Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:54 06.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема прошуто  
Автор ()
Публикувано12.08.09 09:42



Здравейте,
къде в София се продава прошуто? В Била и Фантастико няма...



Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано12.08.09 10:04



Купувал съм прошуто от "Метро". Можеш да провериш и в "Пикадили".
Говоря за град София, да уточня.





Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 12:20



Щанда на КФМ в Халите.



Тема Re: прошутонови [re: AGLER]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано12.08.09 15:42



Специално заради теб днес минах през Халите и "КФМ".
Истинско оригинално прошуто има, ама го продават само на бут. Т.е не режат от него. Бутът изглеждаше бая голям.
Продават някакъв испански вариант на прошуто (забравих му името), от който можеш да си вземеш и 100 грама, нарязано.





Тема Re: прошутонови [re: abettor]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 17:01



някакъв испански вариант на прошуто (забравих му името)



Испанското се казва ХАМОН



Тема Re: прошутонови [re: AGLER]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано12.08.09 17:07



Именно! Мерси!
Странно ми е, че продават само целия бут от прошутото, щото ако е към пет килограма (примерно), цената му е над стотачка.
Ама те си знаят. По-скоро ми се видя закачен с рекламна цел.



Тема Re: прошутонови [re: abettor]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано12.08.09 19:26



И "прошуто" и "хамон", всъщност са вид изключително качествена и скъпа шунка от свински бут, маринован и зрял при специфични условия, което го прави невероятен деликатес - месо, което "се топи в устата"...


"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: Sapiensнови [re: Sapiens]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 20:04



маринован и зрял при специфични условия, което го прави невероятен деликатес - месо, което "се топи в устата"...



Най голямо значение за прошутото и хамона има подбора
на свинете а не толкова условията на зреене. Най известният испански хамон
/носеше името на накякво "черно" /негро/ място и свинете от там се
отглеждат само в свободно състояние и се хранят основно с жълъди. При италианците също най важното е подбора на свинете. За прошуто се
използват само свине над 150 килограма и от определени породи. За най добро се смята прошутото "Сан Даниеле".



Тема Re: прошутонови [re: abettor]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 20:07



Странно ми е, че продават само целия бут от прошутото,

Ами явно им е трудно да продадат бълзо един бут на парчета
и ги е шубе, че като го нарежат ще им съхне. Сигурно продават
вакумиран нарязан.

В Италия си има две цени за прошуто - на кокал
и горе долу два пъти по скъпо нарязан.



Тема Re: Sapiensнови [re: AGLER]  
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 20:14



Най известният испански хамон
/носеше името на накякво "черно" /негро/ място




Открих го с търсачката - ПАТА НЕГРА, кво да се праи, ЕГН-то си казва думата!
Ето и статия на български от гугъла.






Кулинарни ценители поръчват деликатеса с години в аванс

„Хамон, хамон” не случайно е името на един от първите филми, които събират тандема Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. Във филма не само става въпрос за горещи любовни страсти, но и за типичния вкус на испанската кухня, за големите кулинарни страсти на испанците. Не e случайно и това, че в менюто на всеки местен бар ще откриете „Хамон”, а в Мадрид даже има цял музей на месния специалитет. Деликатесната шунка от месестия бут на специално отгледани свине е част от типично испанската кухня, неподправена от еврейските и мавърските кулинарни традиции. За разлика от други утвърдени на Пиренейския полуостров специалитети, смесващи кухните на Стария континент и Северна Африка, този път става въпрос за чиста испанска мръвка. Съмнения не може да има, защо свинското е забранена храна при мюсюлманите, а и по някакъв начин е съхранило типично испанското чревоугодничество.

Тази шунка е наистина много специална, а цената на един бут може да достигне 2100 долара или 350 на килограм, което прави испанския хамон иберико най-скъпото месо в света. Високата цена се дължи на дългия и труден път, по който минава шунката, докато достигне своето зряло и божествено вкусно състояние. Раtd negra и Alba Quercus Reserve са две от най-скъпите марки испанска шунка и за разлика от другите видове хамон се произвеждат по особен и стриктен начин. Ключът към качеството на хубавия хамон са хубавите жълъди и широките площи, по които свинете пасат, а затова и различните видове шунка носят имената на храната, с която се хранят иберийските космести и безкосмести шопари.

