|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Пилешка супа - варианти
|
|
Автор |
BиK (BMBD) |
Публикувано | 13.07.09 07:22 |
|
Здр. От няколко дни пак съм се отворил на пилешка супа и докато не ми втръсне ще ям само това. Някой ще каже ли по-разнообразна рецепта от общо приетата. Евентуално как е по-добре със застройка или без и с каква застройка. Фиде ли е по-добре или ориз. Чушка слага ли се и т.н. Ако правите някакви сравнения ето я моята елемнтарна рецепта: пилешко филе, лук, картоф, фиде, морков и яйце за застройка. Всичко в тенжурата под налягане и готово. Накрая магданоз и чъбричка.
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: BиK]
|
|
Автор |
вeceлyшka () |
Публикувано | 13.07.09 11:58 |
|
Това многократно е било обсъждано:
...
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: BиK]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 13.07.09 12:44 |
|
Аз правя зеленчукова супа с пиле.
Без никакви застройки, само със запържен червен пипер - като гъста чорба.
Баба мви и казваше градинарска супа.
Сварявам задължително цяло пиле защото от кожите става най силният бульон.
След това си нарежи която искаш част от месото в супата, без кожите обаче.
Стават лигави и неприятни.
Пилето го варя с нарязана на ситно целина, корен от магданоз /цял/ и лук.
След това добавям нарязани моркови, зелена чушка и гъби. Ама мнооооооого!
На края запържвам картофи на малки кубчета в масло /не се разваряват така/
слагам ги в супата и в останалото масло запържвам малко червен пипер и го
добавям в супата.Може да "загасиш" червеният пипер с малко рендосани домати, може и без тях.
Вариш докато картофите станат готови.
Не слагам нито ориз нито фиде защото от зеленчуците тя си става достатъчно гъста.
Подправки си слагаш според предпочитанията си.
Чубрица, босилек или самардала и задължително магданоз и черен пипер.
Редактирано от AGLER на 13.07.09 12:46.
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: AGLER]
|
|
Автор |
BиK (BMBD) |
Публикувано | 14.07.09 06:54 |
|
Благодаря и на двете, екстра помощ. Ако искате изтрийте темата
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: BиK]
|
|
Автор |
rade6ki (професионалист) |
Публикувано | 15.07.09 23:22 |
|
Аз пък сварявам пилето само със сол,като натрошавам кокалите,да пуснат и те вкус.Отделно запържвам морков,лук,чушка и доматче,после разреждам с бульона от пилето,добавям и накъсано месо и малко фиде.Накрая чубрица и доста магданоз.Без застройка.
А баба вари цяла кокошка,по едно време добавя същите зеленчуци, слага ориз,парченца от месото и накрая застройва с недоразвитите яйца в кокошката и кисело мляко,чубрица и магданоз....но това е друга тема.
Между другото от както купен замразен бройлер ми пусна синкав бульон,вече не пробвам.Ако попадне домашно пиле-да!
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 16.07.09 01:44 |
|
Зависи какво разбираш под "най-силен бульон".
Французите много отдавна под "най-силен" разбират бульон от кости и сухожилия, който става гъст и лесно желира, т.е. консоме.
А твоето понятие за най-силен, явно е "максимално тлъст", и това е, защото в кожата на пилето се съдържат 90% от тлъстините на животното.
А твърде отдавна е известно, че животинските мазнини не са най-полезното нещо за човека в никоя от възрастите му...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: rade6ki]
|
|
Автор |
BиK (BMBD) |
Публикувано | 16.07.09 07:45 |
|
И аз се чудя дали да не пробвам варианта със запръжката ама ми се струва доста анти диетичен
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: BиK]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 16.07.09 20:24 |
|
Хич не се чуди.
Запържените едновременно моркови, лук и чушки не се брои за запръжка в класическия смисъл на запръжка.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
Точно. Ако пък се прави под капак си е задушаване.
| |
Тема
|
Re: Пилешка супа - варианти
[re: вeceлyшka]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 17.07.09 01:02 |
|
Абсолютно.
Аз в моите рецепти твърде отдавна практикувам т.н. от мене "предварителна запръжка", която на практика представлява следното:
В тенджерата, в която ще готвя (супа или някакво ястие, на което подхожда такъв тип "запръжка"), загрявам необходимото количество мазнина (олио или зехтин), слагам достатъчно ( за мене достатъчно значи "много"...) количество нарязан лук и започвам да го запържвам на среден огън докато започне леко да порозовява.
Свалям от огъня, изчаквам 15 сек. и изсипвам една ч.л. червен пипер, бързо разбърквам и заливам с малко вода. Връщам на огъня, оставям да заври, добавям моркови, зелена или червена чушка, според случая, задушавам под капак 10 мин., добавям доматите във вид на парченца или настъргани и изпарявам вече без капак почти до мазнина.
От тази база вече мога да направя всякакъв вид супа, да добавя боб и да сготвя бобена супа или яхния или да добавя зеленчуци и да сготвя друго ястие.
Когато реша да сготвя с месо, още в началото в мазнината запържвам месото за 7-8 мин., за да се запечата, изваждам го и продължавам по описания начин.
След това отново връщам месото и добавям другите зеленчучи и продукти според ястието.
Досега този подход не ме е подвеждал и е давал винаги идеални резултати. Така с минимум труд се получават много вкусни и хигиенични ястия.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|