Понеже ми писна от меса,реших да готвя малко вегетарианско.За такъв тип манджа хард рок е немислим,та тоя път слушах Боб Марли,вместо ДиСи.И питието трябваше да е малко по-така,та се задоволих с Бушмилс.След дълго мислене,консултации по разни книги и рецептурници направих следните три неща:
1.Пълнени гъби с чесън и копър.
Вземат се 15-тина по-големи(нещо средно между големина на капачка от детско пюре и Омния)печурки и се изчистват старателно.Подреждат се в намаслена тава.По рецепта е да нарежеш на ситно пънчетата им,ама прецених че икономията е майка на мизерията,та нарязах на ситно дребни гъбки,и ги запържих в 30гр.краве масло(ако ви прави впечатление пиша грамаж,което е нетипично,но ако се сложи повече масло става тежко,мазно и не е както трябва).Като се изпари водата,добавих една глава чесън на ситно и една връзка копър на ситно,като тигана беше дръпнат веднага от котлона.В рецептата пише 4 стръка копър,но смятам че са малко.Този пълнеж се разпределя върху гъбите в тавата,наръсва се обилно с галета и върху всяка гъба се слага парченце масло(общо още 30гр.или за цялата рецепта-60).Тавата се пъха в предварително загрята до 200гр.фурна и се пече,докато се зачерви отгоре.Може да се яде и така,но аз забърках 2сл.оризов оцет,смачкани 3 скилидки чесън,копър.Всеки си слага колкото иска
2.Патладжани на фурна.
4бр. патладжани се режат на половинки,издълбават се като ладия,осоляват се и се оставят да се отцеждат.Една глава кромид се запържва в 5-6 супени лъжици царевично олио(може и зехтин и ....),добавя се ситно нарязаната сърцевина,задушава се 10-тина мин.,добавят се 3 бр.обелени и ситно нарязани домата(боцват се с върха на ножа тук-там и се пускат във вряща вода за около мин.,след което във ледено студена вода),1-2 моркова(по-едри)настъргани на ситно ренде.Позапържва се и малко преди махането се добавят 4 връзки магданоз на ситно.Половинките патладжан се измиват от солта и се подреждат в намазнена тава и се пълнят със готовата смес.Сипва се много малко вода,пр. 1 кафеена чашка,завива се с фолио и за 30 мин. на предварителни 200.Отвива се,дозапича се да се поизпари водата и малко преди готовност се слага кашкавал(казват стърган,а аз предпочитам на много тънки люспи).Зачервява се кашкавала и готово.
3.Палачинки от тиквички.
Това е много готина рецепта,ама не винаги става и за това имам два варианта.В една купа се смесват 6 с.л. брашно,2 яйца,1 ч.л. бакпулвер и се разбиват.Добавят се 4бр. настъргани на ситното тиквички и 1бр.по-голяма глава кромид.Бърка се,докато стане по-гъсто от палачинково тесто.Добавя се и връзка копър на ситно.И е те тука идва сюблимния момент-слага се тиган за палачинки и почваш да пържиш.Ако си уцелил консистенция,дебелина и т.н. готовите палачинки се пълнят със смес от сирене и ситно парязани печени червени чушки и се сервират в чиния с декорация прим.-лист маруля,клонче магданоз,сърце от печена чушка и.....бля,бля,бля.Ако обаче имате чуството че са сурови,пържите само от едната страна,вадите в чиния,слагате пълнежа,свивате(доколкото можена палачинка и редите в предварително намаслена тава.След което слагате малко масло отгоре и дозапичате за 20-тина мин.на предварителни 200.Като се зачерви вадите(аз си го поръсвам с пармезан и се сервира на правоъгълници,както мусака.Ако много ви се играе,може и да ги полеете със сос Бешамел,да настържете обилно кашкавал и да запечете.Тоя вариант не ми се нрави,че нещо много вкусове се мешат,а и много брашно става.И двете се сервират със цедено кисело мляко,смесено с копър и чесън.Лично аз си слагам и лимонов сок,че да ми е по-киселко.
П.П.Умишлено не давам количеството сол и млян черен пипер.Те са и в трите манджи,но всеки си знае дозата.
Безплатният секс развращава,платения-озлобява!Редактирано от Дokи на 02.05.09 13:10.
|