Най-евтината шунка – „хамон иберико де пиенсо”, е от бутовете на свине, хранени само с жито и отглеждани при неспецифични условия, чието месо зрее и съхне за двадесет и четири месеца или по-малко. Средният клас се казва „хамон иберико де ресебо” и се произвежда от свине, хранени с различни зърнести храни, предимно пшеница, и извеждани на паша, където се хранят с жълъди. Най-хубавата и скъпа испанска шунка е тип „хамон иберико де бейота”, което означава „шунка от жълъди”. Това се дължи на специална диета, на която се държат свинете, чиято мръвка се приготвя за цели тридесет и шест месеца в специални условия. Този деликатес се добива в околностите на Аликанте край източното крайбрежие, в района на Кадис на запад, в областта на испанско-португалската граница, където топлият южен вятър и речните райони предлагат перфектния микроклимат.

Географското положение се оказва ключово за най-скъпия местен де




Тема Благодаря за инфотонови [re: CУ]  
Автор ()
Публикувано13.08.09 08:48



на всички!


Вчера в магазин "Европа" открих някаква вариация на тема "прошуто" - пише, че е внос от Германия. Още не съм го пробвала.
Иначе се поразрових в нета и намерих препратки към верига магазини за деликатеси в Лозенец и на бул. България, за които пише, че предлагат "истинска Прамска шунка":

Ако някой е пазарувал нещо от там, моля да сподели :)



Тема Re: Благодаря за инфотонови [re: CУ]  
Автор Mitre (шоп [О.З.])
Публикувано13.08.09 09:29



Вчера в магазин "Европа" открих някаква вариация на тема "прошуто" - пише, че е внос от Германия. Още не съм го пробвала.
Иначе се поразрових в нета и намерих препратки към верига магазини за деликатеси в Лозенец и на бул. България, за които пише, че предлагат "истинска Прамска шунка":


Германия е голям износител на шунка, но обикновенно варена и вакуумирана или в кутии. За разлика от италианското (ср' род? калпав ми е българския и туй то) Прошуто Крудо (сурово). Не съм виждал извън Германия немска шунка на бут.


Статията е интересна но не точна. В цяла Италия хората си правят прошуто, просто пармското е ней известното и най качественото, защото си имат една асоциация на производители която доста стриктно и ефикасно надзирава производството му (храненето на прасетата) и зреенето му. А в Парма (и съседния град Региано) е дълговековна традиция да си..."зреят" сирената и бутчетата и са факири в това. Апропо, условията са почти еднакви. Поне така ми каза на времето пича от който дълги години купувах Пармеджано Реджиано и после той почна да "узрява" и прошуто, след като успя да задоволи изискванията на асоциятията.

Frankly, my dear, I don't give a damn!!!



Тема Re: Благодаря за инфотонови [re: CУ]  
Автор ()
Публикувано13.08.09 11:06



Вчера в магазин "Европа" открих някаква вариация на тема "прошуто" - пише, че е внос от Германия. Още не съм го пробвала.

Ами пробвах го. И е отвратително. Вакуумна опаковка, дъното е тъмнозелено, пише "Пършута. Суровопушен свински бут слайс". Преди малко видях, че от същото са заредили и във Фантастико. Не го препоръчвам...



Тема Re: CУнови [re: CУ]  
Автор AGLER ()
Публикувано13.08.09 12:18



Този магазин "Дар от боговете" преди години беше на "Патриарх Евтимий" в
частта до попа. Собствениците му преди бяха вносители на продсуктите "Президент" и в началото беше магазин изключително за сирена. След това разшириха гамата продукти.

Продават истински и качествени продукти, но
цените им /в сравнение с европейските за същите продукти/
са меко казано "кабаретни" ! Голяма част от стокте които продават можеш
да намериш на "Гурме" щандовете на "Пикадили" на по приемливи цени.



