|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Коледно-новогодишни глезотийки
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 30.11.09 20:31 |
|
В разрез със спуснатото меню...хм...отгоре, аз всяка година отдавам голяма част от времето си на празничните, експериментални глезотийки, които радват и очите.
Та тази тема нека да е за предястията, мезенцата и десертите, отделно от сърмите, баниците и капамите.
Тази година, за сега съм си харесала няколко неща:
1. Картофена елхичка
2-3 бр. картофи
4 с.л. магданоз
сол
За украсата:
лентички от кисело зеле
червена чушка
жълта чушка
морков от туршия
2. Салата Гнездо
300 г млечна салата или цедено мляко
250 г шунка или друг пресен колбас
4-5 бр. жълтъци на сварени яйца
100 г майонеза
листа магданоз
Шунката се нарязва на тънки ивици. Жълтъците се настъргват, смесват се с майонезата и се разбърква добре. По желание може да се добави малко черен пипер към тях. В чиния се слага млечната салата (ако е цедено мляко може да се овкуси с чесън и да се настържат белтъците към него). Върху млечната салата се слагат ивиците шунка, а върху тях се слагат топчета от жълтъчената смес (като яйца). Поръсва се с листенца магданоз.
3. Цветни топчета със сирене
400 г сирене
200 г сирене Рокфор, кашкавал или друг вид сирене по желание
4 с.л. сусам
4 с.л. нарязан магданоз
4-5 бр. червени чушки
2-3 стръка пресен лук
по 1 с.л. риган и джоджен
Двата вида сирене ги смесваме, намачкваме ги с вилица и от тях оформяме малки топчета с големина на среден орех. Вземаме 3 съда. В единият слагаме сусамените зрънца, в другият приготвяме зелена смес от нарязаните магданоз, зелен лук, риган и джоджен и ги разбъркваме добре. В третият съд поставяме суровите червени чушки, нарязани на кубчета. Топчетата от сирене овалваме едни в червеното блюдо, други в зеленото, а трети в сусаменото блюдо. Оформя се едно много красиво блюдо с различни цветове.
4. Зеленчукова торта
4 бр. сварени картофи
4 бр. сварени яйца
4 бр. сварени моркови
2 бр. пресни краставици
2-3 стръка зелен лук
1 с.л. пресен копър
сол, кимион и черен пипер
За дресинга:
400 г майонеза
100 г кисело мляко
20 г желатин
Картофите, морковите и яйцата се настъргват в отделни съдове и се овкусяват. Краставиците се нарязват на ситни кубчета и се смесват с нарязания лук и копър. Майонезата и киселото мляко леко се затоплят на огън. Желатинът набъбва в малко вода и се прибавя към майонезата, бърка се до пълното му разтваряне. Разделя се на четири и се прибавя към съдовете със зеленчуците. В голяма купа или форма за торта зеленчуците се редят - пласт картофи, пласт моркови, пласт краставици, пласт яйца. Притиска се с лъжица за да слегне и престоява в хладилник една нощ. Обръща се в чиния, като преди това формата се потапя за 30 секунди в гореща вода.
Споделете, какво различно ще правите вие, тази година, ако вече сте решили. И нека голяото тъпкане започне сега!
| |
Тема
|
Re: Коледно-новогодишни глезотийки
[re: mirror_]
|
|
Автор |
chavdar4e (бивше 4ave) |
Публикувано | 30.11.09 23:20 |
|
Мразя те от миналата Коледа
Само ще надниквам с едно очо тук, когато не съм умряла от глад и мързел
Извинявам се за спама.... бежжжж....
| |
|
ама при тази пустош тук напоследък, взех да си мисля, че всички са се натровили с храна
| |
Тема
|
Re: Коледно-новогодишни глезотийки
[re: mirror_]
|
|
Автор |
Фиш (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 03.12.09 00:20 |
|
Признавам си, че съм копнала поста ти и съм го разпратила ня няколко приятелки!Но не съм издала светлата ти самоличностТе ти благодарят за идеите
| |
|
шарените топки са супер!
| |
|
Ще овъртолвам топчета другата седмица. Мисля да има морковено оранДЖави, орехови и макови
| |
Тема
|
Мерси,
[re: Фиш]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 03.12.09 20:14 |
|
ама дайте да обменим и някакви други идеи
| |
|
На рецептата за зеленчукова торта ли да вярвам или на снимката?Ако се следва рецептата, пластовете на снимката би трябвало да са в обратен ред.
| |
|
Не са обратно пластовете на тортата грешиш. Като я подредиш в купа/както е записано/ а после я обърнеш- картофките си идват точно отгоре :))
| |
|
Искрено казвам, че нищо от показаното не ми хареса.
Кич и безвкусица (в буквалния смисъл)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|