Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:08 21.06.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? *DELETED*нови  
Автор Mitre (шоп [О.З.])
Публикувано27.06.09 19:01

Тези без черупките де. Щото от 30тина години имам едни клещи за ескарго (свити от пош ресторант) и понЕкога ги ползвам, кат' имам причина и "урожай" та за тези с черупките нЕмам проблеми.

Питам защото от седмица в двора ми (и в стаите, гадинките са прошмукливи

) имам нашествие от безхралупени охлюви. Опитах десетина от тях (поизмити, осолени, 'фърлени в кипяща вода и поляти с лимон) ама...не е т'ва.

Идеи?

П.С. Модераторите да мЪ трият ако нарушавам нЕкои правила за защита на беззащитни гадинки.

П.П.С. Нали съм от неконвенционалните, ей с'я пускам тема за дивотии в клЬопането...въздържана.

Редактирано от Mitre на 27.06.09 19:48.

Тема Re: Мойте лятни клЬопачкинови [re: Mitre]  
Автор Mitre (шоп [О.З.])
Публикувано27.06.09 19:45

Тук споделям к'во клЬопам лятос вече дълги години. И конвенционални неща и такива "извън нормативите". И О ЧУДО, още съм 100% наред със здравето, въпреки ЕГНто (освен подаграта ама тя е болест да се гордееш с нея!!!)

Ако темата е неприемлива - модераторите да я трият.

ГолЕм мързел съм и освен картофи и чат пат риба/мръФки ЛИЧНО почти не обработвам термално нещата които ям. В добре познати ресторанти не кудкудякам, давам на шеф'а (който ме познава, по принцип) да ми приготви клЬопачката.

1. Класическа САЛАТА: Освен класическите дребно нарязани чушки/домати (без краставици щот' са ми скучни и безвкусни) подправени със сол, малко ситно смлян черен пипер, зехтин и много (ама МНОГО, поне 2-3 малки лимона) добавям следните неща (на една "копаня" салата, към 1 1/2 литър обем на съд):

1-А: Към 4-5-6-7 голЕми скилидки чесън, нарязани ситно ситно
1-Б: 2-3-4 репички, пак нарязани ситно...е, към 2-3 мм кубчето. Ползвам малки репички защото лютевината май е в червената кожа.
1-В: Почти забравих - 1/2 (бял) до 1 (виолетов) глава кромид, ситно нарязан
1-Г: Няколко стръкчета копър. Дразнят защото замърсяват дъската за рязане на продукти но...компрпромисирам.
1-Д: Листа от 6-7 стръкчета мента...май джоджум на български
1-Е: Магданоз, ако го имам под ръка
1-Ж: Марула, разбира се, ситно нарязана. ДА, ЗНАМ че маруля се къса ръчно на парчета. ОБАЧЕ МРАЗИМ да се капим със зехтин от "политикали корект' ръчно накъсани марули. Ситно нарязани с нож те са "ядими" с вилица

Наръсвам леко с оцет "Балзамико" копанята ама и без това е наред.

Уйдисва на изстудени грапи/ракии/водки. НЕПОДХОДЯЩО за вина и бири.

2. Друга салата. Кат' нЕмам нищо от гореописаните ама домакинята е "готвачка":

2-А: Тъъънко нарязани тиквички, под 1 мм дебели колелца
2-Б: Разпръснат ситни нарязън копър над тях
2-В: Малко зехтин и МНОГО лимон. Ако нЕма лимон, балзамов оцет ТУК върши работата

Уйдисва на описаните в горния параграф напитки.

3. Побългарена класическа салата: Същото като в точка 1 ама с яко добавление на разтрошено сирене (ако го има) или оваляно в крийм' чийз/сух йогурт.

Почва да става за вино...в зависимост колко е сиренето...Колкото повече - толкоз по 'Убаво.

