Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:44 30.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема прошутонови  
Автор ()
Публикувано12.08.09 09:42



Здравейте,
къде в София се продава прошуто? В Била и Фантастико няма...



Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано12.08.09 10:04



Купувал съм прошуто от "Метро". Можеш да провериш и в "Пикадили".
Говоря за град София, да уточня.





Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 12:20



Щанда на КФМ в Халите.



Тема Re: прошутонови [re: AGLER]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано12.08.09 15:42



Специално заради теб днес минах през Халите и "КФМ".
Истинско оригинално прошуто има, ама го продават само на бут. Т.е не режат от него. Бутът изглеждаше бая голям.
Продават някакъв испански вариант на прошуто (забравих му името), от който можеш да си вземеш и 100 грама, нарязано.





Тема Re: прошутонови [re: abettor]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 17:01



някакъв испански вариант на прошуто (забравих му името)



Испанското се казва ХАМОН



Тема Re: прошутонови [re: AGLER]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано12.08.09 17:07



Именно! Мерси!
Странно ми е, че продават само целия бут от прошутото, щото ако е към пет килограма (примерно), цената му е над стотачка.
Ама те си знаят. По-скоро ми се видя закачен с рекламна цел.



Тема Re: прошутонови [re: abettor]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано12.08.09 19:26



И "прошуто" и "хамон", всъщност са вид изключително качествена и скъпа шунка от свински бут, маринован и зрял при специфични условия, което го прави невероятен деликатес - месо, което "се топи в устата"...


"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: Sapiensнови [re: Sapiens]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 20:04



маринован и зрял при специфични условия, което го прави невероятен деликатес - месо, което "се топи в устата"...



Най голямо значение за прошутото и хамона има подбора
на свинете а не толкова условията на зреене. Най известният испански хамон
/носеше името на накякво "черно" /негро/ място и свинете от там се
отглеждат само в свободно състояние и се хранят основно с жълъди. При италианците също най важното е подбора на свинете. За прошуто се
използват само свине над 150 килограма и от определени породи. За най добро се смята прошутото "Сан Даниеле".



Тема Re: прошутонови [re: abettor]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 20:07



Странно ми е, че продават само целия бут от прошутото,

Ами явно им е трудно да продадат бълзо един бут на парчета
и ги е шубе, че като го нарежат ще им съхне. Сигурно продават
вакумиран нарязан.

В Италия си има две цени за прошуто - на кокал
и горе долу два пъти по скъпо нарязан.



Тема Re: Sapiensнови [re: AGLER]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 20:14



Най известният испански хамон
/носеше името на накякво "черно" /негро/ място




Открих го с търсачката - ПАТА НЕГРА, кво да се праи, ЕГН-то си казва думата!
Ето и статия на български от гугъла.






Кулинарни ценители поръчват деликатеса с години в аванс

„Хамон, хамон” не случайно е името на един от първите филми, които събират тандема Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. Във филма не само става въпрос за горещи любовни страсти, но и за типичния вкус на испанската кухня, за големите кулинарни страсти на испанците. Не e случайно и това, че в менюто на всеки местен бар ще откриете „Хамон”, а в Мадрид даже има цял музей на месния специалитет. Деликатесната шунка от месестия бут на специално отгледани свине е част от типично испанската кухня, неподправена от еврейските и мавърските кулинарни традиции. За разлика от други утвърдени на Пиренейския полуостров специалитети, смесващи кухните на Стария континент и Северна Африка, този път става въпрос за чиста испанска мръвка. Съмнения не може да има, защо свинското е забранена храна при мюсюлманите, а и по някакъв начин е съхранило типично испанското чревоугодничество.

Тази шунка е наистина много специална, а цената на един бут може да достигне 2100 долара или 350 на килограм, което прави испанския хамон иберико най-скъпото месо в света. Високата цена се дължи на дългия и труден път, по който минава шунката, докато достигне своето зряло и божествено вкусно състояние. Раtd negra и Alba Quercus Reserve са две от най-скъпите марки испанска шунка и за разлика от другите видове хамон се произвеждат по особен и стриктен начин. Ключът към качеството на хубавия хамон са хубавите жълъди и широките площи, по които свинете пасат, а затова и различните видове шунка носят имената на храната, с която се хранят иберийските космести и безкосмести шопари.

Най-евтината шунка – „хамон иберико де пиенсо”, е от бутовете на свине, хранени само с жито и отглеждани при неспецифични условия, чието месо зрее и съхне за двадесет и четири месеца или по-малко. Средният клас се казва „хамон иберико де ресебо” и се произвежда от свине, хранени с различни зърнести храни, предимно пшеница, и извеждани на паша, където се хранят с жълъди. Най-хубавата и скъпа испанска шунка е тип „хамон иберико де бейота”, което означава „шунка от жълъди”. Това се дължи на специална диета, на която се държат свинете, чиято мръвка се приготвя за цели тридесет и шест месеца в специални условия. Този деликатес се добива в околностите на Аликанте край източното крайбрежие, в района на Кадис на запад, в областта на испанско-португалската граница, където топлият южен вятър и речните райони предлагат перфектния микроклимат.

Географското положение се оказва ключово за най-скъпия местен де





Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.