Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:48 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушки и снови  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано20.06.09 15:31



Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушки и сарми
==================================================
за 25 лозови (липови) листа, лападови листа или 10 средно големи чушки
(чушките леко цепнати отдолу и много леко осолени отвътре!)

5-6 средно големи моркова,
15 ч.л. ориз,
4-5 яйца,
2 с.л. домати или доматен сок,
1 каф.чашка олио ( ей, ако пиете кафе във водна чаша да внимавате...),
1 връзка пресен лук или 2 гл. стар лук,
при възможност, шепа джанки, които се пускат в тенджерата около чушките или между сърмите,
сол, черен пипер.
Морковите се настъргват на ситно ренде, лукът се нарязва на ситно,добавят се всички останали продукти и се разбърква.
С тази смес се пълнят чушките не много плътно.
Ако е за сърми, сместа леко се задушава, за да понабъбне оризът, а яйцата се слагат съвсем накрая.
Ако сърмите са от лапад, средната жилка на листата внимателно се изрязва и се попарват предварително, но веднага се охлаждат - лападовите листа са много фини. Ако са от липов или лозов лист се попарват с вряла вода, престояват 10 мин. и тогава се ползват.
Сърмите се варят захлупени с чиния.
Налива се водичка до средата на чинията или до средата на чушките. Нали знаете как - смива се тенджерата , в която е забъркана сместа. Е, едно време, като гледах баба ми как го прави ми беше доста противно, но сега не мога да не го направя, ако сложа чиста вода сигурно няма да са същите на вкус.
Варят се 15 мин.
Характерното за тази рецепта е, че много трудно може да се разбере, че не е с месо. Сериозно, големи дегустатори са се лъгали.

ВТОРИ ВАРИАНТ

Продуктите са същите, но технологията е малко по-различна.
В загрятото олио много леко задушаваме за 10 мин. морковите, след това слагаме лука. Посоляваме. Когато лукът поомекне, добавяме доматите и черния пипер. Изсипваме добре измития ориз, разбъркваме оставяме на много слаб огън да набъбне леко. След 5 мин. изсипваме яйцата и разбъркваме. Оставяме така още 10 мин., сипваме си една изстудена на чешмяна вода биричка ( след "Бекс" най-много ми харесва "Ариана" или "Болярка") и започваме да действаме.

ТРЕТИ ВАРИАНТ

Заместваме морковите и яйцата с 500 гр. кайма, смес 60:40 телешка към свинска или чиста телешка. По утвърдения вече начин, леко разредена с вода.
По този начин рецептата става универсална. Зимно време може да се сложи праз, вместо лук.
Разбира се,и вместо биричката, можете да си сипете мъ-ъ-ъ-ничка чашка греяна ракийка.

P.S. Нищо не се пържи. Само се задушава!
Който обича лютичко, може да се развихри и да добави нарязана зелена люта чушка или лют червен пипер.

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Редактирано от Sapiens на 20.06.09 15:34.



Тема Сапи, не мога да не кажа...нови [re: Sapiens]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано20.06.09 23:07



....че от бира не разбираш.
В момента най-доброто на пазара е шуменско премиум.
Ама вкусове разни.
Мерси за рецептата!





Тема Re: Сапи, не мога да не кажа...нови [re: abettor]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано21.06.09 13:53



В това отношение - колкото хора, толкова вкусове...
Но принципно, аз съм привърженик на т.н. "чешка школа", от която са изброените.
Шуменското ми харесваше много отдавна, когато беше в онези късички симпатични бутилчици. И още беше българско...
След закупуването на фирмата от американците, нещо започна да пада качеството, според мене.
То такива промени станаха и с почти всички бири в България, ту една излиза на върха, ту друга.
Но аз обичам пиво, което силно мирише на хмел и е горчиво, това е единственото, което ми харесва и която фирма започне да пести от хмела - вън от класацията ми...

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Няма да спорим за бира.... [re: Sapiens]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано21.06.09 14:56



....и вкусове за бира с теб.
Само че, да знаеш, в биропиенето съм "професионалист".


И затова ще те светна, че наскоро пак пуснаха "късичките симпатични бутилчици" от Шуменско.
Единственото, с което решително не съм съгласен, е че "Арианата" горчи. На мен ми сладни.
Но съм съгласен за чешката школа. Навън, винаги където има, си поръчвам наливен "Старопрамен".





Тема Баш пък Старопрамен-а..нови [re: abettor]  
Автор Myньo™ (..ама с титла!)
Публикувано21.06.09 15:34



..сладни ужасяващо..





Тема Re: Баш пък Старопрамен-а..нови [re: Myньo™]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано21.06.09 15:57



Ти си станал водкаджия........трай са :)



Тема Re: Няма да спорим за бира....нови [re: abettor]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано21.06.09 22:22



Ок, няма да спорим, аз с "професионалисти" не споря по принцип...
Обаче си запазвам правото да си направим една дегустационна вечер или следобед при първа възможност.
Разбира се, не на гладно, нали?

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Тема Re: Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушки и снови [re: Sapiens]  
Автор rade6ki (професионалист)
Публикувано22.06.09 00:10



По втория вариант(само че без яйцата и сложих малко кимион) бях направила пълнени пресни чушки,когато се изсипаха групичка приятели(месояди),и аз им ги предложих,защото нямаще нищо друго.Убиха се да ги хвалят и да укоряват жените си,че не правят такива "чушки с кайма"

.Като им казах,че няма кайма се почна едно обстойно разследване на последната останала чушка,че паднах от смях



Тема Re: Вълшебната рецепта на SAPIENS за пълнени чушкинови [re: rade6ki]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано22.06.09 00:57



Е, точно за този ефект говорех!

"Неназованите неща не променят смисъла си"


*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.