|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Чесън и ползата от чесъна :)
|
|
Автор |
Roxana (Ivory) |
Публикувано | 01.08.09 20:32 |
|
за какво използвате чесъна, освен за таратор и кьопоолу ?
Идва ми наум пресен чесън за агнешко, но ще си замълча, защото някой може да знае хубава рецепта с агнешко и чесън.
Остана ми чесън и седнах днес и вечерях с обикновен черен хляб, чесън и сирене, копър и магданоз и чушки нарязани посипани върху прясно сирене, и домати на огромна салата. Обикновено лятно ядене, никакви преструвки.
Но се замислих, защо ми остава чесъна. Винаги купувам много, у нас ядем космически количества чесън, магданоз, копър, босилек, маруля, лук. Основните и така необоходими зеленчуци и подправки, повечето от тях са и билки.
За чесъна знам, че прави чудеса, и искам често да го готвя и слагам на масата. Казвайте всичко, което знаете за чесъна, даже утре всички да воним на чесън, но ползата е огромна!
В къщи специално, слагам чесън на масата само в събота и предпазливо, в неделя. Около 24 часа след ядене на чесън от устата се носи страшна воня. Когато всички в къщи ядем чесън в събота или петък вечер, би трябвало да минимизирам загубите и простотията
Edit: извинявам се, сетих се, да добавя, обожавам магданозени кюфтенца, но не намирам рецепта да ги направя, ям ги само в едно заведение, помогнете да си спретна магданозени кюфтенца в къщи :))
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
Редактирано от Roxana на 01.08.09 20:35.
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Roxana]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 01.08.09 21:45 |
|
Няма алтернатива.
Чесънът е преди всичко подправка, а не основен продукт.
Има няколко рецепти за "лекарства", всъщност настойки с чесън, но ти питаш основно как да ядете повече чесън.
Ти си изброила почти всичко.
Освен това, не забравяй, че чесънът е силен дразнител на лигавицата на стомаха, жлъчката и дебелото черво. Това не е за пренебрегване.
Ако погледнеш в архива, аз имам няколко рецепти за паста от чесън, майонеза от чесън и други подобни...
Идеята е чесънът да се счука с малко сол до гладка паста и после , с постепенно добавяне на зехтин или олио и с помощта на пасатор, да се направи чеснова майонеза. Към майонезата не се добавя абсолютно никаква друга подправка, освен солта при счукването на чесъна, мазнината и съвсем мъничко захар при пасирането.
Захарта леко снижава евентуалната твърде силна лютивина и прави майонезата много приятна и поносима.
Освен това, в този вид чесънът определено дразни много по-малко стомаха и т.н.
Това е една от основните съставки, когато правя таратор.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Roxana]
|
|
Автор |
sea7 (новак) |
Публикувано | 02.08.09 12:12 |
|
Магданозени кюфтета
3 големи връзки магданоз
2 стръка пресен лук
1 голям сварен картоф
100 гр сирене
4 яйца
2 с.л. брашно
3 ч.л. кисело мляко
сода / на върха на чаена лъжичка/
подправки / черен пипер,чубрица,кимион /
начин на приготвяне:
Отстраняват се дръжките на магданоза и се задушава за малко във вряща вода.След това се изцежда много добре и се нарязва на ситно.Към него се прибавя настъргания на ситно сварен картоф, нарязания на ситно пресен лук и натрошеното сирене.Отделно се разбиват яйцата , брашното и киселото мляко с разтворената в него сода.Двете смески се смесват, добавят се подправките.
С лъжица загребваме и пускаме в сгорещеното олио.Изпържените кюфтета се поставят върху попивателна хартия.
Магданозените кюфтета се сервират с кисело мляко и счукан чесън.
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Roxana]
|
|
Автор |
-.- (-.-) |
Публикувано | 02.08.09 12:13 |
|
Edit: извинявам се, сетих се, да добавя, обожавам магданозени кюфтенца, но не намирам рецепта да ги направя, ям ги само в едно заведение, помогнете да си спретна магданозени кюфтенца в къщи :)
3-4 вр маг...
2-3 яйца
2-3 слжц брАшно
~ чесън
Магданоз на дребно с дрЪжките... яйца и брашно и ситнен чесън - на каша...
Ако имаш и сиренце да добавиш или мякакъв млечен продукт (от тая графа сиренЯви)
С една лъчица в мазна баня
Друг вариант - по-суха смес ( става с опити и грешки...) и се овалват кюфтета с ръце, пък се валят в брашно и бам - фритюрник...
Идин познат арменец имАх - кат рече, че с 2 лева шъ черпи сумати народ - те тва ни надробИ - като за сефте бая пръстии останаха без N-броя епидермален слой.
