Тема
|
Какво ви се яде?
|
|
Автор |
мишoka (непознат) |
Публикувано | 13.08.09 16:40 |
|
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 13.08.09 20:22 |
|
Всичко...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 13.08.09 20:25 |
|
Ами като се замислих - пържен патладжан
с много гъст доматен сос с чесън.
А бе във всеки случай нещо от патладжани...................
|
|
Тема
|
сладолед
[re: мишoka]
|
|
Автор |
Meй () |
Публикувано | 13.08.09 20:48 |
|
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
Alys () |
Публикувано | 13.08.09 20:49 |
|
мусака, палачинки, нектарини, баклава
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
eilerris (непознат
) |
Публикувано | 13.08.09 20:52 |
|
тутманик
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 13.08.09 21:56 |
|
Суши, разбира се.
Ако трябва да уточня сашими с риба тон.
Не бих отказал и чушки с доматен сос.
Ох, яде ми се и хубава телешка пържола, ама това е по-трудно.
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: abettor]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 13.08.09 22:08 |
|
Естествено, единственото условие е, да бъдат приготвени и сервирани от някого...
Е, за сервирането сигурно можеш да направиш компромис, убеден съм..
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Специално за сушито силно се съмнявам, че може да се прави в домашни условия.
За чушките с доматен сос отговарям и за приготвянето, и за сервирането.
За месото, необходимо за телешка пържола, държа отговорен Аглера!
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: abettor]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 13.08.09 22:26 |
|
Хората успешно си правят и суши, и сашими в къщи.
Въпрос на мерак, не толкова на продукти. Технологията е сравнително елементарна.
За да не чакам Аглер да ме покани и мене..., днес си купих едно сериозно парче телешко контрафиле от любимия ми приятел - месар и смятам в събота малко да си поглезя душата...
А от тебе ще ползвам суперкомпетентните ти съвети по отношение на бирата.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
avg (новак) |
Публикувано | 13.08.09 22:27 |
|
диня,салата от домашно гледани зеленчуци,чушки с дом.сос,патладжани с дом.сос.Обичам много японска и китайска кухни обаче от доста време ми се яде прясно уловена пържена риба
'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild
|
|
|
Ааааа, не!
Специално заради теб смених бирата с Ариана, Старобрамен, Старобърно.
Прав беше!
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: avg]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 13.08.09 22:34 |
|
Ми ако си от София ще ти дам няколко килограма клен (речен кефал) на 24.08.
Ама не става за пържене, мен ако питаш. Доста малки костички има.
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: abettor]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 13.08.09 22:57 |
|
Много се радвам, че си оценил чешкия тип пиво.
След доста лутания се убедих, че старите традиции все още значат нещо...
Така, де, в Мерцедес се съдържа 100-годишен опит, а в Деу - само 15-годишен, а това със сигурност означава нещо.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: abettor]
|
|
Автор |
avg (новак) |
Публикувано | 13.08.09 23:16 |
|
много благодаря,но за мое съжаление не мога да се възползвам от добрия жест.Не съм в България,все се надявах,че ще уредя нещо за август- да се прибера -обаче не се получи.Та сега само се надявам за.............по-скоро.аз обичам да ходя за риба,но не винаги успявам да стигна до реката или язовира от познати и приятели,та така много често си мечтая за пържена риба докато ям прошуто с пъпеш ,но всяко нещо омръзва дори и най-доброто.нали имаше една приказка -всеки ден пържоли,пържоли и те омръзват,я да опитаме малко боб.
'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild
|
|
|
За месото, необходимо за телешка пържола, държа отговорен Аглера!
Хубаво телешко има на две крачки от къщата ти!
В арабските магазини.
Дори и да нямат разфасовано ще ти извадят контрафиле от
половинките телета дето им висят в хладилниците и ще ти го
изчистят и от най марките ципи.
Хубаво телешко контрафиле има и в халите - на щанда в дъното
до часовника, там понякога може да се намери и телешко бонфиле
ако преди това не са го гепили от ресторантите. И то ти е до задника.
А аз ще коля теле най вероятно към средата на септември най рано.
