|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Щрудел с тиква
|
|
Автор |
engel2 () |
Публикувано | 27.10.09 18:05 |
|
Прави ни се щрудел от тиква. Как беше той? Кой е майстора?
| |
|
То не било трудно! Намерих как става - май няма да го правим, той не бил нищо особено.
| |
|
На това не му ли викат "тиквеник"?
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
|
Просто "щрудел" е немска дума и звучи, някак си по-извисено...
Тиквената баница, или "тиквеник" обикновено е слоена баница с тиквен пълнеж, може да бъде от леко запържена настъргана тиква или сурова настъргана, задължително се добавят счукани или смлени орехи, малко канела и достатъчно захар, разтопено масло или олио, също.
А щруделът задължително е вит, макар че съставът е абсолютно същият.
Всъщност, под "щрудел" се разбира вита баница с ябълково-канелено-орехов пълнеж.
А "щрудел с тиквен пълнеж" е просто клонинг с употребата на тиква, вместо ябълки.
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
Стържа тиквата и слагам мнооооого орехи + канела и захар. Това всичкото в тенджера и да заври. После кори за баница, редя плънка и завивам. Подреждам в намаслена тава и пека - първо на 220 после на 150 градуса.
| |
|
Това, с варенето, просто е абсолютно излишно действие.
Напълно достатъчно е високата температура при печенето, а и вкусът на варена тиква е доста по-различен от суровата - печена в тиквената баница.
Дори "класиката в жанра" - пържена тиква се усеща като много мазна и тежка в баницата.
А варената пък е като да правиш таратор с варена краставица...
Но... въпрос на вкус...
"Неназованите неща не променят смисъла си."Редактирано от Sapiens на 07.11.09 18:16.
| |
|
Идеята е не да се свари, а само леко да омекне! :)
| |
|
Ясно, само да заври и го сваляш, разбрах...
Въпреки това, бих казал, че пак е излишно действие, защото е много по-лесно да дозираш отделно настърганата тиква, отделно да ръснеш от орехите със захарта и отделно да ръснеш от мазнината.
Но след като си свикнала така и става вкусно, значи е правилно...
Има една много готина руска поговорка: "Нельзя, но если очень хочется, можно."
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
Щруделът се прави с бутер тесто.
| |
|
В оригиналното тесто за щрудел присъства и мазнина, но това съвсем не е класическото бутер тесто.
Оригиналното тесто се прави от брашно с високо глутеново съдържание, яйца, вода и масло, без да се добавя захар.
Меси се и задължително трябва да стане доста жилаво и еластично, точи се и се тегли на ръка, като най-обикновено листо за баница.
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|