МРЪВКАРСТВО ЗА МЪРЗЕЛАНИ КАТ'МЕН. Да уточня - мързи ме да готвя но не винаги кат' ми се прияде нещо в къщи има коя да ми го сготви. Та така:

1. С покупки от супермаркета (дано да е свестен при вас): Замразено пиле (качествено) се оставя извън хладилника. Докато се клЬопат салатите с по върлите напитки то леееко се размразява и може да му се сваля кожата. Тогава леснодостъпното месо се нарязва на тъъънки филийки над които се изстисква лимон/капе балзамов оцет.

Върви не зле с бели и леки червени вина.

Останалото месо се нарязва на нЕк'ви парчета и се 'фърга във фризера за по нататъшни мързелашки манджи. Кат' "бързо" в микровълновата ( 5 мин. не зле но скучно на изглед, сивкаво) или в специални найлонови кесийки барабар със 'сичките скапани зеленчуци в 'ладилника (+ малко вино, за час става чудесен вин' кебаб)

2. Покупки от ПРОВЕРЕН месар или от познат ресторатьор (Това когато ТРЕБЕ САМ да приготвя качествена клЬопачка за мързелива карниворка): Добре състарен и прошарен антреко (и филе става ама не е Т'ВА), почти черен на цвят (в добър ресторант тези части ги наричат "жалко че не са поръчани во'вереме) тъъъъънко нарязани и с малко зехтин и повечко лимон/балзамико върху филийките..., и с малко смлян чер/бял пипер, по вкус.

ТОВА пие тежки вина!!! И се съгрешават тежки грехове. С кеф.

3. Кьор софра (почти де) в късни летни нощи: Ако човек е от "постоянното присъствие" около грила в добър ресторант, където "грил' ман'а" го знае че той (и подобните му мутанти) ще кацнат по никое време - той е на кяр. Грил' ман'а обикновенно очиства от състарени мръФки "тъмните" крайчета" за непознатите клиенти и тях (очистените парчета, почти черни на цвят) ги слага в една кутия във фризера. А после "мутантите" клЬопат тези НАИСТИНА маистина деликатесни месънца и си плащат само за виното + тип...

П.С. Почти забравих да споделя как беля светкавично чесън: Слагам скилидките във вода за 1/2 час. После ги поомачквам между палците и с нокът им свалям люспите наведнъж за нулево време. Е, и с ножа за кълцането попреминавам леко да не е останала нЕкоя люспичка де.

Frankly, my dear, I don't give a damn!!!

Редактирано от Mitre на 27.06.09 19:55.

Тема Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите?нови [re: Mitre]  
Автор engel2 ()
Публикувано27.06.09 19:58

Душичке, тези ужасни вредители на градината, които унищожават всичко без избор, те нямат естествени врагове /изключение правят китайските изправени патици и таралежите кльопат само кафявите/. Братле, тези гадости не се ядът. Това не са охлювите които се ядът!

Остава ти, за да си запазиш зеленчука, е да купиш от Paktiker или Max Bahr сините Перли по 8 € за да се поотървеш от тях! Иначе спасение от тях няма!

Успокой се.

Тема Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? [re: engel2]  
Автор Mitre (шоп [О.З.])
Публикувано27.06.09 20:40

...Братле, тези гадости не се ядът. Това не са охлювите които се ядът!

АМИИИ, не се ядят....Аз 'СИЧКО ям, поне по веднъж, ама не всичко ми е вкусно и/или си заслужава труда да го..."подготвям" за ядене. Мерси за съвета де...Сега гледам един таралеж се щука по двора, май 'него са му вкусни

...Остава ти, за да си запазиш зеленчука, ...

Мързелан съм та освен някой бурен между плочите в двора нЕмам зеленчуци.

