|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Баклава
|
|
Автор |
edna selianka (любопитна) |
Публикувано | 29.12.09 11:33 |
|
Сигурно има такава тема вече, но много съм се спекла.
Искам да направя баклава за Нова година и не искам да се провалям. Като мързелив млад готвач съм си купила готови кори. Даже и нова тава си купих, но това е друга тема.
Чета разни рецепти, струва ми се елементарно, но като се замисля, че нито една баница не ми се е получавала според моите високи критерии, ме хваща истинско шубе.
Трябва да има мазен конмпонент на всяка цена. Но не олио, а разтопено масло, маргарин. Някой слага ли от него между корите? И второ, за да попие хубаво сиропа, трябва да я разрежа предварително на парчета. Ще ги изпоначупя тия кори, не ми се мисли. В сиропа ванилия или канела? Дами, дайте малко кураж.
Забравих ... Ако имате рецепта - изпитана и получаваща се добре, моля за пейст.
Гледай ся, к'ви въпроси ма вълнуват.Редактирано от edna selianka на 29.12.09 11:35.
| |
|
Ами имаше една рецепта с халва - ставаше много хубава. При това се намалява количеството на олиото и захарта в сиропа - ставаше по-рядък и се поемаше повече. Но честно казано я правих преди около три години и вече не помня количества. Помня, че се слагаше лимонов сок и кора в сиропа, плънката беше орехови ядки и халва (за една тава отиде една малка кутийка) но друго не си спомням.
Редактирано от Kaлoмaин на 29.12.09 12:57.
| |
|
За халва за първи път чувам. Може да потърся в нета и да съобщя по въпроса. Лимоновата коричка звучи пърфект. Мерси!
ПП Намерих рецепта с халва.
Но пък в Интернет-а намирам рецепти само за вита баклава. Не е ли по-добре да се реди кора върху кора?
Гледай ся, к'ви въпроси ма вълнуват.Редактирано от edna selianka на 29.12.09 18:12.
| |
|
Ето една изпитана рецепта:
Баклава
Продукти:
1 пакет кори
за пълнежа:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. ситно начукани орехи
1 ч.ч. захар
1 лъжичка канела
1 бакпулвер+лимон(за настъргване)
Продукти за заливане:
1 пакетче краве масло
1/3 ч.ч. олио
За сиропа: 4 ч.ч. вода
1 кг захар + лимон (за настъргване)
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя пълнежа. Към яйцата се прибавя захарта и се разбиват(на ръка). После постепенно се прибавя брашното с бакпулвера в него. Канелата, орехите и настъргваш кората на около половин лимон. Сместа става доста гъста.
Корите се разделят на 3 части. В намазнена тавичка се налага първия ред, след това се слага 1/2 от пълнежа, като се разстила хубаво върху корите. Трябва да придържаш корите с ръка, защото сместа е гъстичка и трудно се размазва. После слагаш втората част от корите, останалата част от пълнежа и отгоре третата част кори. Нарязва се внимателно на триъгълничета, като се придържат корите, за да не се начупят и разместят. След това се залива с разтопеното масло+олио. Пече се на 180-200 градуса, докато порозовее отгоре, а също можеш да проверяваш с клечка, като боцнеш между парченцата, за да видиш дали е готов пълнежа.
Когато баклавата е напълно изстинала се залива с горещия сироп(вътре е настъргана кората на около 1 лимон). Хубаво е да престои един ден за да поеме хубаво сиропа.
Източник: http://biblioteka.biberonbg.com/index.php?section=8&page=189
Снимка на бакланата ,която аз правих по рецептата.
[image][url=http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1600/19402919043866990471262102767HJou1beFPdIRnAGdVkLk.JPG] [img]http://www.picvalley.net/u/1600/19402919043866990471262102767HJou1beFPdIRnAGdVkLk_m.JPG[/img][/url][/image]
| |
|
Ето една стара и много лесна рецепта, която спестява точно галимациите около нарязването на баклавата.
Трябват ти:
кори - 400 г
орехи - 100 г, нарязани
канела - колкото си решиш, аз слагам около 1 ч. л.
200 г мазнина
лимонова кора.
3 ч. ч. захар
2 ч. ч. вода
Само да кажа, че за да напълня тава с диаметър 30 см ми трябва двойна доза.
Прави се така: разделяш корите на две. Но не че ги срязваш, а просто ако са 14 кори, взимаш седем от тях.
На около десетина сантиметра от широкия ръб на купчинката кори разпределяш половината от смесените с канелата орехи и навиваш на много стегнато руло. После това руло се реже на парчета с ширина 2-3 см и всяко парче се слага в тавата, легнало настрани - като пънче, охлювче или както там ти е по-лесно да си го представиш.
После същото правиш и с другата половина от корите. Много е лесно, не знам дали го обясних добре.
Залива се с разтопената мазнина и се пече.
Като изстине, се залива със сиропа, който се прави така: водата, захарта и лимоновата кора врят 5 минути, после ги оставяш за около десет минути да си починат и тогава се полива баклавата.
След няколко часа можеш да обърнеш охлювчетата с главата надолу, но аз не го правя, защото сиропът си е предостатъчно и ги покрива.
Panta rhei...
| |
|
Мерси!
Появи се и рецептата с яйцата. Трудно ми е да си я представя, затова ще има да се двоумя.
Купих толкова много ванилия, а срещам и рецепти с канела. Вече се триумя.
Гледай ся, к'ви въпроси ма вълнуват.
| |
|
Благодаря за рецептата и за витата баклава.
Реших да взема и суров шам-фъстък за поръсване!
Гледай ся, к'ви въпроси ма вълнуват.
| |
|
Препоръчвам ти я, много вкусна става. Единственото , което не спазих от рецептата беше сиропа, аз си направих по-голямо количество 1част захар:1,5 вода.
| |
|
А, ето, оформянето е точно като в рецептата, линкната от Ала-Бала. И пропуснах - както и там, мазнината се загрява, разбира се.
Пък за шам-фъстъка - не виждам какво може да ти попречи.
Panta rhei...Редактирано от Mнeмoзинa на 29.12.09 21:15.
| |
|
знае ли някои рецепта за пълнени чушки с боб
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|