Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:57 21.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Козунак в Пекарна за хляб.нови  
Автор ROSENGB (непознат )
Публикувано25.09.09 15:36



Стана хубав но много се надребнява.неможе да се режи на филии ронят се.На какво се дължи това.



Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: ROSENGB]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано25.09.09 16:43



Според мене - малко яйца. Може би и съвсем малко повече вода или мляко.

"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."


Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб. [re: Sapiens]  
Автор ROSENGB (непознат )
Публикувано25.09.09 17:15



Ами правих го по рецепта с 5 яца и 120 мл мляко.

Тегло: 1500 г
Време: 3:50 ч
С ъ с т а в к и
Мляко: 120 мл
Яйца: 5
Масло: 280 г
Сол: 2 ч.л.
Захар: 70 г
Обикновено брашно: 650 г
Суха мая: 3,5 ч.л.
По желание прибавете:
Шоколадов чипс: 150 г
•••••••

Сложете съставките в тавичката за печене в следната последова-
телност: мляко, яйца, масло, сол и захар.
После добавете брашното и сухата мая.
Сложете тавичката за печене в машината. Изберете програма
4, количеството на хляба и предпочитания цвят на коричката.
Натиснете бутона „Вкл.-Изкл.”.
Когато чуете звуковия сигнал, добавете шоколадовия чипс, ако
желаете.
След края на програмата, изключете хлебопекарната, извадете
тавичката за печене и хляба от нея.



Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: ROSENGB]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано25.09.09 17:48



след като козунака е втасал и преди да почне да се пече е хубаво да се извади да се направи на "плитка" и да се изпече във фурна става идеален...





Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: ROSENGB]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано25.09.09 18:02



Ами, като гледам, в рецептата всичко си е наред...
Въпреки всичко, пробвай със 140 мл. мляко и "жива мая".
Направи традиционното "захващане" на маята с малко топличко мляко, малко захар и малко брашно, остави да шупне добре и я добави в хлебопекарната преди брашното.
За това количество брашно е достатъчно едно стандартно кубче "жива" мая от 32 гр.
В клуба са споделяни доста рецепти за хубав козунак в хлебопекарна, защо не поровиш малко в архива...



"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."

Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: Sapiens]  
Автор ROSENGB (непознат )
Публикувано25.09.09 18:10



Възможно ли е да е от млякото защото не е домашно а купешко от кутия.Правих и кек и беше сущия вид на трохи.



Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: ROSENGB]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано25.09.09 21:37



Мляко на прах или течно?
Ако е мляко на прах, без да е разтволено по указанията, със сигурност е от това.
Но ако е обикновено мляко от картонена кутия, не е от това.

"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."


Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: ROSENGB]  
Автор Alys ()
Публикувано25.09.09 21:59



А какво брашно използва? Единственото брашно, продавано в бг магазините, което е хубаво и хлябът (както и козунакът) не се рони, е на Софимел. Сравнително отскоро имам хлебопекарна и пробвах различни бели брашна (различни марки). От някои хлябът не втасва добре, а от други много се рони.
Не се оплакваш от изпичането, но не пречи да напиша моята рецепта за козунак, която имам от Стефани и съм много доволна:
- яйцата и захарта се разбиват с миксер или кухненски робот (те разбиват по-добре от пекарната);
- преди последното втасване тестото се изважда от тавичката на пекарната, чак тогава се добавят стафиди, орехи и подобни, сплита се на плитка и се връща отново в машината, за да втаса за последно и да се изпече;
- най-сполучливо е последното втасване и печене да е в ел. печка.

Ползва се програмата за Сладък хляб (4) и май е по-добре да се избере програма за 1500 г (Стефани е избрала 1000 г), за да има малко повече време за втасване, пък ако случайно се е изпекъл по-рано, може да се спре процесът на печене 5 минути по-рано (колкото е разликата във времето за печене на 1000 г и 1500 г тесто). Ако се пече в ел. печка (в машината за хляб процесът е достигнал до второто втасване): тестото се изважда, сплита се (добавени са стафиди, орехи и т.н.), втасва на температура 50 градуса С (в ел. печка), после се намазва с жълтък (разбъркан с малко олио), поръсва се със захар и се връща отново в печката, като се превключва на 180 градуса (всъщност зависи от печката). Докато температурата се повиши до 180 градуса, тестото има време да довтаса и после се пече. Може да се сложи втасалото тесто направо в загрята (на 180 градуса) фурна, т.е. и двата начина са еднакво сполучливи.

Съставки:
3 яйца
150 г прясно мляко (топло)
100 г захар - който обича по-сладичко, да добави още (слагам 130 г)
1/2 ч.ч. мас+олио (мазнината да е топличка)
2-3 щипки сол
1/2 шишенце лимонова есенция на Др.Йоткер (не слагам есенции)
2 ванилии (и една стига

)
500 г брашно, пресято за по-сигурно (при мене отива около 560 г брашно и ме мързи да го пресявам )
2 пак. мая на Йоткер (едно пакетче френска мая, т.е. 11 г суха мая)
стафиди, сушени череши и кайсии, орехови и бадемови ядки

Редактирано от Alys на 25.09.09 22:30.



Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: Alys]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано25.09.09 23:14



Само едно уточнение: Хлебопекарните вече са твърде много като видове и качество.
И съвсем не всичките имат еднакви програми и възможности.
Неговата (както и моята, впрочем) може и да нямат "програмата за Сладък хляб (4)", а и не всички хлебопекарни правят хляб от 1500 г., а само най-големите...
Моята прави хляб от 1000 г. и всичките рецепти за нея са съобразени с този факт.


Така, че "Не всяко куче се казва Шаро и не всяка крава се казва Милка"...

"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."

Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб.нови [re: Sapiens]  
Автор ROSENGB (непознат )
Публикувано26.09.09 08:41



Да точно такава ми е до 1,500.Брашното ми не го знам кво е от някоя мелница е взето защото е в чувал 50кг или по малко незнам.Явно треба още доста тестове да правя до де го уцеля.Много ми се иска да направим тема за рецепти.Като турся в (google)Само стари има от 2005-2007 рецепти.





Редактирано от ROSENGB на 26.09.09 08:47.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.