|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Пресечен шоколад
|
|
Автор |
BиK (BMBD) |
Публикувано | 05.01.10 08:36 |
|
Здр и за много години. Въпросът е изключително важен!
Защо се пресече шоколада на водна баня след като му беше добавено пресно мляко? И какво се прави в случаи в които се иска да стане по-рядък?
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: BиK]
|
|
Автор |
ha! (дрисльо) |
Публикувано | 05.01.10 11:51 |
|
Пресякло се е млякото.
За по-рядък, му добавяш вода. Или масло.
прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: BиK]
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 05.01.10 14:09 |
|
А каква беше температурата на млякото, която добави? Ако е било от хладилника ефектът ще е такъв, какъвто го описваш.
[URL=http://puzkarapuz.ru/][IMG]http://lines.puzkarapuz.ru/children/m334296.gif[/img][/URL]
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
BиK (BMBD) |
Публикувано | 05.01.10 16:30 |
|
аха, явно от тука иде проблема. Млякото беше директно от хладилника тцтцттц ебаси пропуска. Мерси
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: BиK]
|
|
Автор |
ha! (дрисльо) |
Публикувано | 05.01.10 18:20 |
|
Ако е това, то не е пресичане и като постои на котлона се заглажда. Надявам се, не си го хвърлила.
прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: BиK]
|
|
Автор |
bobiO8 (непознат
) |
Публикувано | 05.01.10 18:26 |
|
Когато се разтапя шоколадът на водна баня с прясно мляко е хубаво млякото да бъде на стайна температура. В зависимост дали искате да правите крем за слепване на блатове или шоколадова глазура се прибавят краве масло, захар и сметана.
При всички случаи за да не стане щоколадът на бучици /топка/ или "конци" е желателно да се прибави малка бучица краве масло на стайна температура.
Шоколад или кувертюр се разтопяват на водна баня (без водата да завира) като преди това се добавя мазнина върху твърдия шоколад - по-добре масло, но пък олиото дава повече блясък. Бърка постоянно за да не загори, като се внимава и капчица вода да не попадне в шоколада!
За кувертюра дозата е:
за кафяв - на 1кг кувертюр се добавят 100 мл олио
за бял - на 1кг кувертюр се добавят 120 мл олио
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: ha!]
|
|
Автор |
BиK (BMBD) |
Публикувано | 06.01.10 07:18 |
|
аз не съм жена. А го хвърлих през прозореца два шоколада швоге заминаха за кучетата. Мислих да го ям ама не ми хареса на вкус, а и изглеждаше много грозно
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 06.01.10 09:32 |
|
Добавя се растителна мазнина, но слънчогледовото олио ее не много добро на вкус. Препоръчва се да се добави сусамово, фастъчено или бадемово олио в зависимост от наличността и будещото използване. Аз предпочитам сусамово, пък и заради китайския ориз винаги имам бутилчица. На 100 г шоколад 1 к.л. мазнина. Добавката на мляко е непрепоръчителна, по-добре разреждане с краве масло.
Ако искате да си направите топъл шоколад , то той не се прави с разтапяне на млечен шоколад и добавка на мляко.
За 4 чашки доза:
300 мл студена вода, 3 с.л. сухо или 5 с.л. сгъстено мляко, 4 с.л. хубаво какао се смесват до хомогенна смес без бучици, ако е необходимо се минават с пасатора. Добавя се шоколадова есенция или ванилена или канела/ аз винаги слагам канела/, 6с. л. захар или 12 бучки захар, вари се на водна баня около 10 минути, добавя се при желание какаово масълце 1 ч.л. или 4 блокчета настърган шоколад или на гранули. Слагането на блокчета винаги води до неприятности. Може и както прави моят мъж: Начупеният шоколад се стопява в стъклена чаша, изплакната с мъничко разстителна мазнина на 120 w в микровълновата за 1 м ако не се е стопило добавяш още 30" и го наглеждаш, вадиш, бъркаш.
Редактирано от papyy на 06.01.10 09:35.
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: papyy]
|
|
Автор |
BиK (BMBD) |
Публикувано | 06.01.10 11:34 |
|
Исках да си направя скалички и от горе нали се слага шоколад ама работата утече. Стана и без шоколад. Ако имате дайте хубава резепта за скалички, че мойта ми се струва прекалено елементарна. бисквите, какао, пудра захар, един жълтък, прясно мляко и меси месиииииии
| |
Тема
|
Re: Пресечен шоколад
[re: BиK]
|
|
Автор |
ha! (дрисльо) |
Публикувано | 06.01.10 12:27 |
|
"Скаличка" се прави от обрезки. Затова имат различен състав, вариращ според. Обикновено за обединяващ елемент се прибавя шоколад и есенция. Ром е подхощящо .
Това което ти си правил, повече прилича на "лекарството на Карлсон".
Не виждам смисъл от главоболията със жълтъка. Млени ядки, вафли, шоколад - не топен, а на малки парченца/настърган, бисквити, пандишпан, кокосови стърготини...За свързващо краве масло, маргарин, ром, мляко. Премесено, оформено, топнато в шоколадов кувертюр...
прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващРедактирано от ha! на 06.01.10 12:32.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|