Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:48 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема За туршиите, или как и кога?нови  
Автор Silverado (добродушен)
Публикувано09.08.09 13:50

Щот отнасям критики вкъщи че сега не било времето да се ядат таквиз благинки-пък на мен сега ми се услаждат, че и винаги. Зимъска, кат забръска, си купя еднъж-дваж зеления, пък пак си ги подпуквам туршиите и изобщо без такива прелести не си представям една маса с храна.Може и грях да съм си сложил на сърцето, но и децата(а те вече не са толкоз малки-16-20годишни) не сядат без лютичко, а и не само. Преди двайсеттина дена си направих впалени доматки да втасват и на седмия ден отворих (в трилитрови буркани) - и опатках за два дена първия. Оня ден пък отворих един двулитров (1,8л.) с втасали кисели краставички.Пресните вече ми омръзнаха. Най са ми любими саламурените производни на зарзаватите. Може да не са сигурно много полезни, ма на доктора, да не правя реклама, миксовете ми вършат пИрфектна работа и не се вкисват бързо. Демек, можеш да си отвориш две-три туршийки зимата и да си ги редуваш до безвтръсване.

Тема Re: За туршиите, или как и кога?нови [re: Silverado]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано09.08.09 19:24

И аз съм ЗА туршиите и всякакви и винаги.
Човек трябва да консумира това, което му се яде, когато пожелае. Единствено трябва да се съобразява с количествата иначе яж си с кеф и т'ва е! Все пак и прясното след определено време втръсва...

Автор bagoasa (вироглавка)
Публикувано10.08.09 08:10

А колко грях си навлече, знаеш ли, като само споменаваш и доматки и краставички без да казваш рецепти...
Особено червените доматки, прясно втасали, са велики!
Ще повярваш ли, снощи, преди да заспя си мислех какви туршии ще правя тази есен...
Та, моля, разкажи в детайли и за "впалените" доматки, и за краставичките и за всички туршийки, които си затвърдил!
Благодаря!

Тема Re: За туршиите, или как и кога?нови [re: bagoasa]  
Публикувано10.08.09 11:13

За да не бъде реклама, щото нали. Та по-горе подхвърлих,с доктора втасват доматките за 7-8 дена и не се вкисват след като са отворени ( демек не хващат риза ), па краставетата втасват за 10-12 дни и са готови за мезе и т.н. А и всякакви други зеленчуци пак тъй с Д..... Й...... , сладко кисел микс - за по 80 стотинки пакетчето. В 1,75 л. вода, 0,3 л оцет и 150 гр. захар - пълниш с квот се сетиш или каквото ти душа иска в каквито си искаш буркани и с врялата 3-5 мин. смес заливаш.

Публикувано10.08.09 13:31

Аз т'ва за доктора не го бях зацепила напреди...
Ама да, прав си за него! Но не бях се сещала за доматки и краставета...
Ей на, колко килца ги заяви сега - не се мери!!! Така да се яде много с туршийки!!!
Благодаря! Жив и здрав!!!

Публикувано10.08.09 13:42

Днес, ходих да си купя мляно кафе, две бабета имаше на опашката пред мен.
Първото-взе си кафе и вика-дай ми и на доктора от онова в пакетчетата.
Второто-и то си взе, ама две.
Ази си имам няколко, ама ей тъй профилактично викам-дай и на мен (да има, лято иде, зимнини и т.н.), пък бях трети на опашката.След мен-незнам дали си взеха.
Изхитриха се бабоците и те, зарязаха класическите рецепти от едо време.

Публикувано10.08.09 15:44

Пък аз взех молив и хартийка и викам - ей с'я нашия човек взе от бабетата някоя рецепта... Пък те фешън я раздават!!!
Тия дни нещо са ме налегнали философски мисли - как всичко има край и защо всичко има край!!! Въобще Хамлетовски - за смисъла на живота...
И в този дух си мисля за всичките неща, които ползвам в обичната ми кухня...
Какво бих правила, ако изведнъж ги проняма - дом.хартия, фолио, миялна, ел.кана, белачка, соев сос, газови котлони /обезателно два, че са ми и малко.../ и т.н....
От няколко години се опитвам да утвърдя свои рецепти за туршии или готвено - досега все мами, баби ме 'ранеха.
И например с'я с един микс - няма хитрини, няма листчета с мерки и теглилки - хоп, супер сполучливи туршиики. А ако някой ден този микс изчезне - няма го никъде! К'во прайваме! И дали няма все пак да изчезне! И сигурно ще изчезне, защото всичко си има край, нали!!!
Чак не мога да му се нарадвам! Та затова все си питам за нещо ей така хитричко, простичко и хубаво... Че като изчезне да не си умра от мъка...
Такива ми ти работи - нищо не можеш да стиснеш и задържиш в шепата си за винаги...

Публикувано10.08.09 16:58

Много хубаво си го казала, ма се ла ви.Ей ти нещо за разпускане.

Автор Mitre (шоп [О.З.])
Публикувано13.08.09 09:04

Та по-горе подхвърлих,с доктора втасват доматките за 7-8 дена и не се вкисват след като са отворени ( демек не хващат риза ), па краставетата втасват за 10-12 дни и са готови за мезе и т.н.

Туршиите са 'убаво нещо ама имат САМО един, но огромен недостатък - вървят чудесно само с напитка та...Аве майната му, веднъж се живее.

Факир съм на кисело зеле, с гамбите...така - веднъж станат хрупкави, веднъж разлигавени, пук уж по абсолютно същата процедура ги правя.

С домати (зелени и червени) съм опитвал няколко пъти и все не става, сега ще опитам с тази рецепта, да видя.

Frankly, my dear, I don't give a damn!!!

Тема Re: За туршиите, или как и кога?нови [re: Mitre]  
Публикувано13.08.09 09:50

Преди 2-3 години си нямах друга работа, та зех от един голям магазин /веригов/, и трите цвята от тия, огромните гамби /или камби/, и ги връчих на родителите ми за семе. След пенсионирането си се преселиха да живеят на село и си отглеждат всякакви зелении.
И се получи, завъдиха ги, макар че не ми се вярваше. Е, верно, по-дребнички са, ама са достатъчно месести и са идеални за туршийка, и шарена, и мешана и всякаква. И едни бели топчести и месести люти чушленца от пазаря им занесох - и тях завъдиха, и още кво беше - не помня. На всички тез зеленчуци, занесени за завъждане от мен може да се сетите как им викат.
Та, по-към есента мисля по този метод да набухам в някакви съдове гамби-мамби, карфиоли-марфиоли, моркови, целини, зелени диматчета, и задължително няколко нарязани с ножицата люти чушленца. Аз и на доматките, и на краставичките така режа по няколко люти в бурканите - въпрос на лично предпочитание.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.