|
Тема
|
Хайде сега казвайте за ябълките
|
|
Автор |
ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе) |
Публикувано | 07.11.09 15:52 |
|
Ако някой не е разбрал, мама освен тикви е отгледала и ябълки, а аз мразя да хвърлям екологично чисти продукти, така че може да стана сто кила, ама ще ги изям в някакъв вид, така че казвайте.
Като начало снощи изгорих един щрудел, щото ми се доспа след като го сложих в печката.
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
|
Когато съм затрупана с ябълки ( това ми се случва циклично - на две години ), си правя силно концентриран чай и се наливам до откат.
Що се отнася до така сварените плодове, сигурно могат да се усвоят по някакъв начин, но нерядко ги изхвърлям при мисълта колко много захар трябва да се набута, за да няма мръщене.
| |
|
При свръхпродукция прави от леко дефектните ябълки ябълков оцет, става много лесно и в големи количества, трае с години. Да не коментирам полезността му.
Преди години на всеки две години правех от 4-5 кг. капали ябълки 12-15 литра прекрасен оцет, който после раздавах по приятели или ползвах за туршии, все пак 12-15 литра са доста много, нали...
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
Идеята за оцета е чудесна, но не говорим за 4-5 кг ябълки... Ако споделите технологията, може да го ударим на производство, но дали ще има търсене?
| |
|
А ако вие си направите труда да потърсите в архива, ще намерите поне 5 различни рецепти за домашен ябълков оцет...
Грубо казано, на бидонче от 30 литра - 5 кг. само измити ябълки, нарязани на възможно най-тънки парченца, вода 4 пръста под отвора, половин чаша захар, малка бучка мая, или половин пакетче инстантна, коричка истински ръжен хляб, половин чаша истински натурален оцет ("купешкият" е тотално менте от разредена оцетна киселина, боя и синтетични аромати).
Следва излагане на слънце и естествена оцетна ферментация.
Разбърква се всеки ден по няколко пъти, плодът изплува нагоре от въглеродния двуокис, когато ферментацията завърши, плодът пада надолу и се утаява всякаква утайка. След известно време готовият оцет се отточва внимателно, за да не се размъти и се прехвърля в бутилки.
Понеже аз винаги го правя към края на октомври, времето се застудява и не успява да ферментира, престоява така до пролетта на терасата, (може и да замръзне през зимата, не му пречи), когато се затопли времето започва да ври отново и става прекрасен оцет.
Това е, Природата работи за вас.
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
Благодаря, Sapiens!
| |
|
Ябълкова ракия?
Не пия но самоотвержено съ- мелих към 150 кила.. И има още толкова читави.
| |
Тема
|
Re: Хайде сега казвайте за ябълките
[re: Kиkc]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 08.11.09 19:59 |
|
Уха, това е една от най-фините ракии, макар че у нас не е много популярна.
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
Направих , обаче стана доста сладък. Мисля, че захарта му е много. Иначе беше много вкусен. Следващия път ще му сложа и малко повече ябълки.
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
|
|
|
|