Тема Re: Благодаря за инфотонови [re: CУ]  
Автор AGLER ()
Публикувано13.08.09 12:26



Ами пробвах го. И е отвратително. Вакуумна опаковка, дъното е тъмнозелено, пише "Пършута. Суровопушен свински бут слайс". Преди малко видях, че от същото са заредили и във Фантастико. Не го препоръчвам...



Ако имаш предвид германското "прошуто" дето се продава по 7-8 лева за кило,
нарязано и намачкано на топки и вакумирано си абсолютно права. Няма нищо общо с истинско прошуто /то и цената му не е за такова/. Това са парчета отпаднали при опаковката на слайдове които или машината е намачкала, или
са от крайните парчета от някаква немска шунка /без кожа/. Същата фирма внася и такива опаковки нарязан пушен бекон и два три вида салами - отново
намачкани парчета отпаднали от стандартната опаковка - все по 7-8 кинта за кило.



Тема Re:за какво ти е?нови [re: CУ]  
Автор мишoka (новак)
Публикувано13.08.09 16:47



или пършута? за какво ти е?

ако си гледала чужди кулинарни предавания, ще видиш разликата
това са финно нарязани парченза шунка, почти прозрачни, често се използват за увиване на разни неща

Редактирано от мишoka на 13.08.09 16:56.



Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор Cин Mapмoт (в целофан)
Публикувано13.08.09 19:13



Здравей, има в магазините Елемаг, 20, 50 лева килото, режат го от цял бут, даже се изненадах приятно, когато изрязаха и изьвърлиха сланината пред мен :)

Иначе в Метро има пакетиран, май около 60 лева излизаше.



Тема Re:за какво ти е?нови [re: мишoka]  
Автор ()
Публикувано15.08.09 23:01



Ами за провизиите ми за планински преходи


Опитвам се да намеря вариант за месен продукт, който да не трябва да се готви, да не се разваля прекалено бързо и по възможност да е чисто месо, а не забъркани смески под формата на колбаси. Също така да е достатъчно сухо, за да тежи по-малко. Обикновено за тази цел си взимам пастърма, но напоследък не успявам да уцеля хубава и реших да пробвам нещо друго. И се сетих за прошуто. Това е :)



Тема Re:за какво ти е?нови [re: CУ]  
Автор avg (новак)
Публикувано15.08.09 23:36



Ако прошутото не е качествено-има останала влага в месото-и през деня е топло има опастност след 3-4 дни да започне да лепне.Пробвай с овча пастърма - ако не ти е гаден вкуса.Имаше миналото лято в Метро.Лично аз бих купила парче говеждо-контра филе(sirloin) -около 1,5-2 килограма (не знам за колко хора и колко дена става въпрос)бих го изпекла -well done-добре,оставила в хладилника да се изсуши и нарязала на тънки парчета.Купуваш и хрян -направен на крем в бърканче-жалко че не можеш да намажеш с краве масло и правиш сандвичи.



'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild


Тема Re:за какво ти е?нови [re: CУ]  
Автор мишoka (новак)
Публикувано16.08.09 00:00



пушен еленски бут или филе



Тема Re:за какво ти е?нови [re: мишoka]  
Автор avg (новак)
Публикувано16.08.09 00:35



всяко месо сухо осолено месо става,между другото свинското не е много добра идея за по-дълъг период

'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild


Тема Re:за какво ти е?нови [re: avg]  
Автор мишoka (новак)
Публикувано16.08.09 08:46



еленско бе, какво свинско
и камилско става



Тема Re:за какво ти е?нови [re: мишoka]  
Автор avg (новак)
Публикувано16.08.09 10:46



Извинявай не разбрах дали става въпрос за бут приготвен по Еленски или за сушено еленско месо.Това са различни неща , а ти не си уточнил -както и да е .Тука еленското е доста скъпо,нищо че ги отглеждат във ферми.Ако се продава пастърма от еленско месо ще струва доста-точно като много добро качество прошуто.