Тема Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите?нови [re: Mitre]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано27.06.09 21:45

Приятелю мързеливи Митре, винаги съм казвал, че не "Красотата ще спаси света", а "Мързелът ще спаси света"...
За начало, като си подбрал всяка живинка около тебе в двора, що не метнеш и таралежчето на една скаричка в калабалъка, както се казва?
Разбира се, подходящо разфасовано и мариновано...
Ти май си я подкарал на петхилядигодишния китайски принцип, че "За готвене и ядене става всичко, което плува в морето, без подводница, всичко, което лети в небето, без самолет (моя забележка - щото не са пробвали...), всичко което е на два или четири крака , без кухненската маса."
А ти добавяш към тази мъдрост и "Всичко, което е лигаво и пълзи в двора ми, м*мк*а му...". Съветвам те да пробваш и бурените в двора, може да се окаже, че стават за ядене.
Все пак, изобщо не ми стана ясно за какво си пуснал темичката в клуба, обясни какво точно не ти е ясно, че да се мъчим да ти обясняваме.
Иначе информацията ти как няк'ъв шеф на няк'ъв ресторант ти прави салата ни беше изключително ценна, особено в частта как се реже салатата на тънко, защото и аз не обичам да ми се кипрят и да ми я късат с ръце, че после и аз да се капя от главата до петите със зехтин екстра върджин, смесен обилно с оцет балсамико или сок от лайм.
Колкото до охлювите (в черупки), преди поне 5 години съм пуснал информация тук, но заради тебе ще я подновя.

"КАК СЕ СВАРЯВАТ, ПОЧИСТВАТ И ОБРАБОТВАТ ОХЛЮВИ С КУЛИНАРНА ЦЕЛ

Започва сезонът на охлювите.
В някои региони готвенето на охлюви пролетно време е традиция, точно както и готвенето на копривена каша, лапад и киселец.
Ще се опитам да обясня за тези, които още не са го правили, но им се иска да го научат.
Разбира се, става дума за вече сварени охлюви.
Абе, като съм започнал, май ще трябва да опиша и сваряването, защото тези, които не знаят как се почистват охлювите, предполага се, че не знаят и как се варят правилно.
Класическата практика е охлювите, след като са събрани, да се държат 1-2 до 2-3 дни в съд под капак, за да се почистят от стомашното съдържимо.
тук обаче има нужда от малко повече обяснение.
Ако ги оставите под капак (задължително с тежест отгоре, защото мускулестият крак на охлюва е толкова силен, че ако намери пролука и се провре, спокойно може да вдигне капака) охлювите се полепват по него и го запечатват със слузта, която отделят. А така могат да се задушат, и те имат нужда от въздух...
Затова в последно време се практикува лагеруването им в здраво завързана полиетиленова торбичка, която е надупчена добре с игла или друг остър предмет.
След изтичането на този период се измиват много добре с обикновена студена вода, без добавката на сол или други средства.
През това време в дълбока (не случайно дълбока!) тенджера се налива достатъчно количество вода, която се оставя да заври, добавя се 1 ч.л. сол.
Количеството вода за 50-60 охлюва е около 2 - 2,5 л.
Когато водата заври, охлювите се изсипват вътре.
Следва повторно завиране, което обезателно трябва да е без капак, защото се образува много пяна. Добавят се подправките - черен пипер и бахар, смлени много на едро, ако е необходимо, още сол.
Добавят се и зеленчуци - пресен лук 1-2 връзки, ако има, лапад, малко киселец, може да се нарежат и свежи лозови листа, липови листа, 1-2 моркова,коренчета магданоз, кубчета целина и пащърнак, ако имате във фризера.
Охлювите и зеленчуците при варенето в началото отделят много пяна.
Пяната периодически се обира с решетеста лъжица по абсолютно същия начин, както това става при варене на сладко. Оставя се да се събере достатъчно и след това се обира.
След известно време пяната намалява и почти изчезва.
В началото варенето става на сравнително силен огън, но след 10-15 мин. огънят се намалява до среден и така се вари до около един час - час и половина.
Аз си имам един трик - добавям още в началото тънко обелената кора на един лимон - придава прекрасен допълнителен аромат.
Охлювите, вече сварени и изстинали се избождат с остър предмет, нещо подобно на шиш.
В домакинските ви приспособления вероятно има нещо подобно.
В краен случай, можете да ползвате обикновено бамбуково шишче за печене на скара.
Обикновено при избождането месестата част сама се отделя от тази, която не става за ядене.
Сега започвам да се чудя как да напиша правилно упътването без да изпадам в натурализъм... :)
Ще се опитам да обясня по възможност без много да ви шокирам.
Анатомията на охлюва е такава, че органите му са ориентирани към живот само с един отвор, т.е., охлювът не е като другите животни, с преден и заден край,
а има само един, преден край.
Това предполага, че и отворът за хранене, и отделителния орган са в предната част на охлюва.
Ето, казах го май достатъчно елегантно... :) :) :)
Та, да си дойдем на думата, при избождането задната част се отделя почти винаги сама, но от нея покрай месестата част продължава едно много тъничко шнурче, което е последният край на отделителната система. При малко повече наблюдателност лесно се локализира и точно то трябва да се откъсне, а това става много лесно, когато знаеш, че съществува.
Иначе, отделянето на задната, неядлива част е само половината от правилното почистване.
Това е.
Ще бъда много доволен, ако след прочитането ми зададете въпроси или споделите вашите начини за почистване или оригинални рецепти за приготвянето на охлюви.
Аз лично ги готвя по два начина - или на бульон с изчистените охлюви вътре (бульонът става фантастично вкусен), или по класическия начин - с ориз."

