|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
прошуто
|
|
Автор |
CУ () |
Публикувано | 12.08.09 09:42 |
|
Здравейте,
къде в София се продава прошуто? В Била и Фантастико няма...
| |
Тема
|
Re: прошуто
[re: CУ]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 12.08.09 10:04 |
|
Купувал съм прошуто от "Метро". Можеш да провериш и в "Пикадили".
Говоря за град София, да уточня.
| |
Тема
|
Re: прошуто
[re: CУ]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 12.08.09 12:20 |
|
Щанда на КФМ в Халите.
| |
|
Специално заради теб днес минах през Халите и "КФМ".
Истинско оригинално прошуто има, ама го продават само на бут. Т.е не режат от него. Бутът изглеждаше бая голям.
Продават някакъв испански вариант на прошуто (забравих му името), от който можеш да си вземеш и 100 грама, нарязано.
| |
|
някакъв испански вариант на прошуто (забравих му името)
Испанското се казва ХАМОН
| |
|
Именно! Мерси!
Странно ми е, че продават само целия бут от прошутото, щото ако е към пет килограма (примерно), цената му е над стотачка.
Ама те си знаят. По-скоро ми се видя закачен с рекламна цел.
| |
|
И "прошуто" и "хамон", всъщност са вид изключително качествена и скъпа шунка от свински бут, маринован и зрял при специфични условия, което го прави невероятен деликатес - месо, което "се топи в устата"...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
маринован и зрял при специфични условия, което го прави невероятен деликатес - месо, което "се топи в устата"...
Най голямо значение за прошутото и хамона има подбора
на свинете а не толкова условията на зреене. Най известният испански хамон
/носеше името на накякво "черно" /негро/ място и свинете от там се
отглеждат само в свободно състояние и се хранят основно с жълъди. При италианците също най важното е подбора на свинете. За прошуто се
използват само свине над 150 килограма и от определени породи. За най добро се смята прошутото "Сан Даниеле".
| |
|
Странно ми е, че продават само целия бут от прошутото,
Ами явно им е трудно да продадат бълзо един бут на парчета
и ги е шубе, че като го нарежат ще им съхне. Сигурно продават
вакумиран нарязан.
В Италия си има две цени за прошуто - на кокал
и горе долу два пъти по скъпо нарязан.
| |
|
Най известният испански хамон
/носеше името на накякво "черно" /негро/ място
Открих го с търсачката - ПАТА НЕГРА, кво да се праи, ЕГН-то си казва думата!
Ето и статия на български от гугъла.
Кулинарни ценители поръчват деликатеса с години в аванс
„Хамон, хамон” не случайно е името на един от първите филми, които събират тандема Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. Във филма не само става въпрос за горещи любовни страсти, но и за типичния вкус на испанската кухня, за големите кулинарни страсти на испанците. Не e случайно и това, че в менюто на всеки местен бар ще откриете „Хамон”, а в Мадрид даже има цял музей на месния специалитет. Деликатесната шунка от месестия бут на специално отгледани свине е част от типично испанската кухня, неподправена от еврейските и мавърските кулинарни традиции. За разлика от други утвърдени на Пиренейския полуостров специалитети, смесващи кухните на Стария континент и Северна Африка, този път става въпрос за чиста испанска мръвка. Съмнения не може да има, защо свинското е забранена храна при мюсюлманите, а и по някакъв начин е съхранило типично испанското чревоугодничество.
Тази шунка е наистина много специална, а цената на един бут може да достигне 2100 долара или 350 на килограм, което прави испанския хамон иберико най-скъпото месо в света. Високата цена се дължи на дългия и труден път, по който минава шунката, докато достигне своето зряло и божествено вкусно състояние. Раtd negra и Alba Quercus Reserve са две от най-скъпите марки испанска шунка и за разлика от другите видове хамон се произвеждат по особен и стриктен начин. Ключът към качеството на хубавия хамон са хубавите жълъди и широките площи, по които свинете пасат, а затова и различните видове шунка носят имената на храната, с която се хранят иберийските космести и безкосмести шопари.
Най-евтината шунка – „хамон иберико де пиенсо”, е от бутовете на свине, хранени само с жито и отглеждани при неспецифични условия, чието месо зрее и съхне за двадесет и четири месеца или по-малко. Средният клас се казва „хамон иберико де ресебо” и се произвежда от свине, хранени с различни зърнести храни, предимно пшеница, и извеждани на паша, където се хранят с жълъди. Най-хубавата и скъпа испанска шунка е тип „хамон иберико де бейота”, което означава „шунка от жълъди”. Това се дължи на специална диета, на която се държат свинете, чиято мръвка се приготвя за цели тридесет и шест месеца в специални условия. Този деликатес се добива в околностите на Аликанте край източното крайбрежие, в района на Кадис на запад, в областта на испанско-португалската граница, където топлият южен вятър и речните райони предлагат перфектния микроклимат.
Географското положение се оказва ключово за най-скъпия местен де
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|