|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Дайте идеи за тиквена торта
|
|
Автор |
ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе) |
Публикувано | 28.10.09 11:46 |
|
Не се смейте! Замислих се, че щом може да се направи печена тиква с крем карамел, значи ако се прибави някаква основа (блат, или бишкоти, или натрошени бисквити) може да се получи и торта. Някой правил ли е нещо подобно, че не се сещам кое би подхождало на тази смес?
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
Тема
|
Re: Дайте идеи за тиквена торта
[re: ПOЛУидиoтчeтo]
|
|
Автор |
Фиш (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 28.10.09 11:54 |
|
Не съм правила тиквена торта, но си мисля, че ако използваш платки, а тиквата я настържеш, задушиш, прибавиш галета, канела, ром или коняк(така правя тиквеник), измислиш един крем за заливка(маслем ми се върти из главата) и я наръсиш обилно с орехи, ще се получи
Ако експерементираш, моля сподели
| |
|
Баба ми правеше нещо като тиквен мус или тиквен крем.
Задушаваше обелена и нарязана тиква с доста мед, малко вода и няколко
зърна каранфил докато водата се изпари и тиквата започне да се карамелизира от меда. Прекарваше тиквата през гевгир /сега поне има миксери/ и към нея добавяще много счукани орехи /като преди това ги запържваше леко в нагорещено масло/, бол стафиди и нарязани сушени кайсии накиснати в ром
и го сервираше в купички посипано отгоре с отделени зрънца на нар.
На този тюрлюгювеч му казваше "кабак маджун" и беше нещо наистина много вкусно.
Та покрай това се разрових из турските сайтове
и ти открих ето тази рецепта за тиквена торта:
ПРОДУКТИ
1 опаковка сметана
1 чаена чаша мляко
Блат
4 яйца
3 турски кафена чашка захар
4 турски кафена чашка брашно
1 пакетче бакпулвер
Крем
1 кг тиква
1 чаена чаша захар
Половин чаша нарязани орехи
Приготвяне
Нарязана и почистена тиквата се вари в тенджера с чаша захар и чаша вода
докато омекне.Изчаква се да изстине и се смила с блендера.Прибавят се нарязаните орехи и сметаната.
За блата - яйцата и захарта се разбъркват 6-7 минути с мискер и се добавя брашното пресято с бакпулвера. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса. Реже се на две с конец.
След като изстинат блатовете се заливат с млякото и се сглобява тортата,
няма да ти превеждам как защото се вижда от снимките. Само пише, че трябва два часа да престои на хладно преди да се поднесе.
Честно казано струва ми се доста скучна и лишена от пикантен вкус рецепта но всичко останало е въпрос на вкус и фантазия.
| |
Тема
|
Re: Дайте идеи за тиквена торта
[re: AGLER]
|
|
Автор |
eilerris (ethereal) |
Публикувано | 28.10.09 13:36 |
|
Тиквената торта чак толкова не ме вдъхновява, но кремът на баба ти звучи фантастично! Много ми се иска да го направя, само да навия мъжа ми да обели и нареже тиквата.
| |
Тема
|
Re: Дайте идеи за тиквена торта
[re: eilerris]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 28.10.09 14:26 |
|
Една комшийка прави сладкиш с печена тиква и е страхотен.
Довечера ще питам и ще докладвам.
Става нещо като кейк, но вътре в тестото има доста голямо количество пюре от печена тиква.
А бе страхотно е!
| |
Тема
|
Re: Дайте идеи за тиквена торта
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Фиш (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 28.10.09 15:00 |
|
Извинявай, но съм срещала в разни книги "маджун" с какво се свързва всладкарството(имам спомен за грозде).Знам,че не става дума за оня маджун, с който бяха фиксирани стъклата.От баба ми съм чувала и за "петмез''.Това знаеш ли какво е?
| |
Тема
|
Re: Фиш
[re: Фиш]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 28.10.09 15:38 |
|
"Петмез" и "маджун" е едно и също.
Просто различни наименования.
Петмеза се прави от сок от захарна тръстика или гроздов сок /шира/
като се вари на силен огън до сгъстяване. Към този сироп се прибавят всякакви плодове киснати май във вар /не съм сигурен точно/ за да са хрупкави. Ял съм с тиква, с дюли, с малки патладжанчета. На това с тиква май му казват рачел. Балсуджука и той се прави от гроздов петмез с нишесте и в
него се топят нанизани на конец орехови ядки докато стане като "суджук".
А защо баба ми казваше на онзи тиквен крем "кабак маджун" /тиквен маджун/, след като то не е баш "маджун" не знам.Тя беше завършила колеж в Истанбул и явно от там го знаеше така.
| |
Тема
|
Re: Фиш
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Фиш (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 28.10.09 15:56 |
|
Явно точно за рачел е ставало дума.
И сладко от зелени доматчета правеше баба ми.Заракия и сладко явно всичко става
Благодаря ти!
| |
Тема
|
Re: Дайте идеи за тиквена торта
[re: Фиш]
|
|
Автор |
impulce (пенлива) |
Публикувано | 28.10.09 16:23 |
|
Дядо ми прави маджун от сини сливи.
Викат му и..пестил май, ако не бъркам..
Реже се, нещо като пластелинови блокчета е на външен вид.
| |
Тема
|
Re: Дайте идеи за тиквена торта
[re: Фиш]
|
|
Автор |
ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе) |
Публикувано | 28.10.09 17:04 |
|
А-а-а, и това е вариант. Аз си мислех за крем карамел, ама що пък не и маслен. Благодаря!
Най обичам да чета, ама не мога.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|