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Редактирано от Sapiens на 27.06.09 21:51.

Тема Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите?нови [re: engel2]  
Автор rade6ki (професионалист)
Публикувано28.06.09 00:19

"те нямат естествени врагове /изключение правят китайските изправени патици и таралежите кльопат само кафявите"
Аз познавам лично още един техен естествен враг-нашата писанка Мяу(така се казва

)с такова наслаждение си ги хапва,че чак ми се гади,като я видя.То и тя не подбира де-всичко,което хвърчи,пълзи,ходи и плува се яде(стига да може да си го хване,или някой да й го даде)Това хлебарки,скакалци,мухи,пеперуди,охлюви,бръмбари,а на последък я засичам,че врабчета си хваща-всичко се яде!Но то в някой държави и хората ги ядат тия неща...

Тема Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите?нови [re: Sapiens]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано28.06.09 11:29

Само ще добавя към китайската мъдрост, че са казали......"но и не само това".
Доказателство е "невероятния" местен специалитет наречен лястовиче гнездо.
Което всъщност си е точно.......гнездо.

Тема Re: Пълния отговор на въпросанови [re: Sapiens]  
Автор Mitre (шоп [О.З.])
Публикувано28.06.09 18:54

Все пак, изобщо не ми стана ясно за какво си пуснал темичката в клуба, обясни какво точно не ти е ясно, че да се мъчим да ти обясняваме.
Иначе информацията ти как няк'ъв шеф на няк'ъв ресторант ти прави салата ни беше изключително ценна, особено в частта как се реже салатата на тънко, защото и аз не обичам да ми се кипрят и да ми я късат с ръце, че после и аз да се капя от главата до петите със зехтин екстра върджин, смесен обилно с оцет балсамико или сок от лайм.

Темата беше да питам как се приготвят бързо и лесно за ядене охлюви без черупки. И питам защото имах нашествие от тях и което опитах - не стана (вкусно де, иначе изклЬопах 10-15 от тях...ама много водка ми 'зе експеримента). Разбрах че не стават и туй то - таралежа да ги кльопа, наздраве. МерсиМ за съветите.

После продължих с втория пост за "К'во ям лятос". Споделям горчив жизнен опит бе приятелю...

Салатите си ги правя сам, колкото и да съм мързелив. Някак си е успокояващо 15-20 мин да съм сам в куФнята и да си накълцвам на дребно разни зарзавати с някой ситен джаз/класическа музика "сото воче".

