Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:31 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема АГНЕШКИ КЕБАП ВЪРХУ ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕнови  
Автор Sapiens (Ph.D.)
Публикувано15.04.09 00:48

АГНЕШКИ КЕБАП ВЪХУ ПЮРЕ ОТ ПАТЛАДЖАНИ
=======================================

ПРОДУКТИ:

600 г. агнешко от плешка
100 г. лапад
100 г. спанак
1 вр. пресен лук
половин вр. магданоз
1 с.л. пресен или сух джоджен
1 стръкче пресен или сух пелин
1 ч.л. сол
четвърт чаена лъжичка черен пипер
120 г. краве масло
4 яйца

ЗА ПОДЛОЖКАТА:

4 средни патладжана
50 г. орехови ядки
1 с.л. тъмен оцет балсамико
2 скилидки чесън

ЗА ГАРНИРАНЕ:

4 резенчета обелен лимон
клонка пресен магданоз
4 резенчета обелено киви

Месото нарязваме на средни парчета, приблизително колкото кибритена кутийка.
Парчетата поставяме в купа, поръсваме със солта, черния пипер, нарязаните на ситно джоджен и магданоз, нарязаните на едро спанак, лапад и зелен лук, добавяме и ситно нарязаното стръкче пелин.
Поливаме с разтопеното и леко запържено масло и добре разбъркваме всичко.
Приготвяме си 4 парчета плътна амбалажна хартия или хартия за печене с размери 25 на 25 см., както и 4 парчета алуминиево фолио с размери малко по-големи от тези на хартията.
В средата на парчето хартия поставяме една четвърт от месото със зеленчуците и загъваме крайщата като плик.
Поставяме този плик върху алуминиевото фолио и отново загръщаме крайщата като плик, като добре притискаме крайщата.
Печем в тавичка с малко вода около 45 мин. при 200 градуса, по средата на фурната.
За патладжаненото пюре печем патладжаните в тавичка, като предварително ги надупчваме на няколко места, за да изтече и се изпари по-лесно излишният сок.
Когато омекнат добре ги изваждаме в съд с капак , посоляваме и оставяме да поизстинат под лек наклон. Обелваме, нарязваме на едри парчета и отново поставяме в съд под наклон, за да се отцеди максимално сокът от тях.
Отцедените патладжани, заедно с ореховите ядки и чесъна прехвърляме в съдчето на блендера, добавяме и балсамовия оцет. Пасираме всичко до гладко пюре.
Яйцата забулваме, като от ниско ги изсипваме в два-три пръста вряща вода, подсолена с 1 ч.л. сол и подкиселена с 1 с.л. оцет (за предпочитане ябълков). Изваждаме ги, когато белтъкът побелее добре. Жълтъците трябва да бъдат рохки.

Сервираме, като в чинията оформяме подложка от патладжаненото пюре, върху него изсипваме съдържанието на едно от пакетчетата.
Върху месото поставяме по едно забулено яйце, а върху пюрето гарнираме с кубчета обелен и нарязан лимон и кубчета киви.
Запържваме 60 г. качествено краве масло до зачервяване и с него поливаме внимателно върху порцията месо и забуленото яйце.

Рецептата е поздрав към AGLER и към всички, на които предстои да празнуват Великден и Гергьовден!

Както и към католиците, които вече отпразнуваха Великден!

"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост"...

Тема Re: АГНЕШКИ КЕБАП ВЪРХУ ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕнови [re: Sapiens]  
Автор MoPcKu (известен)
Публикувано15.04.09 11:59

Страхотия е!
Ако ми остане време ще е направя, че сме на едни рожденни и именни дни...

Тема Re: Sapiensнови [re: Sapiens]  
Автор AGLER ()
Публикувано15.04.09 14:47

Благодаря ти за рецептата.
Впечатляваща е, а и си представям как би изглеждало
готовото ястие аранжирано в чинията.

Автор engel2 ()
Публикувано15.04.09 18:10

На това му казвам РЕЦЕПТА - всичко си е на място!