'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild


Тема Re:за какво ти е?нови [re: avg]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано16.08.09 12:39



Ще се опитам малко да внеса яснота в темата...
Понеже и търговци, и потребители (поне в България) са в основни линии почти напълно неграмотни, получава се изкривяване на първоначалния смисъл на даден термин.
Така думата "прошуто", която навремето се е отнасяла за абсолютно конкретен продукт, сега започва да служи като понятие за "изключително тънко нарязан слайс от някакво голямо парче месо, обикновено осолено и/или пушено".
И така, ако някъде в магазините видите на етикет "прошуто", това най-малко означава истинско прошуто, а просто фино нарязани слайсове от някакво (изобщо) месо, в основни линии свинско и телешко от бут.
Същата ситуация е и с много други названия, които са "девалвирали" от неправилна и просташка употреба от страна на неграмотни (а те в повечето случаи са такива...) търговци.
Не смятайте, че оцет "Балсамико" наистина е Балсамико. Това, което се продава е жалък опит да се уподоби този оцет.
Оцетът Балсамико принципно се прави от гроздова шира и други съставки, но основното е, че отлежава, "зрее", изпарява се с години, понякога доста много, докато по естествен път стане гъст почти като желе.
Цената на едно количество от 50 мл., например, може да достигне невероятни суми, защото това е уникат, подобно на свръхскъп коняк.
Същата история е и със зехтините.
Единственият истински зехтин е т.н. "първа студена преса",познат още като екстра върджин.
Всичко останало е жалко подобие, а надписите "Зехтин" на практика са неправомерни.
Т.н. зехтини - салатен, помаче, помас и др. подобни в най-добрия случай съдържат максимум 15% зехтин ІІІ-то качество, станалото са просто растителни мазнини с неизвестен произход.
Но в повечето случаи, присъствието на истински, дори и ІІІ-то качество зехтин е около 5%.
Истината е, че по този начин се продава на неграмотния потребител някаква безумна смес от олио (в най-добрия случай) и мъ-ъ-ъ-ничко зехтин, толкова, колкото да даде моралното право на мошеника-производител и търговец да постави на етикета гордото название ЗЕХТИН.
Да не продължавам и със сирената и кашкавалите, че ще ви стане тъжно...
Съвсем скоро моя колежка радостно ми се хвали "Виж какво хубаво сирене за 3,50 купих...".
Наложи се да я попитам знае ли колко е най-високата изкупна цена на кравето мляко и знае ли мимум от колко литра мляко става килограм сирене.
Знаеше, защото е от село...
Накарах я да си сметне минмалната стойност на килограм нормално сирене от краве мляко. Да добави печалбата на производителя и няколкото ръце търговци, през които минава това сирене, за да стигне до нея.
Със съжаление и разбих всичките илюзии, защото сама се убеди, че за 3,50 лв. можеш да купиш единствено абсолютен боклук и да си въобразяваш, че търговецът се е "прецакал".
Хайде да не ви развалям хубавия неделен ден, като започна да ви обяснявам съдържанието на всички пресни салами, особено кренвирши, та до 99% от луканковите и шпековите салами... Свят ще ви се завие и няма да ви се иска да погледнете такава продукция до края на живота си...
Не ви ли се е случвало да си помислите "Абе, ще си купя аз чисто филе, поне се вижда че е чисто месо и може да е по-скъпо, ама поне със сигурност е чисто."
Уви, не е така. Когато отворите опаковката от безумно дебел найлон, от нея изтича поне супена лъжица лигава течност. Дотук добре...
Но когато започнете да режете въпросното филе виждате, че е пропито от течност като гъба... Струва около 8 лв. килото.
Ако искате истинско месо, купувате си нещо от типа филе Елена, което струва поне 19,99

лв., защото него все още не са намерили начин да го "помпят" с вода.
Но, както е казал народът "Никога не е късно да станеш за резил"...

