарази с токсоплазмоза (или подобно заболяване) от глиган и от четиричленно семейство плюс пет души приятели, яли от надениците сурови, двама починаха, а останалите получиха трайни увреждания.
Така че, темата никак не е за подценяване...
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 11.01.10 23:44 |
|
За огромно съжаление имам познато семейство, което се зарази с токсоплазмоза (или подобно заболяване) от глиган и от четиричленно семейство плюс пет души приятели, яли от надениците сурови, двама починаха, а останалите получиха трайни увреждания.
Така че, темата никак не е за подценяване...
Точно за токсопламоза дълбоко замразяване на умряло месо няма да помогне.
Виж ако замразиш живата си котка във фризера шанса да хванеш токсопазмоза значително намалява. Между другото, токсоплазмозата е заболяване което почти всички прекарват без да разберат дори.
Това за което мислиш свързано с глиганско месо е трихинелозата причиняван от трихинела спиралис! И там обаче домашният фризер няма да унищожи причинителят. Той загива при много по ниски минусови, и при плюсови от 70 градуса по целзий загива за един час. При температура от 100 загива моментално, а яйцата му се унищожават дори при 50 градуса.
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 12.01.10 01:16 |
|
Благодаря ти за информацията!
Спомням си само, че ставаше въпрос за страшно заболяване по дивите свине, което при опит да се лекува довежда само до дълготрайно капсулиране на въпросния причинител и появяването му след неопределено време, загнездване в очи, мозък, черен дроб, бял дроб или мускулатура.
Твърде отдавна беше, а и не съм специалист. Просто неправилно и произволно употребих термина...
Но повечето информация във тази връзка никак не е излишна, дори и за повече лична обща култура.
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 12.01.10 10:52 |
|
Не само от диви свине можеш да се заразиш.
От всякакво свинско може, ако животните са отглеждани свободно
и имат възможност да изядат някаква мърша от гризачи или хищници.
| |
Тема
|
Re: Татарски бифтек-още малко помощ!
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 12.01.10 14:59 |
|
Гледам диаграмата, чета поста ти и си мисля че или съм голЕм късметлия или имам много здрав организъм. Щото по принцип ям всичко което шава и ако може без да злоупотребявам с термични обработки. И още рипам без болежки.
Що се отнася до "стек тартар", прави са тези които подчертават че накълцано месо не е "мляно", но от друга страна не всеки има възможност да кълца месо. Ако месото е качествено меленето му не анулира крайния резултат. Подправките - всеки според вкуса му.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|