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: avg]
|
|
Автор |
Silverado (добродушен) |
Публикувано | 14.08.09 10:59 |
|
Пържен див шаран, но не по-малко от 3-килограмов, изпържен до златисто, с едри кости. Редовно ходя за риба, но най-често се лови дребосък. Иначе поне една въдица залагам за шаран-да, ама не. Купешките шаранчета га гушени и са много тлъсти - направо гадост, не се яде направо от лой.
|
|
|
"А аз ще коля теле най вероятно към средата на септември най рано."
Че нищо не пречи септември да ме поканиш!
А за арабите не се бях сещал. По принцип досега не съм влизал в тези магазинчета.
Ще опитам. Нямам никакви предразсъдъци за арабското телешко.
|
|
|
Нямам никакви предразсъдъци за арабското телешко.
Телешкото им е добро и винаги прясно, но не се лъжи да си купуваш агнешко, защото те подбират шилета /по тлъсти и големи/ а не агнета.
|
|
|
Хахахааа, още един фен
Пък на мен вчера ми се ядяха тиквички бюрек, покрити със "Снежанка", с малко лют червен пипер и се пуснах в обедна почивка Излезе ми през носа, ама и Манго е хора
И винаги ми се ядат дреболийки
Ако някой измисли начин да науча и децата да ядат, ще го черпя мноооого (засега по-лесно и евтино ми излиза да хапна навън нещо такова..)
Ние сме това, което правим постоянно. Затова съвършенството е навик. Аристотел
|
|
|
О, много си изпуснал!
Освен качественото месо, тези магазинчета са единственото място в България, където можеш да видиш истинско обслужване, глезене на клиента и угаждане, чак да ти стане тъжно, че другаде го няма...
И няма да го има, май...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Като поотраснат, бъди спокойна, ще открият и прекрасния и изискан вкус на постните ястия...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Ох, малко спам на тая тема..
Имам 2 приятелки, клечави и хърбави, ама могат да смотат на нормално заведение менюто Особено като бях бременна, страдах, страдах, ужааааасно, бе едно гювече с дробчета не мога да изям, няма място А те ядат кат невидели и нищо не им се лепи!! Бях се заканила, че само да родя, отивам и ям, ям, ям... Тцъ, стигнах до половин салата и половин порция дробчета
Та май съм от хората, дето само си говорят... А днес ми се ядат ... скариди и миди
Ние сме това, което правим постоянно. Затова съвършенството е навик. Аристотел
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
мишoka (новак) |
Публикувано | 14.08.09 19:32 |
|
много прости неща, като малинки натурални или с истинско кисело мляко и мед
смокини също
обичам и варена царевица
а от манджите ми се е приял патладжан с доматен сос или по всякакъв друг начин
Редактирано от мишoka на 14.08.09 19:33.
|
|
|
Абе...Като резюме, значи едно от най-приятните работи (след секса, ама и той е до време...) е да си хапнеш това, което ти се иска в момента...
Примерно, в момента мога да опраскам една бая големшка торта Тирамису, после да хапна една филийка ръжен хляб с дебел слой немски лебервурст с черен трюфел, а после мога да опраскам една яка говежда пържола алангле, а междувременно мога да похапна и всякакви морски деликатеси, примерно коктейл от всички такива.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
мишoka (новак) |
Публикувано | 15.08.09 02:13 |
|
ооо, впечатляващо! а поливаш ли го с нещо?
Редактирано от мишoka на 15.08.09 02:14.
|
|
|
Денонощно, целогодишно и константно ми се ядат маслини и диня!Мога да преживея цяло лято без да имам нужда от нищо друго.За разнообразие ми се пряждат морски деликатеси - всякакви! Всеядна съм (май) без значение колко странно миришат или колко страшно изглеждат. Смокини, малини, авокадо, ядки, кисело мляко и пр. елементарности са ми екстри. Много обичам да "преживям" парчета кокосов орех.
|
|
|
избито от биволско мляко, прясно масло на филия посолено с шарена сол - май щото съм го опитвал за последно преди 40-тина години, а?
|
|
|
Пъстърва на барбекю.Мога да я ям като ескимос-всеки ден!
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: мишoka]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 15.08.09 19:59 |
|
Понякога с хубава (чешки тип) бира, понякога с хубаво бяло вино, ако яденето го иска иска - може и с много, много хубаво червено, понякога с много качествен пелин (много го обичам), но в повечето случаи - айран...
Въобще, "поливането" е въпрос най-вече на това, какво ти се иска на душата в определения пмомент.