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re:за какво ти е?нови [re: Sapiens]  
Автор Silverado (добродушен)
Публикувано16.08.09 12:57



Дай тогава съвет за сланината, щото обичам да си кажа в магазина за месо да ми смелят от това и това, ма кюфтенца не стават само от сухо месо. А сланинката като я смелиш става на каша. Едно време си направих един суджук /преди 10-тина години/ и така смлях сланината че стана на каша. Иначе вкусни, но като ги сложа в МВ-то за секунди плувват в мазнина, която избива първа и стават яко сухи след туй.



Тема Re:Sapiensнови [re: Silverado]  
Автор Silverado (добродушен)
Публикувано16.08.09 13:14



А, добре че се сетих. Понеже се правих на Марлоу и ти разглеждах темите за непръдливия бобец, та да те питам: По нашенско на калоферчето му викали ЛОПАТКА, та на вилата имам такова калоферче и мойте вкъщи питат дали не може да се обере сега например и да се изсуши или в фризера например да се съхрани.И дали е по-добро зелено от фризера или и сушено може да се слага в боба?



Тема Re:за какво ти е?нови [re: Sapiens]  
Автор avg (новак)
Публикувано16.08.09 18:06



Prosciutto е италианската дума за шунка-сушено-пушено месо.Технологичния процес е основан на традиции които се предават от едно поколение на друго.Суровините и условията на узряване играят много важна роля за крайноят резултат на сртуктората и вкуса.


Air-dried hams are made throughout southern Europe, and most of these traditional products now have some kind of protected designation of origin.

Prosciutto - various types of Italian ham
Presunto in Portugal - Its name also derives directly from the Latin perexsuctum, like prosciutto.
Bayonne ham, from the French Basque country
Elenski but, made in the town of Elena in Bulgaria
Jamón, Spain
Njeguška pršuta, from Montenegro
Užička pršuta, from Serbia
in Croatia:
Dalmatian dry-cured ham (dalmatinski pršut), from Dalmatia in Croatia, especially from the area of Zagora - may be more or less salty, with darker and drier meat. The ham from the town of Drniš is one of the best known.[2]
Istrian dry-cured ham (istarski pršut), from the Croatian peninsula of Istria; its saltiness and dryness is between Karst dry-cured ham and Dalmatian dry-cured ham.
Karst dry-cured ham (kraški pršut), from Karst, Slovenia[3] is generally less salty, less dry and with a gentler taste.
Littoral dry-cured ham (primorski pršut), from the Littoral region, Slovenia
Jambon, (Jambon afumat, if smoked), in Romania; mostly referred to as Şuncă in Transylvania.
Adbum ta Derick, (Derbum), from Adelaide
Jinhua ham, from China
Carmarthen Ham, from Wales - it has been suggested that the Romans took the method back to Italy when they left.

Мога да го преведа ,ако не можеш да разбереш. Интересното е ,че в списъка и включен и Еленският бут.

'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild


Тема Re:за какво ти е?нови [re: Silverado]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано16.08.09 23:22



Сланината, която се слага в луканки и суджуци не се смила заедно с месото, а се реже много на ситно с остър нож. И не всяка сланина става за тази цел, апределена, от коремната част, която е доста стегната.
Немците я наричат шпек, затова и - шпеков салам - салам със сланинки.

"Неназованите неща не променят смисъла си"


Тема Re:за какво ти е?нови [re: avg]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано16.08.09 23:30



Благодаря за желанието, но владея английски...
Все пак, не е зле да знаеш, че т.н Нетикет не препоръчва цитати на чужди езици без съответния превод. Не е етично към хората, които не владеят съответните езици...
Освен това, в линковете, които дадох още в началото на темата това е описано много по-подробно и прегледно.
Филето "Елена", т.е, т.н. "Еленски бут" наистина е един от оригиналните и много качествени български месни продукти. Ако не побързаме да регистрираме названието му, току-виж, я Албания, я Румъния, я Македония ще ни го откраднат, както направиха с много, много други наши оригинални продукти.
Ами, като сме пуяци, няма да ядем "Българско бяло саламурено сирене", я ще ядем сирене с регистрирано название "Гръцко бяло саламурено сирене Фета"...
Просто нямам думи, това, нашето, вече не е страна, нито държава, а някакъв тотален хаос, безхаберие и анархия...

