|
Тема
|
Квасен хляб
|
|
Автор |
CУ () |
Публикувано | 09.10.09 18:45 |
|
Някой може ли да сподели рецепта за квасен хляб и по-точно - как се прави "кваста"?
От събраната информация до тук, мога да обобща следното:
- забъркват се вода и брашно (но не знам в какви пропорции)
- оставят се да престоят, докато се получи квас (как се познава?)
- после се добавя брашно, колкото да се замеси тесто. То се разделя на топчета, които се оставят да изсъхнат. Оттук нататък въпросните топчета се използват за замесването на хляб, като първо се размиват във водичка със сол и захар (както маята) и нататък си се меси тесто по каналния ред...
Ако някой знае по-точна рецепта, моля да я каже!
| |
Тема
|
Re: Квасен хляб
[re: CУ]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 10.10.09 00:34 |
|
Принципно, всеки хляб с мая, а това са поне 95% от известните ни хлябове, е "квасен" хляб.
Квас и мая са синоними.
При добро желание, от всеки вид брашно можеш да си направиш мая или квас.
Аз зная как се прави мая за симид.
Симидът се прави от възможно най-финото бяло брашно.
"Тайната" е в маята или квасът
Квасът се прави от нахутено брашно
Прави се кашичка от вода и нахутено брашно с много мъничко захар.
На гъстота като рядка боза.
Оставя се на топло. Навремето се е забърквала в керамична паничка и се е слагала на равномерна топлина до кандилото, в специалната за целта остъклена кутия докато започне да втасва и да пуска мехурчета.
На всеки 24 часа се "храни" като като се отделя половината от втасалата смес и се допълва с рядка кашичка от нахутено брашно, вода и много малко захар.
До следващият ден нахутената мая е втасала отново.
Това се повтаря няколко дни, след което маята може да се ползва по предназначение.
Ако искаш да съхраниш по-дълго такава мая, необходимо е да я държиш на топло - 40-45 градуса и да я "храниш" периодически. Ако няма да а ползваш за известно време, можеш да я държиш в съдче с капак в хладилник и да я подхранваш на десетина дни веднъж.
А рецептата за хляб е приблизително следната:
2 обемни части фино бяло брашно, 3/4 обемна част хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар (за предпочитане истинска кафява захар - у нас, това, което се продава за кафява захар е най-долнопробна имитация...),1 с.л. олио (зехтин), 1 об.част от маята.
Всичко това се меси безмилостно в продължение на 15-20 мин.
Оставя се да втаса 2-3 часа (втасва по-бавно!), като си удвои обема се измесва отново и се слага да се пече. Най-добре става в леко намазана с мазнина правоъгълна форма за кекс.
Пече се на средна фурна, около 170 градуса, може и да не е загрята предварително.
Пече се 30 мин. при тази температура, след което малко се увеличава температурата (до 200 градуса) и се допича още 15 мин.
След изваждане от фурната, горната и долната кори се напръскват или намазват с вода и се увива в кърпа, за да се задуши и омекне кората.
Успех!
Надявам се да съм ти бил полезен.
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
| |
Тема
|
Re: Квасен хляб
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 10.10.09 21:59 |
|
Виж тук за квас
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.450.html
По принцип квасените хлябове стават доста по-бавно от тези с мая и содените.
За тях отива цял един ден, но аско имаш желание може да го направиш.
Сутринта преди работа замесваш хлябът с вече станалия квас, а вечерта печеш.
| |
Тема
|
Re: Квасен хляб
[re: ket1234]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.10.09 00:21 |
|
Интересно, а аз какво съм написал?
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
| |
|
|
|
|