Понеже аз съм твърде известен с това, че не робувам на никакви догми и не особено не обичам максимата "То така се прави...", затова и не уважавам и не се ползвам от принципите - "Риба само с бяло вино или розе", "Всички видове меса на скара - само с червено вино или бира" и тн. и т.н.
След като в момента вкусовите ми усещания искат и не се противопоставят, спокойно бих могъл след попска круша с Рокфор да пийна с удоволствие един прекрасен айран или след един хубав говежди стек алангле с най-голямо удоволствие да изльокам една "Ариана" или "Старопрамен"... И ни най-малко няма да ми направи впечатление ако някой се възмути "Абе, ти си ненормален, бе... Пъстърва на пара със сос Бешамел се консумира САМО с хубаво бяло вино!"...
Е, да, ама аз не "консумирам", а си доставям невероятно удоволствие чрез храненето, несравнимо с нищо друго. (Е, хайде, да не си кривя душата, освен секса...).
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Браво!!!
Аз, като уважаван и известен гастроном и кулинар пък, мога да преживея цяло лято само с домати и сирене, поляти с огромни количества таратор и айран...
Обаче никак не пречи да си похапна и малко пържен патладжан, както и всичко, което ни дава лятото и есента.
Но с динята съм малко скаран.
Не, че не я обичам (обичам всичко, което може да се яде...), но съм толкова лаком за диня, че ако срежа сутринта 10-килограмова диня, до вечерта има вече само купчина кори за изхвърляне, а аз препускам през 20 мин. до тоалетната...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Прозрачно-беличко, до седефено, нали...
Боже, боже, ти ми припомни по този повод и невероятното топено овче масло, което се продаваше на Четвъртък-пазара в Пловдив...
Няма да издавам преди колко години...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
ако срежа сутринта 10-килограмова диня, до вечерта има вече само купчина кори за изхвърляне, а аз препускам през 20 мин. до тоалетната...
На туршията от дини като малък най ми харесваха корите.Голямо магаре бях, сега незнам.
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: Silverado]
|
|
Автор |
avg (новак) |
Публикувано | 16.08.09 10:41 |
|
И аз обожавам дини.Обичам много сладко от динени кори.Жевяхме 6 години в Кипър и ядяхме дини постоянно и по-много.Невероятен плод са хем те засищат,хен не трупаш килограми и ти пречистват организма.Карах на дини,пъпеши и сирене с дни.
'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: avg]
|
|
Автор |
мишoka (новак) |
Публикувано | 16.08.09 12:06 |
|
диня със сирене знам, но за диня с маслини не знаех
|
|
|
Скъпи Sapiens, четейки Ви от подобаващо дълго време, се убеждавам, че ако в Природата действително има баланс, ние с Вас сме взаимно-допълващите се страни на едно кулинарно цяло.Вашият изтънчено-ценителски и практично-енциклопедичен кулинарен вкус балансира моя елементарно-първичен такъв. По тази причина и с Ваше позволение, проявявам искрено недоверие, че бихте могъл да преживеете цяло лято само с домати и сирене, поляти с огромни количества таратор и айран.
П.П. Лятото по някои ширини е целогодишно.
Редактирано от Dolce De Leche на 18.08.09 04:14.
|
|
|
Като изключим твърде неприятния факт, че в Интернет е силно противопоказано да се говори на Вие, направо ме ласкаеш като намекваш, че сме като Ин и Ян...
Напротив, на моят "изтънчено-ценителски и практично-енциклопедичен кулинарен вкус" много добре му се отразява елементарно-първична храна, особено на килограмите и холестерола, плод на въпросния "изтънчено-ценителски и практично-енциклопедичен кулинарен вкус"
Съвършена истина е, че спокойно бих могъл да просъществувам, при това, с голямо удоволствие, само на вегетарианска, по-скоро безмесна, храна.
Ужасно много обичам домати, особено сурови, таратор и айран, които мога да консумирам в невероятни количества и по всяко време на годината.
Въпросът със сиренето е по-специален, обаче.
Умирам за много качествени сирена, затова често прегрешавам с качествено козе сирене, а ако не открия, задоволявам се с овче.
За да балансирам, в 80% от случаите замествам тези високомаслени сирена (истинското качествено козе не би трябвало да бъде маслено, но уви...) с твърдо тофу.