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re:Sapiensнови [re: Silverado]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано16.08.09 23:41



Принципът е - всяка билка или поправка, която е много силноароматна, както например мента, джоджен, босилек, е много по-наситена като аромат когато е сушена и за предпочитане е да се ползва сушеният вариант.
Разбира се, не и лятно време, когато има в изобилие пресни зелени подправки.
Това, обаче, не се отнася до магданоза и копъра - те почти си губят аромата при сушене, затова е най-добре да се съхраняват или във фризер, нарязани на ситно, или в бурканче, смесени с достатъчно много сол, което пне е много удобно, защото не можеш да сложиш много магданоз, примерно, без да сложиш многото сол, която върви с него.
Това ми напомя да постна една фантастично хубава универсална подправка, която се правди точно в този сезон. Подправка Оля.
Колкото до калоферчето, твърде много хора не знаят за съществуването му и за това, че е една от най -"кралските" български подправки.
Единственият й дефект е, че има отчетлив горчив привкус, който се проявява ако употребиш малко по-голямо количество.
Не става за сушене, пробвал съм. Губи голямата част от вълшебния си аромат, макар че е от типа на джоджена и босилека по сила на аромата.
А наистина прилича на лопатка, със ситно назъбване отстрани на листото.
за калоферчето най-добре е да се нареже на ситно и да се съхрани в кутийка или пликче във фризера.

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re:Sapiensнови [re: Sapiens]  
Автор avg (минаващ)
Публикувано17.08.09 00:59



съжалявам,ама ме домързя да пиша

аз рядко пиша и затова не съм свикнала да го правя продължително.но харесвам да говоря за храни , готварски техники рецепти и други такивалека нощ

'My tastes are simple-I'm always satisfied with the best!'
Oscar Wild


Тема Re:Sapiensнови [re: avg]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано17.08.09 19:10



Тук винаги ще можеш да си поговориш с някого на любимите ти теми.

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор dolori (непознат )
Публикувано28.08.09 18:10



има пакетирана на фирма СЛАИС-пише че е италианска,но пакетирана у нас и наи-интересното е че е на около 6,50-7.00лв.килото а е много вкусна.И все пак защо такава разлика в цените....Купувам я от СВА,маг.100.Сьщата фирма предлага и луканков салам на сьщата цена.



Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор Бaтko (Bath`men Со)
Публикувано28.08.09 18:21



Купи си бут по Еленски ... същото е!


Иначе има в Пикадили - испанско прошуто..... ама та другото не е прошуто ... Нещо като австрийско шампанско ....

Don`t Worry! Be happy!
"Оти се косиш, като че ти мине!"


Тема Re: прошутонови [re: Бaтko]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано28.08.09 20:00



Определено не е същото...
Бут по Еленски е далеч, далеч по-хубав от това "прошуто", особено като му видя и неграмотните етикети "Пършута"...

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: прошутонови [re: CУ]  
Автор sylt (непознат)
Публикувано25.10.11 20:10



Качествено италианско прошуто под 60-70лв/кг на дребно няма. Не се залъгвайте с прошуто от Метро, СБА, Пикадили и пр. При прошутото, както и при всички продукти, има добро и лошо качество. Има дори китайско прошуто. Това е деликатес, който е скъп и подобно на трюфела, няма качествен заместител. Ако искате да опитате качествено прошуто, има го само и единствено в скъпи кулинарни магазини. В София има 4 такива. Препоръчвам на всички да опитат и хамон иберико (който е още по-скъп), който от една година се продава в София.


Магазини в София където има качествено прошуто или хамон:

I Senzi - ул. Аксаков 17

- ул. Съборна 11

- бул. “Черни връх” 21 - тук е хамонът

Дар от Боговете - бул. “Черни връх” 17




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.