|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
За туршиите, или как и кога?
|
|
Автор |
Silverado (добродушен) |
Публикувано | 09.08.09 13:50 |
|
Щот отнасям критики вкъщи че сега не било времето да се ядат таквиз благинки-пък на мен сега ми се услаждат, че и винаги. Зимъска, кат забръска, си купя еднъж-дваж зеления, пък пак си ги подпуквам туршиите и изобщо без такива прелести не си представям една маса с храна.Може и грях да съм си сложил на сърцето, но и децата(а те вече не са толкоз малки-16-20годишни) не сядат без лютичко, а и не само. Преди двайсеттина дена си направих впалени доматки да втасват и на седмия ден отворих (в трилитрови буркани) - и опатках за два дена първия. Оня ден пък отворих един двулитров (1,8л.) с втасали кисели краставички.Пресните вече ми омръзнаха. Най са ми любими саламурените производни на зарзаватите. Може да не са сигурно много полезни, ма на доктора, да не правя реклама, миксовете ми вършат пИрфектна работа и не се вкисват бързо. Демек, можеш да си отвориш две-три туршийки зимата и да си ги редуваш до безвтръсване.
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: Silverado]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 09.08.09 19:24 |
|
И аз съм ЗА туршиите и всякакви и винаги.
Човек трябва да консумира това, което му се яде, когато пожелае. Единствено трябва да се съобразява с количествата иначе яж си с кеф и т'ва е! Все пак и прясното след определено време втръсва...
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: Silverado]
|
|
Автор |
bagoasa (вироглавка) |
Публикувано | 10.08.09 08:10 |
|
А колко грях си навлече, знаеш ли, като само споменаваш и доматки и краставички без да казваш рецепти...
Особено червените доматки, прясно втасали, са велики!
Ще повярваш ли, снощи, преди да заспя си мислех какви туршии ще правя тази есен...
Та, моля, разкажи в детайли и за "впалените" доматки, и за краставичките и за всички туршийки, които си затвърдил!
Благодаря!
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: bagoasa]
|
|
Автор |
Silverado (добродушен) |
Публикувано | 10.08.09 11:13 |
|
За да не бъде реклама, щото нали. Та по-горе подхвърлих,с доктора втасват доматките за 7-8 дена и не се вкисват след като са отворени ( демек не хващат риза ), па краставетата втасват за 10-12 дни и са готови за мезе и т.н. А и всякакви други зеленчуци пак тъй с Д..... Й...... , сладко кисел микс - за по 80 стотинки пакетчето. В 1,75 л. вода, 0,3 л оцет и 150 гр. захар - пълниш с квот се сетиш или каквото ти душа иска в каквито си искаш буркани и с врялата 3-5 мин. смес заливаш.
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: Silverado]
|
|
Автор |
bagoasa (вироглавка) |
Публикувано | 10.08.09 13:31 |
|
Аз т'ва за доктора не го бях зацепила напреди...
Ама да, прав си за него! Но не бях се сещала за доматки и краставета...
Ей на, колко килца ги заяви сега - не се мери!!! Така да се яде много с туршийки!!!
Благодаря! Жив и здрав!!!
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: bagoasa]
|
|
Автор |
Silverado (добродушен) |
Публикувано | 10.08.09 13:42 |
|
Днес, ходих да си купя мляно кафе, две бабета имаше на опашката пред мен.
Първото-взе си кафе и вика-дай ми и на доктора от онова в пакетчетата.
Второто-и то си взе, ама две.
Ази си имам няколко, ама ей тъй профилактично викам-дай и на мен (да има, лято иде, зимнини и т.н.), пък бях трети на опашката.След мен-незнам дали си взеха.
Изхитриха се бабоците и те, зарязаха класическите рецепти от едо време.
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: Silverado]
|
|
Автор |
bagoasa (вироглавка) |
Публикувано | 10.08.09 15:44 |
|
Пък аз взех молив и хартийка и викам - ей с'я нашия човек взе от бабетата някоя рецепта... Пък те фешън я раздават!!!
Тия дни нещо са ме налегнали философски мисли - как всичко има край и защо всичко има край!!! Въобще Хамлетовски - за смисъла на живота...
И в този дух си мисля за всичките неща, които ползвам в обичната ми кухня...
Какво бих правила, ако изведнъж ги проняма - дом.хартия, фолио, миялна, ел.кана, белачка, соев сос, газови котлони /обезателно два, че са ми и малко.../ и т.н....
От няколко години се опитвам да утвърдя свои рецепти за туршии или готвено - досега все мами, баби ме 'ранеха.
И например с'я с един микс - няма хитрини, няма листчета с мерки и теглилки - хоп, супер сполучливи туршиики. А ако някой ден този микс изчезне - няма го никъде! К'во прайваме! И дали няма все пак да изчезне! И сигурно ще изчезне, защото всичко си има край, нали!!!
Чак не мога да му се нарадвам! Та затова все си питам за нещо ей така хитричко, простичко и хубаво... Че като изчезне да не си умра от мъка...
Такива ми ти работи - нищо не можеш да стиснеш и задържиш в шепата си за винаги...
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: bagoasa]
|
|
Автор |
Silverado (добродушен) |
Публикувано | 10.08.09 16:58 |
|
Много хубаво си го казала, ма се ла ви.Ей ти нещо за разпускане.
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: Silverado]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 13.08.09 09:04 |
|
Та по-горе подхвърлих,с доктора втасват доматките за 7-8 дена и не се вкисват след като са отворени ( демек не хващат риза ), па краставетата втасват за 10-12 дни и са готови за мезе и т.н.
Туршиите са 'убаво нещо ама имат САМО един, но огромен недостатък - вървят чудесно само с напитка та...Аве майната му, веднъж се живее.
Факир съм на кисело зеле, с гамбите...така - веднъж станат хрупкави, веднъж разлигавени, пук уж по абсолютно същата процедура ги правя.
С домати (зелени и червени) съм опитвал няколко пъти и все не става, сега ще опитам с тази рецепта, да видя.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
Тема
|
Re: За туршиите, или как и кога?
[re: Mitre]
|
|
Автор |
Silverado (добродушен) |
Публикувано | 13.08.09 09:50 |
|
Преди 2-3 години си нямах друга работа, та зех от един голям магазин /веригов/, и трите цвята от тия, огромните гамби /или камби/, и ги връчих на родителите ми за семе. След пенсионирането си се преселиха да живеят на село и си отглеждат всякакви зелении.
И се получи, завъдиха ги, макар че не ми се вярваше. Е, верно, по-дребнички са, ама са достатъчно месести и са идеални за туршийка, и шарена, и мешана и всякаква. И едни бели топчести и месести люти чушленца от пазаря им занесох - и тях завъдиха, и още кво беше - не помня. На всички тез зеленчуци, занесени за завъждане от мен може да се сетите как им викат.
Та, по-към есента мисля по този метод да набухам в някакви съдове гамби-мамби, карфиоли-марфиоли, моркови, целини, зелени диматчета, и задължително няколко нарязани с ножицата люти чушленца. Аз и на доматките, и на краставичките така режа по няколко люти в бурканите - въпрос на лично предпочитание.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|