|
Тема
|
Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушки и с
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.06.09 15:31 |
|
Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушки и сарми
==================================================
за 25 лозови (липови) листа, лападови листа или 10 средно големи чушки
(чушките леко цепнати отдолу и много леко осолени отвътре!)
5-6 средно големи моркова,
15 ч.л. ориз,
4-5 яйца,
2 с.л. домати или доматен сок,
1 каф.чашка олио ( ей, ако пиете кафе във водна чаша да внимавате...),
1 връзка пресен лук или 2 гл. стар лук,
при възможност, шепа джанки, които се пускат в тенджерата около чушките или между сърмите,
сол, черен пипер.
Морковите се настъргват на ситно ренде, лукът се нарязва на ситно,добавят се всички останали продукти и се разбърква.
С тази смес се пълнят чушките не много плътно.
Ако е за сърми, сместа леко се задушава, за да понабъбне оризът, а яйцата се слагат съвсем накрая.
Ако сърмите са от лапад, средната жилка на листата внимателно се изрязва и се попарват предварително, но веднага се охлаждат - лападовите листа са много фини. Ако са от липов или лозов лист се попарват с вряла вода, престояват 10 мин. и тогава се ползват.
Сърмите се варят захлупени с чиния.
Налива се водичка до средата на чинията или до средата на чушките. Нали знаете как - смива се тенджерата , в която е забъркана сместа. Е, едно време, като гледах баба ми как го прави ми беше доста противно, но сега не мога да не го направя, ако сложа чиста вода сигурно няма да са същите на вкус.
Варят се 15 мин.
Характерното за тази рецепта е, че много трудно може да се разбере, че не е с месо. Сериозно, големи дегустатори са се лъгали.
ВТОРИ ВАРИАНТ
Продуктите са същите, но технологията е малко по-различна.
В загрятото олио много леко задушаваме за 10 мин. морковите, след това слагаме лука. Посоляваме. Когато лукът поомекне, добавяме доматите и черния пипер. Изсипваме добре измития ориз, разбъркваме оставяме на много слаб огън да набъбне леко. След 5 мин. изсипваме яйцата и разбъркваме. Оставяме така още 10 мин., сипваме си една изстудена на чешмяна вода биричка ( след "Бекс" най-много ми харесва "Ариана" или "Болярка") и започваме да действаме.
ТРЕТИ ВАРИАНТ
Заместваме морковите и яйцата с 500 гр. кайма, смес 60:40 телешка към свинска или чиста телешка. По утвърдения вече начин, леко разредена с вода.
По този начин рецептата става универсална. Зимно време може да се сложи праз, вместо лук.
Разбира се,и вместо биричката, можете да си сипете мъ-ъ-ъ-ничка чашка греяна ракийка.
P.S. Нищо не се пържи. Само се задушава!
Който обича лютичко, може да се развихри и да добави нарязана зелена люта чушка или лют червен пипер.
"Неназованите неща не променят смисъла си"Редактирано от Sapiens на 20.06.09 15:34.
| |
Тема
|
Сапи, не мога да не кажа...
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 20.06.09 23:07 |
|
....че от бира не разбираш.
В момента най-доброто на пазара е шуменско премиум.
Ама вкусове разни.
Мерси за рецептата!
| |
Тема
|
Re: Сапи, не мога да не кажа...
[re: abettor]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 21.06.09 13:53 |
|
В това отношение - колкото хора, толкова вкусове...
Но принципно, аз съм привърженик на т.н. "чешка школа", от която са изброените.
Шуменското ми харесваше много отдавна, когато беше в онези късички симпатични бутилчици. И още беше българско...
След закупуването на фирмата от американците, нещо започна да пада качеството, според мене.
То такива промени станаха и с почти всички бири в България, ту една излиза на върха, ту друга.
Но аз обичам пиво, което силно мирише на хмел и е горчиво, това е единственото, което ми харесва и която фирма започне да пести от хмела - вън от класацията ми...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
Тема
|
Няма да спорим за бира....
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 21.06.09 14:56 |
|
....и вкусове за бира с теб.
Само че, да знаеш, в биропиенето съм "професионалист".
И затова ще те светна, че наскоро пак пуснаха "късичките симпатични бутилчици" от Шуменско.
Единственото, с което решително не съм съгласен, е че "Арианата" горчи. На мен ми сладни.
Но съм съгласен за чешката школа. Навън, винаги където има, си поръчвам наливен "Старопрамен".
| |
Тема
|
Баш пък Старопрамен-а..
[re: abettor]
|
|
Автор |
Myньo™ (..ама с титла!) |
Публикувано | 21.06.09 15:34 |
|
..сладни ужасяващо..
| |
Тема
|
Re: Баш пък Старопрамен-а..
[re: Myньo™]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 21.06.09 15:57 |
|
Ти си станал водкаджия........трай са :)
| |
Тема
|
Re: Няма да спорим за бира....
[re: abettor]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 21.06.09 22:22 |
|
Ок, няма да спорим, аз с "професионалисти" не споря по принцип...
Обаче си запазвам правото да си направим една дегустационна вечер или следобед при първа възможност.
Разбира се, не на гладно, нали?
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
Тема
|
Re: Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушки и с
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
rade6ki (професионалист) |
Публикувано | 22.06.09 00:10 |
|
По втория вариант(само че без яйцата и сложих малко кимион) бях направила пълнени пресни чушки,когато се изсипаха групичка приятели(месояди),и аз им ги предложих,защото нямаще нищо друго.Убиха се да ги хвалят и да укоряват жените си,че не правят такива "чушки с кайма".Като им казах,че няма кайма се почна едно обстойно разследване на последната останала чушка,че паднах от смях
| |
Тема
|
Re: Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушки
[re: rade6ki]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 22.06.09 00:57 |
|
Е, точно за този ефект говорех!
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
|
|
|
|