|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Салата от червено цвекло
|
|
Автор |
Milley () |
Публикувано | 27.09.09 13:02 |
|
Препоръчвам я, много е вкусна, още повече- страшно полезно е това цвекло - за анемии, сваля кръвното, противораково и какво ли още не. Особено ценен е сока на цвеклото.
А салатата - цвеклото се обелва и се настъргва на едрото ренде, настъргват се и няколко моркова, може да се сложи и друг зеленчук /например снощи нарязах и чушка/. Правя сос винегрет по следния начин: равни части олио /зехтин/ и оцет, една глава лук, може малко горчица, розмарин - всичко това се пасира и с него се подправят салатите, било от цвекло, било от нещо друго.
"Споделяйте знанията си с други. По този начин ще достигнете безсмъртие." Далай Лама
| |
Тема
|
Re: Салата от червено цвекло
[re: Milley]
|
|
Автор |
Aлa-Бaлa () |
Публикувано | 27.09.09 13:29 |
|
Аз добавям и една скилидка чесън, настъргана, за да убие малко земният вкус на цвеклото.
| |
|
А аз слагам и много лимонов сок и мед.
Страхотна е салатата,не случайно по ресторантите все я водят "Витаминоза" или някакво производно наименование....
Free your mind and the rest will follow.
| |
Тема
|
[re: Aлa-Бaлa]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 29.09.09 22:23 |
|
Ами, хората, може би от чиста перверзия, твърдят че обичат точно този землист вкус...
Да не говорим, че деликатеси, като черният и белият трюфели и аспержите също имат твърде отчетлив, даже натрапчив землист вкус...
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
| |
Тема
|
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Milley () |
Публикувано | 30.09.09 08:02 |
|
Да ви кажа, че вече 1 седмица си правя всеки ден такава салата. Не знам дали си въобраявам, ама наистина се чувствам много добре.
Снощи я правих с настъргани моркови.
Донесох на работата, но колежките ми не бяха въодушевени, най-вече заради сладкия вкус на цвеклото. На мен обаче ми харесва.
"Споделяйте знанията си с други. По този начин ще достигнете безсмъртие." Далай Лама
| |
Тема
|
[re: Milley]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 30.09.09 20:14 |
|
Морковите са сладки, цвеклото има блудкаво-сладникав вкус.
Но в съчетание, най-вероятно доминира сладостта на морковите.
Става страхотно с няколко капки лимонов сок и няколко стружки на ситно ренде от хрян.
А, ако му пуснеш и няколко парченца синьо сирене, направо "се е утепало..."
...И, разбира се, една идея чесънче, просто за разкош...
Само много внимавай със суровото червено цвекло - доста хора се оплакват, че при продължително ядене започва да им дразни стомаха, идва им тежичко...
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."Редактирано от Sapiens на 30.09.09 20:17.
| |
|
Присъединявам се към почитателите на тази салата. Моите вариации са добавяне на царевица или! ряпа към цвеклото, морковите, скилидката чесън, лимоновия сок и зехтина.
| |
|
няма разминаване - ще трябва да пробвам да сложа чесън.
Аз не прекалявам твърде, но редовно си я правя, тъй като имам цял сак цвекло, израснало на село, екологично чисто.
| |
|
С ряпата съм съгласен, но с царевицата - никак...
По никакви показатели не се "връзва" вкусово нито с червено цвекло, нито с ряпа, нито с моркови.
Все пак, това е само моето мнение.
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
| |
|
Ето рецепта за една салата с цвекло, която вчера научих.
САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО СЪС СОС ОТ ЦЕЛИНА
3 средно големи глави цвекло
2 моркова
7- 8 стръка целина
1/3 връзка магданоз
1 гл. чесън
1/2 лимон
6-7 с.л. зехтин
сол на вкус
Цвеклото и морковите леко се сваряват поотделно ) аз не бих варила морковите обаче), нарязват се на малки кубчета и се посоляват на вкус.
Сосът за салатата се приготвя като се нарязват ситно листата и стеблата на целината и магданоза и се поставят в купата на пасатора. Към тях се прибавят нарязаната на ситно глава чесън, сокът на лимона и зехтинът. Пасират се, докато се получи хомогенна и не много гъста смес.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|