|
Тема
|
Дайте идеи за телешка глава с шкембе
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 21.06.09 00:05 |
|
Ще ми трябват за края на другата седмица
и предварително благодаря!~
| |
Тема
|
Re: Дайте идеи за телешка глава с шкембе
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 21.06.09 13:56 |
|
???? Посред лято???
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
???? Посред лято???
Ами като е лято човек не трябва ли да се храни?
А и телешкото си е баш за лятно време!
| |
Тема
|
Re: ???? Посред лято???
[re: AGLER]
|
|
Автор |
_jjj58 (непознат
) |
Публикувано | 21.06.09 18:08 |
|
Сложи го във фризера и изчакай 3-4 месеца.
| |
Тема
|
Re: ???? Посред лято???
[re: _jjj58]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 21.06.09 19:21 |
|
Докато дойде зимата ще има още 3-4 глави с шкембета поне!
А и съм казал на гостите, че в събота ще ядат глава с шкембе.
| |
Тема
|
Re: ???? Посред лято???
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 21.06.09 22:40 |
|
Ох, какво да те правим, като не кандисваш...
Принципно ти трябва голяма тенджера и голяма тава.
Измиваш много добре главата, особено около езика.
Сваряваш цялата глава в тенджерата поне един час на слаб огън в присъствието на подправки - бахар, черен пипер, дафинов лист - стандартните подправки.
За предпочитане е да ги спукаш леко зрънцата и всичките подправки да ги вържеш много рехаво в едно или няколко вързопчета от марля.
След един час главата все още не е сварена напълно, но следва печене.
Шкембето се измива, изстъргва и попарва.
В общи линии, шкембето почти се жертва заради главата. С цялото шкембе се увива възможно най-плътно главата.
Главата се обмазва с подправки - ситно смлени: дафинов лист, бахар, бял и черен пипер, кардамон, лют пипер (по-едро). Можеш да добавиш по личен вкус, разбира се, подходящи за телешко.
Лично аз бих напъхал в устата около езика няколко цели главички пресен чесън и малко от подправките.
Около самата глава има достатъчно мазнина, затова не слагай допълнително.
В тавата осигури достатъчно място за бульон и печи на температура не повече от 150 градуса минимум три часа. През половин час поливай обилно шкембето отгоре, за да може да остане и то за ядене, иначе само от долната страна ще бъде годно за ядене.
Успех!
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
Тема
|
Re: ???? Посред лято???
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
rade6ki (професионалист) |
Публикувано | 21.06.09 23:37 |
|
Аз пък "телешка глава в шкембе" я правя по начина на "свинска глава в шкембе".Сварявам главата добре със сол,черен пипер,дафинов лист и целина.После обезкостявам и без да правя месото на много дребни парчета(така както се отдели от костите)го обърквам с още черен пипер и много чесън и го натъпквам в суровото шкембе.После сварявам в бульона от главата.
| |
Тема
|
Re: ???? Посред лято???
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 21.06.09 23:45 |
|
10-х
| |
Тема
|
Re: ???? Посред лято???
[re: rade6ki]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 22.06.09 00:54 |
|
Разбира се, това е един от начините, според мене - по-вкусният, но не и по-атрактивният...
Абе, друго си е като направиш нещо, от което можеш да се омажеш до ушите, докато го ядеш.
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
|
|
|