Да клЬопам суровите мръФки ме научиха в свестни ресторанти та и тях чат-пат си ги ям в къщи. Кат се амбицирам да ги купувам (мръФките де). И рационализвам остатъците им (пилешкото де) с няколко светкавични...(демек нулева работа около тях) рецепти. От които настръхват косите на повечето от кулинарите (КАПА ВИ СВАЛЯМ) дет' пишат тук.

И завърших пак с "к'во клЬопам по късни доби в готини мръФкарски ресторанти почти безплатно (щот' съм стиснат....шопска ми работа)". Белким някоя парясница/вдовица се смили над кръгло сираче кат' мен и ме нахрани с домашно готвено..ей тамо в бъдещето. Щот' винаги ми е вкусно кат' някоя добра жена ме храни, па било то сандвич или яйца на очи сутрин. Или...еквивалента на затоплена консерва "Русенско телешко" (или нещо подобно).

Иначе конкретно по нещата в поста ти:

"...За готвене и ядене става всичко, което плува в морето, без подводница, всичко, което лети в небето, без самолет (моя забележка - щото не са пробвали...), всичко което е на два или четири крака , без кухненската маса."
А ти добавяш към тази мъдрост и "Всичко, което е лигаво и пълзи в двора ми, м*мк*а му...". Съветвам те да пробваш и бурените в двора, може да се окаже, че стават за ядене..."

ВСИЧКО е клЬопаемо...Почти де...

1. Бурените в двора НЕ стават за ядене/подправки на салати, опитвал съм ги вече. Опитвал съм и всичките плодове по "живите огради" на комшиите в последната година. С много приятни изненади.

2. До море съм, и ям (почти) всичко до което се докопам. Някои неща сурови, някои - термично обработени...предимно от други, щот' съм мързелан.

3. 'Фърковатите..проблем...Твърде много работа за мЪнички мрЪФки. И в ресторанти ми дерат кожата за миниатурни порции...ай' сиктир, кокошки и патки са ми достатъчно задоволяващи.

4, Пълзящите - клЬопал съм не малко влечуги (разни змии и т.п., нищо по екзотично освен едни тлъсти червеи в Кения) та и там съм наред.

5. Таралежи съм клЬопал не малко (вкусни са гадинките) ама за 1-2 таралежа в двора ми дет' го очистват от охлювите не съм навит да се затруднявам с грил и мЪрсотиите му.

5. От години (и кат' живеех в 'партамент) се канех да си засадя мента/джоджум в саксиите. Ама...по най различни причини саксиите вечно бяха заети с други "тревички" засадени с (без имена) от (ПАК без имена). Общо взето баланса беше положителен де.

Тема Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите?нови [re: abettor]  
Публикувано28.06.09 19:28

Така, де... Все пак, не е самолет, макар че е къщата на летящо...
Използвам случая да ти кажа, че направих тестово пиене на Шу и Ар...
И двете са хубави, особено силно изстудени, но не под 7-8 градуса.
Вярвам на професионалиста, но на мене продължава повече да ми харесва Ар, че и Старопр...
Нали съм си прост и аматьор...

Тема Re: Пълния отговор на въпросанови [re: Mitre]  
Публикувано28.06.09 19:39

Ментата е растение, различно от джодженът, известен още и като гьозум или юзъм.
Братовчедски растения са, но в никакъв случай не са едно и също.
Едното е mint, а другото е spearmint, ако това ти помогне да схванеш разликата.
Колкото до охлювите - известните плужеци (плужъци), точно защото са без черупки, имат многократно по-жилава кожа и месо, освен това отделят като защита многократно повече слуз от черупчестите.
Някъде съм чел, че има и много силно отровни морски охлюви, за сухоземни не съм чувал, но като се има предвид колко видове земноводни, жаби и гущери има силноотровни, не е изключено и охлюви да има...
Та, внимавай с експериментите, особено край морето...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.