|  | | 
 
| 
           
             | 
                 
                   | Тема |  на колко градуса?   |  |  | Автор | CУ () |  | Публикувано | 25.09.09 18:12 |  |  | 
           
 Здравейте,
 на колко градуса печете питки/хляб?
 Има ли значение дали питката е със сода и мая за това, на какви градуси да се пече?
 Използвате ли вентилатора на печката при печене на питки? Ако да- не ги ли изсушава?
 В загрята фурна ли слагате питката или в студена? Втория вариант алтернатива ли е на това да не чакаш да втасва тестото?
 
 Благодаря много за всички отговори!
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: на колко градуса?
[re: CУ] |  |  | Автор | Alys () |  | Публикувано | 25.09.09 22:18 |  |  | 
           
 За начало можеш да напишеш каква печка имаш (важна е големината на фурната). Да приемем, че имаш съвременна печка с голяма фурна (малка фурна на височина имат старите печки тип Раховец, Терма - при тях печенето задължително става на най-долното ниво и на по-ниска температура, примерно около 150 градуса за кекс, баница; питките там съм пекла първите 5 минути на 200 отгоре и отдолу, а после само на долен реотан и накаря преценявам от какво допичане има нужда).
 Питки със сода почти не пека, защото нещо не им разбирам, пък и студени не ми харесват особено. Питки с мая и козунак пека на второ ниво отдолу нагоре (от пет възможни) на 180 градуса, като втасването е два пъти във фурната на 50 градуса (не повече). Дали ще сложиш да се пече в напълно загрята фурна или в загряваща се фурна, не е от особено голямо значение. И при двата варианта, тестото трябва да е втасало. Печенето с вентилатор още не мога да го усетя достатъчно добре. Ползвам го като частично печене, като съответно намалявам с 20 градуса температурата. В зависимост от съда, в който пека и това какво се случва в печката, понякога се налага да включа само на долно печене. С други думи, не може да се каже категорично какво и кога да се ползва.
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: на колко градуса?  [re: Alys] |  |  | Автор | CУ () |  | Публикувано | 26.09.09 09:58 |  |  | 
           
 Много благодаря!
 Печката ми е нова. На старата фурната почти не работеше, за това сега "откривам топлата вода". По навик включвам на най-силно (250 градуса), явно за това при питките постигам дебела кора и не добре опечена среда. Ще пробвам на 180. Благодаря още веднъж!
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: на колко градуса?  [re: CУ] |  |  | Автор | Sapiens (The Pope's Boss) |  | Публикувано | 26.09.09 16:31 |  |  | 
           
 От мене съвет (съпругата ми правеше фантастични содени питки с невероятен аромат и още по-вкусни студени...), опитай след изваждане на питката да я намокриш отгоре и отдолу с вода и да я завиеш в кърпа (внимавай, долната кора оставя неизтриваеми следи по кърпата!) за около половин час.
 
 "Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
 
 
 |  |  |  |  
 
 |   | 
 |