Повярвай ми, ако 30 години си прегрешавал системно с всякакви деликатесни меса, сирена, риби, ястия и т.н., не е за чудене, че ти се услажда повече домати и сирене...
Между другото, до около 25-годишна възраст не ядях абсолютно никакав зелен зеленчук на манджа, като изключим марулите на салата или сурови.
До тази възраст не ядях и риба, въпреки че ловях по десетина килограма на седмица...
Но след тази възраст всички зелени зеленчуци ми станаха любими, както и рибата. Така, че въздържанието е било полезна, за да ги преоткрия във възраст, когато ще мога истински да им се насладя...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Само да докладвам какво ще вечерям тази лятна вечер...
6 обелени домата, 1 малка главичка червен лук, 200 г. обезмаслена натурална извара (от мляко без примес на растителни масла...), 1/2 ч.л. сол самардала, 1 с.л. зехтин екстра върджин ди олива.
Всичкото това пасирано до гладка каша с пасатора.
Плюс филийка препечен истински ръжено-пшеничен хляб с допълнителни фибри, трици и слънчогледови семки.
Плюс половин литър айран.
Както е видно, гастрономът си е гастроном, дори и когато се храни диетично...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 18.08.09 21:55 |
|
Както е видно, гастрономът си е гастроном, дори и когато се храни диетично.
Уахаха,
ти си решил да живееш с орлите с такова здравословно хранене.
И аз бих хапнал такава студена супа ама не бих заменил хубавото
пълномаслено домашно сирене с обезмаслена извара колкото и да е полезна!
Е, и самардаата бих заменил с пресен босилек де.......
...................а и като малко допълнение към подобна вечеря със сигурност бих добавил и една мнооооого дебела вратна пържолка с някаква не толкова диетична гарнитурка.
В края на краищата цяла вечност онзи намръщеният с брадата от обаците
ще ни храни с манна небесна дето предполагам е достатъчно здравословна.
|
|
|
Само седем фундаментални години ме възпират да променя формата на персонално-личното си обръщение в зависимост от реално-интернетската действителност. За щастие тази Интернет-"противопоказаност" е лесно коригируема с помощта на подобаваща комуникация.
Ще ми бъде безкрайно интересно да обменим мнения по въпроса за кулинарния манталитет. Бих пуснала с удоволствие тема по този въпрос, но разликата във времето ми пречи да се представя подобаващо като домакиня.Аз съм убедена, че хората кулинарно се делят на изтънчени ценители и първични елементаристи. Ти си представител на първата група, а аз - на втората. Мога да се хвана на бас, че ако ни бъде сервиран един и същи кулинарен шедьовър, ти ще започнеш с най-сложната му част, а аз - със суровия, в краен случай, варен зеленчук.В сучай, че хапваме на улицата в движение хотдог, ти би направил анализ на вкусовите качества на горчицата като ценител, а аз бих констатирала само, че има някаква горчица.Винаги ми е било интересно маниера, по който хората поръчват в ресторант. Ценителите уточняват до най-малката подробност дори на френски, а елементаристите само посочват в менюто,
|
|
|
Тази вечер бях на коктейл, накратко казано. Един от предлаганите аперативи беше "шишче" от бяло (като българско) сирене вътре с лимон (никога не бях опитвала), отгоре прясна краставичка, листа от мента и на върха - маслина. Сиренето ме шокира! Създаваше абсолютна кулинарна Нирвана.
|
|
|
много интересно, а самия специалитет нямаше ли име?
|
|
|
Изключително интересно звучи!! Можеш ли да опишеш колко лимон, как - вътре в сиренето, сурово или запечено, че нещо не ми достига фантазията ), но пък за сметка на това ми потекоха лигите
Ние сме това, което правим постоянно. Затова съвършенството е навик. Аристотел
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 19.08.09 20:35 |
|
Не, бе АGLER, не го правя "за здраве", не ме подозирай в измяна на гастрономията...
Просто съм изключително перверзен гастроном и намирам гастрономското там, където другите не се сещат да го видят...
Ами,че то, това, с вратната пържола вече е демоде и тривиално, всеки уважаващ себе си лакомник се бори преди всичко за хубава вратна пържола.
Добре, де, че какво му е интересното - 99% от мъжкото съсловие вечер плюска вратна пържола на скара - къде по-препечена, къде по алангле...