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Roxana]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 08.08.09 11:59 |
|
Казват чесъна бил като антибиотик - "такова" мамата на по леките болести и предотвратява по сериозните. Поне за мен това е вярно.
Ползвам почти ежедневно чесън (към 4-5 голями скилидки) ситно нарязан в салатите, дет в тези жеги са ми едното ядене на ден. Заедно с 1/2 глава ситно нарязан кромид, 2 гамби/пиперки (ай кажете ми моля има ли разлика между тях), 2-3 домата, 1-2 репички и 3-4-5 листа маруля, всичко ситно нарязано. Изстисквам 2 лимона, добавям 2-3 лъжици зехтин и сирене на око. Става и за ракия/грапа/водка и за червено вино.
Кат' готвя/пека нещо в онези пликчета за мързеливци (много рядко тези дни) винаги слагам 5-6 големи скилидки чесън нарязани на тънки филийки...ивици, заедно с кромид лук, пиперка и домат, сите ситно нарязани.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Roxana]
|
|
Автор |
Oberonbg (ентусиаст) |
Публикувано | 08.08.09 16:51 |
|
Значи сваряваш си спагети в подсолена вода. Накълцваш няколко скилидки чесън (колкото искаш). В един тиган затопляш малко екстра върджин зехтин и в него запържваш чесъна за около 30 сек. След това добавяш прецедените спагети и объркваш в сместа за кратко. По желание в/у спагетите можеш да настържеш пармиджано и да ги поръсиш със ситно нарязан магданоз. Ето ти най-лесните спагети. Става добре, ако задушиш и морски дарове в зехтина. Тогава добави лимон и без пармиджано.
Иначе чесън аз слагам на доста сосове за спагети. Ползвам го в много испански гозби. Дори веднъж правих супа от чесън. Много е добре също да срежеш глави на половина и да ги опечеш със малко зехтин. Или да направиш айоли: вид испански сос, главно майонеза с чесън. А той може да се гарнира много добре с печени зеленчуци или с риба.
Варианти много. Една заредена кухня никога не остава без чесън.
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Oberonbg]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 08.08.09 20:32 |
|
Нека да е 10 сек...
След десетата секунда, чесънът започва да добива твърде тежък и неприятен аромат.
Аз съм принципен противник на пърженето на чесън.
Единственият начин да се прояви уникалният аромат на чесъна е, да се консумира суров.
Аз също ползвам в готвене чесън, но приемам факта, че се търси само нюанс, нищожна част от аромата му.
А тежката миризма на зехтин, съсипан чрез пържене на чесън в него, могат да си позволят основно италианските селяни, при това в по-просташката част на ботуша (да не конкретизирам кои са тези части...).
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
Бучка сирене, кофичка кисело мляко, глава чесън, няколко стръкчета копър и супена лъжица зехтин. Белиш чесъна, всичко в блендера и въртиш докато спре да се съпротивлява. Сипваш в бурканче или шприц за сос в хладилника и ... подправяш каквото ти е вкусно. Салати, по-сухи храни, бяло месо, риба, картофи соте, дори става и на филийка хляб.
Не, не ме интересува, че знаеш!
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Oberonbg (ентусиаст) |
Публикувано | 08.08.09 22:39 |
|
Ами не съм засичал с часовник. Но общо взето е наистина достатъчно да замирише на чесън. Иначе почва да изгаря.
Но за зехтина, че е тежък не мога изобщо да се съглася. Нито, че съсипва с чесън. Ама айде няма да спорим за вкус.
| |
Тема
|
Re: Чесън и ползата от чесъна :)
[re: Roxana]
|
|
Автор |
Oberonbg (ентусиаст) |
Публикувано | 09.08.09 14:18 |
|
Ето нещо с агнешко и чесън. Правил съм го и е много вкусно. А става и със свинско. Може малко да се намали лимона, на вкус да не е много кисело.
Cochifrito
800 г агнешко, нарязано на хапки
2 с.л. зехтин
1 глава лук, накълцан
2 скилидки чесън, накълцан (може и още ако искаш)
1.5 ч.л червен пипер (може и опушен испански такъв - тогава по-малко)
сок от 2 лимона
1 с.л накълцан магданоз
сол и черен пипер на вкус
Поръсете месото с малко сол и черен пипер на вкус. На среден огън, загрейте зехтина в голям тиган. Добавете агнешкото докато докато получи кафява коричка. По средата на процеса добавете лука. Като се получи кафявата коричка и лукът стане прозрачен, добавете чесъна, червения пипер и лимоненият сок. Покрийте с капак и оставете да къкри на бавен огън. След около 15 мин (или когато месото стане достатъчно крехко), извадете от огъня, поръсете с магданоза и сервирайте.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|