Издържана работа!
Нашия великден мина, но при случай ще направя Уж "проверката". Но съм сигурен, че и този, който и дори с готвене понятие да няма, ще чете и ще направи /ще успее да измайстори/ едно страшно ястие! Браво!

Автор Dolce De Leche (Delicious)
Публикувано17.04.09 05:29

Sapiens, когато прочета лапад, киселец или коприва в рецепта и ми става "криво", защото ги няма около мен. Кои са най-близките им и популярни заместители?

Автор rudolfOO7 (непознат )
Публикувано17.04.09 11:15

Аз мисля, че модераторите трябва да изтриват гадните заяждания на някои потребители-първо защото нямат нищо общо с темата - тук не е място за демонстрация на лични чувства и второ-както е известоно на всеки от Вас- много хора избягват да пишат точно по тази причина ,от което този клуб само губи. Добре е , че има хора като Sapiens които да експериментират и търсят различни начини за приготвяне на традиционна храна в нетрадиционен стил за България. Не е необходимо да си професионален готвач за да приготвяш качествени и оригинални неща,важното е да имаш страс и интерес.

Тема Re: АГНЕШКИ КЕБАП ВЪРХУ ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕнови [re: Dolce De Leche]  
Автор Sapiens (Ph.D.)
Публикувано17.04.09 18:51

За жалост, не се сещам за нещо близо до тях.
С големи уговорки може да се ползват различни видове марули, примерно, да се завият сармички, но вкусът на лапада и особено на копривата е неповторим.
Но не съжалявай много, всичките те съдържат къде по-малко (лапад и коприва), къде доста много (киселецът) оксалова киселина и са бич божи за артрити, ревматизъм и подобни ставни болежки, както и не са много полезни и за бъбреците.
Но един-два пъти пролетно време могат да се изтърпят...
Каквото и да ми говорят, за мене сармички с лападови листа са върхът на сармите, независимо дали са постни или с кайма.
Всъщност, във Франция се продава един невероятен майонезен крем, който е на базата на киселец с майонеза.
Като намеря името му и производителя, веднага ще те информирам, обещавам! Продава се в малки бурканчета.
Но няма такава страна, в която сред природата да няма коприва, а сигурно има и диворастящ лапад, да не говорим, че киселецът по принцип си е диворастящ.
Сега се сещам, че единственото относително близо е лозов лист, но само заради деликатната киселинка, която съдържа.

Тема Re: АГНЕШКИ КЕБАП ВЪРХУ ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕ [re: Sapiens]  
Автор Dolce De Leche (Delicious)
Публикувано18.04.09 04:20

Ти си роден за политик!!!

С едно изказване ме убеди, че проблема ми няма начин да се разреши, но така е много по-добре за моето здраве.
...а аз толкова обичам запарена коприва на салата със зехтин и лимон, поръсена с орехови ядки...

Тема Re: АГНЕШКИ КЕБАП ВЪРХУ ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕнови [re: Dolce De Leche]  
Автор Sapiens (Ph.D.)
Публикувано18.04.09 06:19

Всъщност, сега ме подсети, че вездесъщият спанак успешно може да замени трите зеленчука, стига да си поиграеш малко творчески с него.
Убеден съм, че може успешно да наподоби супички и кашички от лапад с киселец (ще помисля за конкретни рецепти), а даже и мисля, че е възможно да се намери спанак с достатъчно големи листа, за да се опита завиване на сармички.
Тази крем-паста от киселец мисля, че беше на фирмата Миеле. Имам някъде сканиран етикета, заради описанието на съдържанието и като открия файла, непременно ще ти го изпратя.
Единствино специфичният аромат на копривата не може да се наподоби, но мисля, че няма начин в билковите аптеки да не се продава сушена коприва, а от нея става перфектна супа и каша, без никакви проблеми.
Но ти ме подсети за една невероятна моя рецепта за задушени спаначени коренчета, подобен аналог досега не съм видял никъде...
Ето ти въпросната рецепта.