Я да го видим какъв мъж е като седне на 6 домата и 150 г. обезмаслена извара...
Че и вместо просташкото "ракийката със салатката" (и чалгата) - 1 л. хубав айран...
Мда, всеки може да се прави на мъж пред вратна пържола и ракийка, я да го видим като ги няма.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Звучи супер!
Но какво означава "вътре с лимон"?
Това, което описваш, звучи повече като хапка, отколкото като шишче в конвенционалния смисъл...
А, може би, между две парченца сирене има парченце лимон?
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
всички чакаме с интерес!
|
|
|
Ако може и аз да споделя "за протокола", че през лятото тежките меса май изцяло липсват в менюто ми. Дояждат ми се най- много пиле и риба- обикновено в печен или задушен вид.
Душата ми през лятото не се насища обаче на прясно изцедени сокове, на плодове, студено прясно мляко и сирена: гауди, грюери, рокфори, горгонзоли, ементали и прочие, почти всички ми допадат. Уви, доброто наше овче или краве сирене е голяма рядкост...
Например, днешната ми вечеря се състоеше от порядъчно количество студено черно грозде в компанията на сирене. Знам, че е напълно безинтересно за изисканите ви гастрономически вкусове, ала това е положението.
|
|
|
Ох, и аз си мислех така... Докато в един от най-горещите дни не ме заведоха в едно заведение, под едни вековни дървета, където ядох... изключително препоръчан джолан с кисело зеле, лют..... А аз люто уж не ям. Пък и кисело зеле посред лято... пък и свинско... Ох, толкова ми беше вкусно, толкова беше приятна компанията, почивката и сянката, че забравих, че кисело зеле се ядяло зимата
Ние сме това, което правим постоянно. Затова съвършенството е навик. Аристотел
|
|
|
Да бе ядяло се зимата...яде се когато ти се прияде, аз миналата седмица ядох зелеви сърми, че и бешамелово сосче си направих с тях...облизах чинията!
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 20.08.09 03:08 |
|
Мда, всеки може да се прави на мъж пред вратна пържола и ракийка, я да го видим като ги няма.
Сори за вратната пържола.
И аз през лятото като съм на село се случва да го карам по цял
ден на маслини сирене и домати. Понякога не ми остава
време и за това.
|
|
|
А бе, като се замисля, за зелеви сърми и аз май съм винаги готова. Но аз ги обичам и постни.
Изобщо киселото зеле, в различните си вариации, е много блага работа.
Редактирано от PipilotaViktualija на 20.08.09 10:47.
|
|
|
Запеченко след варенето във фурната до почерняване - тъй най ми го мели бабата, с чесънче - малии.
|
|
|
Видя ли колко е приятно да излезеш от традиционализма?
Вече имаш явен прогрес...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
Тема
|
Re: Какво ви се яде?
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.08.09 18:47 |
|
Абе, постепенно ще стигнете до истината...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|
|
|
Скъпи Съклубари,
Вашето любопитство ме вдъхнови да науча подробности за аперитива, който описах. Разтършувах се за информация, свързах се с фирмата доставчик и по тяхно описание предавам рецептата:
Сиренето се нарязва на кубчета 1.5x1.5 (2X2)см. е се маринова за 1-2 часа в смеска от 3 с.л. замразен портокалов сок, 2-3 с.л. накъсан на дребно портокал, 2 ч.л. семена от копър и 1 ч.л. черен пипер. (Портокалът, който бяха използвали, е бил доста кисел, за да ме заблуди с лимон) Разбърква се няколко пъти и много внимателно, за да не се натроши сиренето. На коктейлна пръчка се нанизват маслинка, босилек, парче краставица и най-накрая маринованата сиренова хапка. Препоръчаха "шишчето" да е съобразено за хапване наведнъж, за да се получи празника от вкусове.
|
|
|
Мерси за рецептата
|
|
|
Сиренето се нарязва на кубчета 1.5x1.5 (2X2)см. е се маринова за 1-2 часа в смеска от 3 с.л. замразен портокалов сок, 2-3 с.л. накъсан на дребно портокал, 2 ч.л. семена от копър и 1 ч.л. черен пипер.
Звучи многообещаващо /без семето от копър, че не обичам/.
Ще го пробвам и с прясно сирене.
|
|