САЛАТА-РАЗЯДКА ОТ СПАНАЧЕНИ КОРЕНЧЕТА СЪС ЗАПРЪЖКА И
ЧЕСНОВО-ОРЕХОВА ЗАСТРОЙКА
================================================

Запознавам ви с едно почти уникално ядене, почти непознато на широкия кръг.
Когато се чисти спанак за готвене се отделят само коренчетата, с част от съцветието на спанака, които по принцип всяка домакиня просто изхвърля.
Тези коренчета се измиват много добре, даже леко се почистват от мустачките по коренчето като се остъргват с нож, заливат се с вода и се слагат "на края на печката" да къкрят почти цял ден, като се долива по малко водичка.
В по-съвременни условия, тези коренчета се слагат в тенджерка и се варят на възможно най-слаб огън поне час. Със сигурност може и повече.:)
Аз съм пробвал и в микровълнова, стават чудесно на най-малка степен за продължително време.
Когато решите, че са готови (или ви омръзне да ги чакате...), се правят две запръжки - едната с леко запържен лук в малко мазнина и червен пипер, а другата - въпросният "чесново-орехов сос", който представлява следното :
Счукват се в дървено хаванче 6-7 скилидки чесън със малко сол и шепа орехови ядки. Разбира се, нищо не пречи това да се изпълни с блендер или пасатор.
Първата запръжка, още гореща се изсипва върху сварените вече, но неотцедени спаначени коренчета (Важно: ястието е вид супа, затова си върви със сока, в който са варени коренчетата!) , след след като всичко поизстине, се добавя и разбърква и другата, в която се добавя винен оцет на вкус.
Яденето е непознато, неспецифично и изключително вкусно. Познато е в някои части на Северна България и най-вече в Тракия.
За съжаление аз не зная точно как се казва. Възможно е изобщо да няма име.
Ако знае някой повече по темата, нека напише нещо.

Забележка, която ще отговори предварително на евентуално възникнали въпроси:
Коренчетата се варят на колкото е възможно по-слаб огън продължително време. На електрически котлон това би трябвало да е поне 2-3 часа на 1 на котлона. Ако водата, която трябва да ги покрива се изпари по време на варенето - долива се, може и студена.
Водата, в която са вряли коренчетата не се отцежда, в нея е целият вкус.
Солта се слага в счукания чесън с орехите.
Двете запръжки всъщност са подправките, които се слагат.
Коренчетата е желателно да са и с малко зелени части от края на дръжките на спаначените листа. Най-подходящи са едрите червени коренчета на по-едрия спанак, но стават всякакви.

Освен оригиналната рецепта, която ви представям, аз съм доразвил идеята с още една рецепта.
Към сварените коренчета, но вече отцедени от сока, се добавят ситно нарязани 5-6 сурови спаначени листа, 5-6 начупени сурови култивирани печурки, естествено, добре измити и десетина зелени маслинки.
Салатата се обърква и се подправя със сокът от половин лимон и зехтин на вкус.

КОМЕНТАР:
Единственото растение, което доста наподобява аромата и вкуса на спаначените коренчета е червеното цвекло. Нищо не пречи да се опита подобна рецепта, като се заместят спаначените коренчета с добре сварени жулиени от червено цвекло.
Ако трябва да се обезцветят, за да наподобяват максимално коренчетата, просто трябва да се сложи малко сол във водата при варенето, моментално се обезцветяват.

Това са рецепти, които потвърждават основната идея на китайците, че няма такова нещо, което да не може да се използва за храна, стига да знаеш как да го приготвиш...
А те, все пак, имат кулинарно изкуство на над 3000 години...

Редактирано от Sapiens на 18.04.09 06:35.

Тема което и бе сторенонови [re: rudolfOO7]  
Автор KиpoАдминистратор ( )
Публикувано21.04.09 10:48

всъщност не ми стана ясно, защо варненското дебилче се заяде със сапиенс, но нещата бяха доволно красноречиви. както и да е, благодаря на хората, които ми пуснаха линк към заяжданията му.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.